NSVOK top banner

Вход

Нов подход към рака на дебелото черво

cancercells OKИзследователи от Университетската болница на Бостънския университет (УББУ) са идентифицирали нов потенциален целеви протеин (c-Cbl), който според тях може да помогне за разбирането на рака на дебелото черво и в крайна сметка за оцеляването на пациентите с болестта.

Те открили, че пациенти с рак на дебелото черво с високи нива на c-Cbl са живели по-дълго от тези с нисък c-Cbl. Въпреки че учените са изследвали този протеин при други видове рак, досега не е бил изследван при рак на дебелото черво.

Изследователите изследват нивото на c-Cbl в туморите, които са били премахнати от хора с рак на дебелото черво. Въз основа на нивото на този протеин, c-Cbl, пациентите бяха разделени на две групи, високи c-Cbl и ниски c-Cbl.

След това изследователите искаха да разберат какво се случва с клетките, когато този протеин е бил изключен. Те са направили това чрез използване на два вида клетки от рак на дебелото черво, разделени на три групи. Една група се състоеше от неманипулирани клетки на рак на дебелото черво, една група имала повишена експресия на нормална c-Cbl и другата група имала повишена експресия на "off" версията на c-Cbl. В тази версия на c-Cbl липсва основна функция на c-Cbl, наречена убиквитин лигазна активност. Клетките, на които е била дадена "off" версията на c-Cbl, са увеличили повече тумори, отколкото тези, на които е била дадена версията "on".

За да се развият тумори и метастазират, те се нуждаят от кръвоносни съдове. Следващата стъпка беше да се види как C-Cbl засегна растежа на кръвоносните съдове с помощта на три експериментални модела (една група беше нормална, една група получи протеин c-Cbl и третата група получи "off" версия на протеина ). Моделът, на който беше дадена "off" версията на c-Cbl, увеличи кръвоносните съдове. "Това ни помага да разберем ролята на убиквитин лигазната активност на c-Cbl при превенцията на туморите от растежа и намаляването на способността на туморите да развиват кръвоносни съдове", обясни авторът Випул Читалия, доктор по медицина в УББУ.

Според изследователите това проучване показва, че c-Cbl може да подобри оцеляването на пациенти с рак на дебелото черво. "Тази информация ще помогне на изследователите на рака да разберат по-добре рака на дебелото черво и евентуално да разработят нови методи за по-добро лечение на рака на дебелото черво и да помогнат на пациентите да живеят по-дълго"

Тези открития са публикувани в последния брой на Американския журнал по патология.

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост