NSVOK top banner

Вход

Сърдечно-съдовите заболявания, свързани с диабет тип 2, могат да бъдат значително намалени

diabetПравилното комбиниране на лечението и въздържането от тютюнопушене може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания в резултат на диабет тип 2, според проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine. В някои случаи теоретично биха могли да бъдат отстранени повишените рискове.

"Това определено е добра новина. Изследването показва, че пациентите с диабет тип 2 с всички рискови фактори в терапевтичния целеви диапазон имат изключително нисък риск от преждевременна смърт, сърдечен удар и инсулт", казва Адин Равшани, медицински стажант и докторант в Институт по медицина, Салгерска Академия , Швеция, и автор на статията.

Проучването се основава на данни от Шведския национален диабетен регистър на около 300 000 пациенти с диабет тип 2 в периода 1998-2014 г. Тези пациенти са били сравнявани с до пет пъти по-голям брой контролни субекти, отговарящи на пола и възрастта, от общата популация.

Резултатите показват, че има хора с диабет тип 2, които имат не повече от десет процента повишен риск от преждевременна смърт, сърдечен удар и инсулт в сравнение с общата популация. Рискът от сърдечна недостатъчност в тази група е с 45% по-висок, отколкото в контролната група.

В другия край на спектъра има лица с диабет тип 2, които имат десет пъти по-голям риск от инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт и пет пъти по-висок риск от преждевременна смърт в сравнение с контролната група.

От решаващо значение е колко добре се контролират редица рискови фактори с медикаменти и че не се пуши. Тези фактори са кръвно налягане, дългосрочна кръвна захар, липиден статус (мазнини и подобни на мазнини вещества в кръвта), бъбречна функция и тютюнопушене.

Тютюнопушенето се оказа най-важният рисков фактор за преждевременна смърт, докато повишеното ниво на кръвната глюкоза беше най-опасният фактор за сърдечен удар и инсулт.

"Оптимизирайки тези пет рискови фактора, всички от които могат да бъдат повлияни, можете да излезете на дълъг път. Ние показахме, че рисковете могат да бъдат значително намалени и в някои случаи дори да бъдат елиминирани", казва Адин Равшани.

"Изследването също така показва, че рискът от усложнения, особено сърдечна недостатъчност, е най-голям сред тези на възраст под 55 години, което е много важно да се проверяват и лекуват рисковите фактори, ако сте по-млади с диабет тип 2".

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Диабет Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост