NSVOK top banner

Вход

Жена роди след химиотерапия

bebetaУникален медицински случай – жена роди здраво бебе след 30 химиотерапии. Родилката вече се възстановява в Майчин дом, съобщава NOVA.
Става дума за млада жена, която през 2005 г. е диагностицирана с ходжкинов лимфом (тежко онкологично заболяване). Следват 5 години на лечение с химиотерапия, лъчетерапия и трансплантация на стволови клетки. А днес, осем години по-късно, тя вече е майка на момиченце.
Бебето Карина, което тежи 3 кг и 100 грама, е едно от десетките, проплакали в Майчин дом през последните дни, но единственото, дошло след неповторима борба.
През 2005 г. Анелия се разболява тежко. „Бях на около 20 години, тъкмо бях завършила. Започна с кашлица, умора, температура, които могат да са симптоми на много неща, но след направен скенер се установи, че е лимфом”, разказва Анелия Димитрова.

Започва продължително лечение. Още тогава Анелия е сигурна – битката е не само за нейния живот, но и за детето, което мечтае да прегърне един ден. „До края имам 30 курса химиотерапия и две лъчетерапии, които обаче не успяха да доведат до резултат и се наложи автоложна трансплантация на стволови клетки, която за щастие е сполучлива”, обяснява Анелия Димитрова.
От 2010 г. Анелия е в ремисия. Но се появяват усложнения, очаквани след тежката терапия, обяснява националният консултант по акушерство и гинекогогия проф. Асен Николов: „Такова заболяване е с много тежки рискове като прогноза и за забременяване”.
След 6 години опити да забременее, препоръчват на Анелия донорска яйцеклетка. Тогава помага Фондация "Майки за донорство". Намерили донор и събрали пари за процедурата.
„Повечето момичета са минали страшно много процедури и понякога се отчайват. Анелия никога не е била невярваща, даже имаше много големи катаклизми по време на бременността й и когато никой друг не вярваше – само тя вярваше", разказва Виктория Георгиева от Фондация „Майки за донорството”.
Въпреки че бебето се развива добре, кръвните показатели на Анелия се влошават прогресивно. Появяват се дори съмнения, че болестта може да се е завърнала.
„След консултация с всички специалисти в България – се приема диагнозата анемия. Последват 5 кръвопреливания. Много голям успех на всички медицински екипи и възможности на българската медицина. Резултатът е здраво прекрасно момиченце”, обяснява проф. Асен Николов.
Според лекарите прогнозите са добри, до дни Анелия и дъщеричката й ще се приберат у дома.
Още във видеото на Нова тв:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!