NSVOK top banner

Вход

Защо загубата на тегло води до ремисия на диабет тип 2 при някои пациенти

diabetesscansOKКлинично проучване наскоро показа, че почти половината от лицата с диабет тип 2 са постигнали ремисия към недиабетично състояние след интервенция за загуба на тегло, постигнато в рамките на 6 години от диагнозата. Сега проучване, публикувано на 2 август в списанието Cell Metabolism, показва, че този успешен отговор на загуба на тегло е свързан с ранното и продължително подобрение във функционирането на панкреатичните бета клетки. Това откритие предизвиква предишната парадигма, че функцията на бета-клетките е необратимо изгубена при пациенти с диабет тип 2.

"Това наблюдение носи потенциално важни последици за първоначалния клиничен подход към управлението на болестта", казва старшият изследовател Рой Тейлър от Нюкасълския университет. "Понастоящем ранното управление на диабет тип 2 има тенденция да включва период на адаптиране към диагнозата, както и фармакотерапията с промени в начина на живот, които на практика са скромни. Нашите данни показват, че значителната загуба на тегло по време на диагнозата е подходяща за спасяване на бета клетки. "
Според Световната здравна организация диабетът засяга приблизително 422 милиона души по света. Приблизително 90% от случаите са диабет тип 2, състояние, при което тялото не произвежда достатъчно или не реагира правилно на инсулин. Този хормон, произведен от бета клетки в панкреаса, помага за захарта, наречена глюкоза в кръвта, да попадне в клетките на мускулите, мазнините и черния дроб, за да се използва за енергия. Диабетът тип 2 отдавна се счита за състояние през целия живот, което се влошава с течение на времето.


Тази традиционна гледна точка беше наскоро оспорена от резултатите от клиничния тест за диабетна ремисия на диетата на Обединеното кралство (DiRECT), ръководен от Тейлър. Участниците, които са диагностицирани с диабет тип 2 в рамките на 6 години от началото на проучването, са разпределени на случаен принцип в най-добрата практика (контролна група) или интензивна програма за управление на теглото (интервенционна група). Една година по-късно 46% от лицата в интервенционната група успешно реагираха на загуба на тегло, тъй като възстановиха и поддържаха контрол върху концентрациите на глюкоза в кръвта. Някои хора, които не са отговорили, просто не са загубили достатъчно тегло, но при тези, които са имали, не е ясно как реакцията им се различава от тази на отговорилите.
За да отговорят на този въпрос, Тейлър и неговите сътрудници проучиха потенциално значими метаболитни фактори, като съдържание на мазнини в черния дроб, съдържание на панкреатични мазнини, кръвни концентрации на мазнини, наречени триглицериди и бета-клетъчна функция, в подгрупата на участниците в DiRECT, интервенционна група. Те открили, че отговорите на програмата за отслабване са подобни на тези, които не са отговорили преди интервенцията, но имат по-кратка продължителност на диабета (2,7 години срещу 3,8 години). Както респондентите, така и лицата, които не отговарят, са загубили сравними количества тегло, което води до подобно намаляване на съдържанието на мазнини в черния дроб, съдържанието на панкреатични мазнини и концентрациите на триглицериди в кръвта.
Само респондентите обаче демонстрират ранно и продължително подобрение на функцията на бета-клетките. По-специално, най-забележителната разлика между респондентите и неотговорилите е била първият етап на инсулиновия отговор. Панкреасните бета клетки отделят инсулин в две фази в отговор на повишаване на концентрацията на кръвна глюкоза. Първата фаза, която се състои от кратък скок с продължителност около 10 минути, обикновено липсва при пациенти с диабет тип 2. Първоначалната фаза на инсулинова секреция се увеличава при отговорилите след загуба на тегло, но не се променя при пациенти, които не отговарят.
Взети заедно, констатациите показват, че загубата на тегло нормализира метаболизма на мазнините при всички индивиди с диабет тип 2, но по-бързата загуба на капацитета на бета-клетките за възстановяване възпрепятства някои индивиди да се върнат в недиабетично състояние. Въпреки това, 98% от участниците са били бели, затова е необходимо да се направят допълнителни проучвания, за да се оцени обобщеността на резултатите. Освен това, участниците бяха оценени само за 12 месеца за поддържане на теглото, така че продължават по-дългосрочните проучвания.
"Знанието за обратимостта на диабет тип 2, в крайна сметка поради редиференциране на панкреасните бета клетки, ще доведе до по-нататъшна целева работа за подобряване на разбирането на този процес", казва Тейлър. "Това дава основен акцент върху клетъчните биолози, за да постигнат конкретен напредък."
Изследването е финансирано с безвъзмездна помощ от Diabetes UK. Формулата за хранене беше дарена от Cambridge Weight Plan. Нито една от организациите не е имала никакъв принос в дизайна на изследването, анализ на данните или тълкуване.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Диабет Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост