NSVOK top banner

Вход

Ново лечение на затлъстяване и диабет

obesityOKНово публикувано изследване от учени от Университета на Колорадо идентифицира потенциална терапевтична цел за лечение на затлъстяване и диабет.

Учените са изследвали биологичната функция на епигенетичен модификатор, известен като хистон деацетилаза 11 (HDAC11), и са установили, че изтриването му в мишки стимулира образуването на кафява мастна тъкан. Липсата на HDAC11 също предизвиква появата на бяла мастна тъкан. Тези промени са важни, защото бялата мастна тъкан съхранява енергия, докато кафявата мастна тъкан произвежда топлина, като по този начин изразходва енергия. Тези открития разкриват регулаторна възлова точка, която може да доведе до разработването на фармацевтична терапия за затлъстяване и метаболитна болест, основаваща се на увеличаване на енергийните разходи.

Данните за проучването са публикувани в изданието на JCI Insight от 9 август, списание, публикувано от Американското дружество за клинично изследване.

Първият автор на изследването е д-р Рушита А. Бачи, доктор по медицина в лабораторията на д-р Тимоти А. МакКинси, доцент по медицина в отдела по кардиология, който е автор на статията. И двете са част от Консорциума за изследване и превод на фиброза, програма, финансирана от Медицинската школа за подобряване на разбирането на фиброзни заболявания в различни органи.

"Констатациите разкриха пътя за преплитане на транскрипцията за регулиране на енергийните разходи и по този начин предлагат нови подходи за борба с глобалните пандемии на затлъстяването и диабета, базирани на инхибиране на HDAC11", каза Маккинси.

Затлъстяването е все по-често срещан здравен проблем, като повече от една трета от населението на САЩ се смята за затлъстяло. Затлъстяването и свързаните с него хронични заболявания, като диабет тип 2, се очаква да засегнат повече от половината милиарди възрастни по света до 2040 г. Мишки без HDAC11 са защитени от затлъстяване, инсулинова резистентност и други ефекти от храненето с високо съдържание на мазнини. Находките предполагат преди това непризната роля на HDAC11 и асоцииран протеин, известен като BRD2, при контрола на мастната тъкан.

"Чрез нашето изследване открихме, че инхибирането на HDAC11 увеличава енергийните разходи, което подчертава потенциала му като целева група в терапевтичните стратегии за затлъстяване и метаболитни заболявания", каза Маккинси. "Сега трябва да тестваме ролята на HDAC11 при големи животински модели на метаболитни заболявания и в човешките клетъчни системи, когато се опитваме да преведем тези вълнуващи открития в клинична практика".

В статията са включени 17 автори, "HDAC11 потиска термогенната програма на мастната тъкан чрез BRD2". . Изследването бе подкрепено с финансиране от Националните институти по здравеопазване, Американската асоциация на сърцето и Канадските институти по здравни изследвания.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Диабет Иновации