NSVOK top banner

Вход

Не сме добитък, не сме домати

protest desabledЗа днес от 17 часа е насрочен националния протест на майките на деца с увреждания, който се провежда под мотото „Системата ни убива”. Протестното шествие ще започне от Народното събрание и ще завърши пред Министерския съвет.
„Даваме срок до 1 октомври за изпълнение на исканията ни. Ако това не се случи, ще има нов голям протест на майките на деца с увреждания.” Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания Кристина Николаева преди днешния национален протест. Тя посочи, че днес ще има техен представител в работната група на социалното министерство.

„Подготвили сме становище, в което са разгледани промените, за които се борим, както и проблемите в системата и конкретни текстове от Закона за хората с увреждания, който вече трябва да е готов, тъй като това е последната сесия на работната група по неговото изготвяне и предстои внасянето му. В становището даваме и срокове за реализиране на промените. Тези срокове са съобразени със сроковете, които преди месец дадохме за приемане и на трите закона -  за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. 1 октомври е крайният срок за приемане на всички промени“, коментира Николаева.
По думите й много малка част от предложенията на майките са взети под внимание в проекта на Закон за хората с увреждания, други пък са криво разбрани.
„Основният спор е къде да бъде нормативно уредена личната помощ. Основният спор е по отношение на организационната структура на институциите, които се занимават с политиките в сферата на хората с увреждания. Много са споровете. Дали сме нашите искания, като някои сме разсрочили във времето, осъзнавайки, че не може да стане всичко наведнъж. Дали сме разумни срокове“, коментира Николаева.
Тя посочи като основен проблем това, че „министърът говори само за пари, а ние говорим са права и потребности“. В момента финансовата помощ, която е в новия Закон за хората с увреждания и замества интеграционните добавки, пак се разпределя не според потребностите, пак е на база на оценката на ТЕЛК, подчерта още Николаева и добави мнението си:
„Тези неща не са обмислени. Ние не сме добитък, не сме домати, за да ни поливат навсякъде по равно“.
Николаева бе категорична, че протестът им не е политизиран. Тя бе категорична, че майките остават пред парламента, въпреки лятната ваканция на депутатите. Николаева декларира, че не би подкрепила социалния министър Бисер Петков, ако сега той подаде оставка. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Протести Реформа
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост