NSVOK top banner

Вход

Инфрачервен сензор като нов метод за откриване на лекарства

bochum infraredOKИзползвайки инфрачервен сензор, биофизиците в Рур Униврситат Вохум (РУБ) успяват бързо и лесно да анализират кои активни агенти в лекарствата влияят върху структурата на протеините и колко дълго траят тези ефекти. По този начин проф. Д-р Клаус Геруърт и д-р Джоун Гюлденхаут извършиха времеви анализи на промените в структурата на белтъчните скелети, които бяха предизвикани от активните агенти. Техните методи може един ден да помогнат бързо и целенасочено да разработват лекарства с малки странични ефекти. Екипът публикува доклад за изследванията си, който се проведе под егидата на програмата "Кинетика за откриване на лекарства" (K4DD), финансирана от ЕС в рамките на инициативата "Иновативни лекарства", публикувана в списанието Angewandte Chemie.

Активните агенти могат да променят структурата на целевите протеини

Ефикасността на много лекарства се основава на факта, че те манипулират метаболизма на клетките чрез инхибиране на активността на специфични протеини. За тази цел лекарствената молекула трябва да се свързва със съответния целеви протеин, докато активният агент по-често не се установява във функционалните отделения на протеини, които често са кухи като торбичка.
В случая на някои активни агенти, свързването към целевия протеин допълнително променя структурата на протеиновата повърхност. След така наречената конформационна промяна, новите повърхностни зони и свързващите торбички стават достъпни и активният агент може да бъде допълнително приспособен да ги съчетае. Този процес често води до по-добра селективност на активните агенти, като по този начин се намаляват страничните ефекти.

Новият метод улеснява бързите измервания

"Начинът, по който активният агент засяга структурата на целевия му протеин, досега е анализиран с използване на продължителни и материално интензивни методи, които могат да осигурят изключително подробна пространствена информация, но които не дават резултати до седмици или дори месеци по-късно, "обяснява д-р Джоун Гюлденхаут.
Разработено от изследователите от Бохум, новият метод предоставя информация за структурните промени в рамките на няколко минути и дори може да ограничи вида структурни промени. Сензорът се основава на кристал, който е пропусклив за инфрачервена светлина. Протеинът е свързан на повърхността му. Инфрачервените спектри се записват през кристала, докато повърхността се промива с разтвори със или без активни агенти. Сензорът установява промени в спектралната област на протеина, която е чувствителна към структурата, т.е. така наречената средна област, която е характерна за скелето на протеина. Ако възникнат промени, е очевидно, че активният агент е променил формата на протеина.

Пример: протеин на топлинен шок

В сътрудничество с компанията Мерк екипът демонстрира надеждността на този метод, като анализира начина, по който две различни групи активни агенти засягат протеина за ттоплинен шок HSP90. Това е сгъваем помощник, който подпомага новосъздадените протеини в клетката, за да формира правилната триизмерна структура. Поради изключително активния си метаболизъм туморните клетки го изискват много спешно. Активните агенти, инхибиращи HSP90, представляват подход за разработване на лекарства, които спират туморния растеж.

Периодът на свързване определя колко често трябва да се взема лекарството

Скоростта, с която лекарствената молекула се отделя от целевия протеин, съответства на периода на ефикасност на лекарството в тялото. Активните агенти с висок комплексен живот се свързват с целевия протеин за дълго време, като по този начин остават ефективни за дълго време. Таблетките, съдържащи такива активни агенти, трябва да се приемат само веднъж на ден, например, и често имат по-малко странични ефекти. "Тъй като сензорът ни действа като поточна система, ние можем да изплакнем активните агенти от целевия протеин след свързване и следователно да измерим как ефективността се променя с течение на времето", обяснява Клаус Герурт.

Финансиране

Изследването на инфрачервения сензор бе извършено под егидата на проект "Кинетика" на ЕС за откриване на лекарства(IMI Grant Number: 115366). В хода на проекта значението на времевия елемент на взаимодействието между активния агент и целевия протеин, със специален акцент върху неговия сложен живот, беше анализирано в консорциум, съставен от 13 университетски групи и седем фармацевтични компании от седем европейски държави.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост