NSVOK top banner

Вход

Д-р Ненков: Едно ядро от хора управлява НЗОК, надявам се д-р Дечев да ги разрине (видео)

Nenkov BNTБюджетът харчи към милиард и нещо за хора с увреждания, като част от тях наистина са хора с увреждания, но част от тях работят, работят и то професии, които въобще не са за хора със степен на инвалидност. Една електронна връзка между базата данни на ТЕЛК и който и да е работодател, много лесно може да хване тези. Това коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в студиото на "Денят започва" по БНТ. Той допълни, че начинът за получаване на решение от ТЕЛК, тоест един човек да бъде нетрудоспособен с някакъв процент е много прост и лесен, а системата е разпробита здраво.

„НЗОК през годините се превърна в една административна структура. Има едно ядро от такива хора, които са работили на различни места в държавната администрация, което ядро е непоклатимо и което ядро де факто управлява касата. Има една такава прослойка от администратори, които са непробиваеми. Не го казвам това случайно. Д-р Дечев, който дай боже да стане шеф на касата, е страхотен избор. Той е работил там, той познава тези механизми и надявам се ще успее да разрине това ядро ”, каза още той.
Д-р Ненков коментира също и темата за комуникацията и разбирателството между Министерството на здравеопазването и НЗОК като ключова в сферата на здравеопазването.
„Има логика министърът, правейки политиката в системата на здравеопазването да работи в разбирателство и в екип с този, който дава парите в системата на здравеопазването. Не да са едно и също, но някак си да имат една посока на гледане”, допълни специалистът.
По думите му най-важното е един ден в центъра на здравната ни система да бъдат пациентите, защото здравето е най-важното. Той сподели и мнението си по отношение на протестиращите майки на деца с увреждания.
„Никой, който не гледа близък с увреждания не може да си представи какво е това. Аз смятам, че този сериозен социален проблем беше яхнат от разни политически сили, което разби хубавата идея за някаква може би умна и разумна промяна в тази система на подпомагане на хората с увреждане, на техните близки и роднини”, коментира д-р Мирослав Ненков.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ТЕЛК НЗОК ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост