NSVOK top banner

Вход

НЗОК може да загуби още 80 млн. лв. от бюджета си за съдебни разходи

Katsarov 19.06Петчленен състав на ВАС върна делото за служебния рамков договор от 2016 г. в съдебната зала. Очаква се той да бъде отменен съвсем скоро. Това ще е поредният нормативен акт, който регламентира лимитите на болниците и който пада в съда. Д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, коментира пред clinica.bg какво означава това за лечебните заведения и касата.

- Д-р Кацаров, какво означава решението на ВАС?
- Това е решение на петчленния състав на ВАС по жалба на ЦЗПЗ, Националното сдружение на частните болници и БЛС. Ние оспорихме така нареченото „служебно НРД", прието през 2016 г. от Надзорния съвет на НЗОК, което тогава имаше силата на Национален рамков договор и жаргонно бе наречено „служебно НРД". Тричленният състав на ВАС отхвърли жалбата ни и ние я оспорихме пред по-висшата инстанция. Сега излезе решението на петчленния състав, с което той отменя предишното решение на тричленния състава на ВАС и го връща на друг състав с указания, според които служебното НРД трябва да бъде отменено. Защото междувременно има влязло в сила решение на ВАС за обявяване за нищожна наредбата за основния пакет, която служи като основа на служебното НРД, освен това е отменена и разпоредбата за събиране на пръстови отпечатъци, която също е елемент от служебното НРД, защото без нея не можеш да приемеш и отчетеш пациент в болница. Третият и може би най-важен извод на съда е, че Надзорният съвет изобщо не е имал право да приема служебно НРД, а само допълнение към действащото от 2015 г. Така че сега предстои ново разглеждане на случая в резултат, на което служебното НРД ще бъде отменено.
- Практически това какви последствия ще има за болниците и здравната каса?
- Последствия в момента няма да има, защото вече не е действащ акт. Но ще има отношение към делата, които болниците видят за надлимитна дейност. По спомен за 2016 г. неизплатената дейност беше 16-17 млн. С отмяната на служебното НРД ще бъде въпрос само на завеждане на дело от страна на болницата, за да получи парите си.
- Но за тази цел трябва да се изчака новата съдебна процедура на служебното НРД?
- Да, но мисля, че и другите основания също са достатъчни, за да се водят делата. Това решение просто ги определя окончателно.
- Ще имат ли възможност болниците да завеждат дела за надлимитната си дейност и за 2018 г. след промените в закона за бюджета на касата за тази година?
- В закона за здравното осигуряване беше въведено допълнително право да разпределя лимити на самите болници, каквото тя досега нямаше. Това до някаква степен засилва позициите на НЗОК в едни бъдещи спорове, но моята преценка е, че болниците имат достатъчно основания да осъдят НЗОК за надлимитна дейност като изхождам от мотивите на вече взетите решения, а те са над 15 за цялата страна и са от различни съдилища. Всички са осъдителни, макар и на различни инстанции. Повечето от решенията се позовават на това, че НЗОК не може да откаже плащането на здравно осигурено лице независимо от основанията, които използва. А това поставя за мен другия въпрос – трябва ли НЗОК да води тези дела при условие, че вече е пределна ясно, че тя ги губи поголовно. Защото тази загуба не е просто изплащане на една сума, а е съпроводена с изплащане на лихви, съдебни разноски, държавни такси, адвокатски хонорари, както и разноските по съдебно-изпълнителните дела. Всичко това води до удвояване на сумата, която НЗОК трябва да плаща. И ако преди две години от НЗОК ни казваха – добре де, ще платим, ама ни осъдете, сега, когато това е факт отказът да се изплати надлимитната дейност представлява безстопанственост и увреждане парите на здравно осигурените лица. И моят призив към здравната каса е да спре тези дела и да им изплати надлимитната дейност.
- На каква стойност възлиза надлимитната дейност?
- Има дела, които за по 50-80 хил. лв., но има и дела за над 500 хил. лв. Общата сума е над 52 млн. лв. за 2015 г., а за трите години е над 120 млн. лв. ако касата бъде осъдена по всички тези дела няма да изплати 120 млн., а 200 млн. лв. и тези 80 млн. лв. представляват пряка щета за бюджета на здравната каса и могат да бъдат избегнати, ако касата се споразумее с болниците.
Източник: clinica.bg

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост