NSVOK top banner

Вход

Каквото изберем, това ще ни лекува

RDinevМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че до края на септември ще представи два варианта за промяна на здравноосигурителния модел в България без да уточни какво има предвид. Председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова коментира пред БНР тези варианти, които евентуално ще представи Ананиев. Единият вариант е НЗОК да покрива основен пакет от медицински дейности в рамките на сегашната вноска от 8%, а гражданите да се застраховат допълнително с 2% задължителна (или доброволна) застраховка. Вторият вариант според нея е въвеждане на частни конкурентни каси на НЗОК. За възможностите на различните модели от Право&Здраве разговаряме с инж. Румен Динев – здравен мениджър на Медицински център "РВД Здраве" и специалист по литотрипсия.

- Г-н Динев, кой здравноосигурителен модел бихте избрали, ако зависеше от Вас?
- Нито един от двата при сега действащата нормативна база. За да има избор на модел, трябва да знаем към какво се стремим - дали ще правим солидарен модел или ще правим модел с индивидуални партиди, или ще правим модела, известен с името Семашко, или някаква комбинация. До момента, до който няма яснота по този въпрос, всички предложения са думи, хвърлени на вятъра, а с тях и много пари, също хвърлени на вятъра.
- Кой от двата модела може да се приложи по-лесно и с по-малко сътресения?
- Да започнем с идеята за основен и някакъв друг пакет. Никой не знае от каква болест ще се разболее, а сегрегацията по заболяване е недопустима за мен. Да разгледаме какво предлага втория подход с демонополизация на касата. На пръв поглед ще се получи конкуренция между предлагащите медицински услуги и плащащите такива – новите каси. Но от опита ми в тази сфера досега, ще се създаде нещо като видимост на конкуренция, зад която ще има огромна корупционна възглавница, захранваща всички прищевки на участниците и неуловима за каквито и да е санкции и корекции. С какво наличието на няколко каси, които боравят с днешните определени от посоката на вятъра в Софийското поле цени на медицинските услуги, ще промени тяхното качество? Нима си представяте, че някоя каса ще започне да плаща за недофинансирана дейност по-висока цена?
- Има ли необходимост от увеличаване на здравната вноска?
- В този модел - под формата на два пакета, де факто се залага увеличение на здравната вноска с 2 %. Това е абсолютно задължително, но при сега действащата нормативна база тези 2% ще потънат в блатото, наречено здравеопазване.
- Кой от двата модела ще бъде по-евтин за пациента?
- Абсолютно е необходимо както от различните лекарски сдружения, така и от синдикатите, да изработят методика по оценка на различните медицински дейности, като наблягам основно на труда на медицинския персонал. На базата на получените резултати, използвайки една достоверна статистика, ние като общество ще знаем за какви пари става въпрос. Само тогава може да се проведе истински дебат какъв модел на здравеопазване искаме и какъв можем да си позволим при определени условия.
- Какви са очакванията Ви за бъдещето в системата на здравеопазването?
- Изключителен песимист съм относно възможността сегашното политическо статукво, барабар с цялата опозиция, да предложи нещо, което да придвижи здравеопазването на българския народ в посока към нещо по-добро. Не може да се очакват резултати в сфера, която априори е натоварена със самарянски очаквания, а е управлявана от хора, които гледат на нея като на златна кокошка. Добронамереността на хората, натоварени с решаването на проблемите на българското здравеопазване е първостепенен фактор за намиране на дългосрочно решение. А тя, добронамереността, трябва да бъде подкрепена от избирателя, т.е. от всички нас. Каквото изберем, това ще ни лекува.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост