NSVOK top banner

Вход

Демонополизацията на здравната каса - по-ефективен и лесен за въвеждане модел (аудио)

Katsarov AndreevaЗдравната система е тежко ранена от честата смяна на министри и управители на НЗОК и се нуждае от цялостно препрограмиране. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването. Като сложен момент и предизвикателство тя определи все по-нарастващия ресурс за лекарства, който трябва да бъде „много ясно защитен на базата на ефективност и добри резултати, които тези терапии дават“. Д-р Андреева допълни, че „не може всяко ново нещо да бъде заплащано, само защото е ново.“

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, се солидаризира с позицията на новия шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев, че разходите за болниците трябва да се удвоят, за да се постигне съотношение 2:1 спрямо разходите за лекарства.
„Тезата, че там едни лекарства вървят ненужно, не е съвсем вярна. Никой няма да пие лекарства, ако няма нужда от тях“, заяви той.
„Има сигнали, има намеци, че се върви към допълнително задължително здравно осигуряване”, подчерта д-р Кацаров, според когото „само по себе си това не е гаранция, че ще получиш по-добра здравна услуга, защото ако продължаваш да харчиш неефективно средствата – и повече да са, и тях ще харчиш неефективно".
„Според анализа главният източник на приходи за здравната система са основно частните плащания, на второ място са приходите от здравни осигуровки, което означава, че тежестта върху пациентите в момента никак не е малка”, посочи д-р Таня Андреева.
"Делът на директните разходи в общите здравни разходи от 1995 г. е бил около 26% и малко, 2008-а вече е около 36%, днес вече гони 50%, което всъщност означава, че тежестта върху пациента съществува и е въпрос на решение дали те директно ще доплащат кешово (което според мен е по-тежкият финансов вариант) или ще трябва това да се случва през фондове за допълнително осигуряване и застраховане, където ще се плащат много по-малки вноски, но за сметка на това пациентът ще може да получава услуга над тази, която НЗОК заплаща", допълни тя.
„По-добрият вариант от допълнителното задължително здравно осигуряване за нас като граждани е премахването на монопола на здравната каса и възможността хората да избират фонд, в който да се осигуряват”, каза д-р Кацаров.
По думите му в която и да е сфера монополът е свързан винаги с високи цени и ниско качество. Кацаров припомни за натрупания излишък при 6% здравна вноска.
"До 2010 г. размерът на здравната вноска беше 6% от дохода на хората. Ако си спомняте, тогава беше увеличен на 8%. 2009-а беше увеличен на 8% за бюджет 2010. Също, ако си спомняте, по това време министър на финансите беше Симеон Дянков, имаше излишък в здравната каса, натрупан от близо 2 милиарда лева, които бяха иззети от здравната каса и похарчени за нещо друго. Сега моят въпрос е такъв: как може със здравна вноска от 6% да имаме натрупан излишък от близо 2 милиарда лева, а със здравна вноска от 8% да генерираме непрекъснато дефицити? Неефективно се управлява здравната система и неефективно се харчат парите, затова се стига до този абсолютен парадокс", коментира още той.
Таня Андреева също се обяви „за“ въвеждането на каси, които да работят равнопоставено с НЗОК, защото това ще доведе включително до по-добър контрол върху качеството на медицинската услуга и грижа в лечебните заведения.
"Може би като начало ще бъде избран моделът за един основен пакет, който ще се покрива от здравната каса и всичко допълнително извън него ще бъде поето като заплащане от фондовете. Моето усещане е, че ще се върви по един по-плавен път, но така или иначе към демонополизация на здравната каса. Общо взето европейската история по отношение на демонополизирането и на други държавни каси се е развивало по този начин. Малко са били смелите, които директно са минали на модел на пълна демонополизация“, посочи тя.
„Навлизането на други фондове и допълнителни механизми на контрол донякъде ще промени модела, но ще породи и нови възможности за злоупотреба”, смята Стойчо Кацаров.
"Например, ако днес можем да отчетем един пациент по една или друга клинична пътека и в зависимост от това да получим една или друга сума пари, какво ще попречи утре да отчетем пациента през здравната каса, а не през допълнителния фонд и така да я натоварим пак нея, т.е. ще се създадат нови възможности и за злоупотреби. Затова по-ефективният, по-лесният, между другото, за въвеждане модел е моделът на пълната демонополизация", заяви председателят на ЦЗПЗ.
Д-р Андреева определи новоизбрания управител на НЗОК д-р Дечо Дечев като човек с многопластов поглед върху здравеопазването и един от най-подготвените хора в системата.
„Познава я от различни гледни точки – бил е подуправител на здравната каса, може би един от най-добрите директори на лечебни заведения, работил е във фармацевтичната индустрия. Има добра подготовка, остава да има най-вече политическа подкрепа, за да може добре да си свърши работата като управител на НЗОК", отбеляза още тя.
Двете мнения чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост