NSVOK top banner

Вход

Информацията за канцерогенна съставка може да е плод на търговска война (аудио)

lekarstva200Преди повече от седмица от пазара бяха изтеглени над 60 лекарства за кръвно налягане, а общественото напрежение остава високо. Съставката валсартан се съдържа в медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и терапия след прекаран инфаркт. Забраната не важи за всички лекарства с валсартан, а само за онези, произведени със субстанции от китайски производител, припомнят от БНР. Агенцията по лекарствата разпространи на сайта си пълен списък със спрените от продажба лекарствени препарати и отделен списък медикаментите, съдържащи валсартан, чиято употреба може да продължи.

През последните дни обаче аптеките са пълни с разтревожени хора, които питат какво да правят с лекарството си за кръвно, сподели управител на аптека. Спрените медикаменти са относително евтини, но аптекарите нямат право да ги сменят. Пациентите трябва да отидат при своя лекар, който да предпише ново и да си го закупят. Това създава затруднения за по-неплатежоспособните. В аптечната мрежа има достатъчно лекарства, с които да се заменят забранените за употреба медикаменти с валсартан.
„Информациите за наличието на канцерогенна съставка в лекарствата за кръвно е паникьосала много пациенти, особено такива с по-слаби нерви“, казва семейният лекар д-р Румяна Найденова, на която са се обадили над 30 души само в първите часове, след като е новината е била съобщена.
Някои медици са убедени, че слухът за канцерогенна съставка е плод на търговска война, тъй като генериците с китайска суровина са няколко пъти по-евтини от оригиналите.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти Лекарства
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост