NSVOK top banner

Вход

Нови специализирани методи за лечение на рак

dnk okПреди повече от 100 години германският лауреат на Нобелова награда Пол Ерлих популяризира концепцията за "магически куршум" - метод, който клиницистите може един ден да използват за прицелване на нахлуващи микроби, без да навредят на други части на тялото. Въпреки че химиотерапиите са били много полезни като целенасочени лечения за рак, нежеланите странични ефекти все още вредят на пациентите. Сега изследователи от Университета на Мисури демонстрираха, че специализирани наноструктури на базата на нуклеинови киселини могат да се използват за прицелване на ракови клетки, докато се заобикалят нормалните клетки.

"Повечето терапевтични лекарства не са в състояние да разграничат раковите клетки от здрави клетки", казва Дейвид Порчани, постдокторант в лабораторията на Доналд Бърк в Центъра за науки за живота. Те убиват както клетъчните популации (здрави и злокачествени), така и лечението може да има по-тежки странични ефекти от самия рак в краткосрочен план. Разработваме "умни" молекули, които могат да се свързват с рецептори, които се намират на повърхността на рака клетки, като по този начин представляват рак подпис. Идеята е да се използват тези интелигентни молекули като носители за доставка на химиотерапевтични лекарства или диагностика. "

Използвайки молекулярен процес, който имитира високо ускорена форма на естествена еволюция, Порчиани и неговият екип търсят лиганди на нуклеинови киселини или аптамери. Поради своите триизмерни структури, аптамерите могат да бъдат обучени да се свързват с определени целеви молекули с висок афинитет и селективност. Когато целта е свързан с рак рецептор, тези аптамери могат да бъдат използвани като молекулярни средства за разпознаване на специфично болни клетки.

Екипът след това "натовари" аптамерите с големи, флуоресцентни РНК, генериращи нано-структури от нуклеинови киселини. При инкубация с целеви рак и нецелеви клетки само на злокачествени клетки се осветяваха наноструктурата, показваща, че структурите са правилно свързани с техните предназначени цели.
"Следващите стъпки за нашите изследвания са да докажат, че тези аптамери могат да бъдат натоварени с терапевтични молекули, които специално насочват и лекуват раковите клетки, които оставят нормалните тъкани недокоснати", каза Порчиани. "Докато апатомерите са били доказани в миналото като инструменти за доставка на лекарства, методът ни проправя пътя да доставяме дори по-големи и потенциално по-мощни лекарства, базирани на РНК, вероятно създавайки този" магически куршум ", който Ерлих описа през миналия век.
Това изследване подчертава силата на медицинската прецизна медицина и обещанието за предложения преходен прецизен медицински комплекс в Университета на Мисури. Проекът ще събере партньори в индустрията, множество училища, колежи и университета, както и федералното и държавното управление, за да дадат възможност за прецизна и персонализирана медицина. Научните постижения ще бъдат ефективно преведадени на нови медикаменти, устройства и лечения, които осигуряват персонализирана грижа за пациентите въз основа на гените на индивида, околната среда и начина на живот, като в крайна сметка подобряват здравето и благосъстоянието на хората.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост