NSVOK top banner

Вход

Как да се предпазите от инфекция с Хепатит А?

mangyrovКак може да бъдем заразени с хепатит А и има ли опасност от епидемия в България? Отговор на тези въпроси за зрителите на Bulgaria ON AIR дава д-р Атанас Мангъров, директор на детско отделение в Инфекциозна болница.
"В нашата страна, както и във всички останали има постоянна опасност от заразяване. Заразяването става чрез фекално замърсяване, каквото има с изобилие. Когато се съберат на 8-9 години хора, които не са боледували, има опасност от епидемия. Тази година статистиката показва, че имаме около 1100 случая. Съответно няма данни за взрив", каза в студиото на "България сутрин" д-р Мангъров.

Хепатит А не може да се предаде по въздушно-капков път.
"Ръцете трябва да бъдат замърсени с фекалии, за да се получи заразяване с хепатит А. Хората трябва да спазват елементарна хигиена, за да се предпазят. При ежедневни битови условия трябва да има грубо нарушаване на хигиената, за да има заразяване", уточни още специалистът пред Bulgaria ON AIR.
По думите на доктора всеки може да се застрахова от хепатит А като се ваксинира. "Ваксината се прави над 2-годишна възраст. Тя осигурява доживотен имунитет. Цената на дозите е около 100 лева", отбеляза още Мангъров.
Цялото интервю вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост