NSVOK top banner

Вход

Предложение за реформа: Малки психиатрични стационари по холандски модел (аудио)

Galabova BNTРазкриването на малки психиатрични стационари извън лечебните заведения е стъпка в правилната посока за грижа за психиатрично болните у нас. Това каза пред "Хоризонт" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". На посещение в България е Европейската психиатрична асоциация, която в края на октомври ще изготви доклад за състоянието и необходимите реформи в сектора.

„Обществото ни не осигурява адекватна грижа на психично болните у нас“, категорична е д-р Цветеслава Гълъбова:
"Безспорно обаче психиатричните стационари са нужни. Те трябва да съществуват. Не бива да се залита от едната в другата крайност – от пълна изолация към тотално закриване на психиатричните легла. Такова нещо се случи в Италия като реформа и се оказа, че не е успешно, и пациентите да се лекуват единствено и само в общността. Има пациенти, за които е необходимо да бъдат в защитена, изолирана среда до известен период, има такива, които могат успешно да се лекуват в общността", допълни тя.
Психиатричните отделения към големите болници у нас не достигат, затова реформата трябва да бъде в посока разриване на малки стационари.
"Като холандския модел – малки стационари, които обаче да са отделни от общите стационари. Направи се опит да се разкрият психиатрични отделения към многопрофилните болници. За съжаление той не се оказа много работещ. И сега съществуват 15 или 16 психиатрични отделения. Той е добър вариант обаче, ако го поставим в начина на финансиране, психиатриите нямат клинични пътеки и здравните мениджъри определено се съпротивляват срещу разкриването на психиатрични отделения, които в чисто финансов план за тях са тежест", посочи директорът на Държавната психиатрична болница.
Около 300 пациенти с псхиатрични заболявания са настанени в 10 от 12-те психични болници у нас, като това са хора, извършили тежки противоправни деяния или такива, за които няма кой да се грижи.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Болници Пациенти
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост