NSVOK top banner

Вход

Демонополизацията ще свали цените на медицинската помощ

boltadj evropaПрез септември здравното министерство трябва да внесе предложенията си за промяна на здравноосигурителния модел. Вече стана ясно от изказване на д-р Дариткова – Председател на ПК по здравеопазване в Народното събрание, че се подготвят два основни варианта. Единият предвижда създаване на частни здравни каси, а другият -въвеждане на застраховка за доплащане на дадени услуги. Според Д-р Николай Болтаджиев – Председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, ако се избере вариантът за демонополизация на НЗОК, това ще доведе до по-качествено и по-евтино здравеопазване. Така наречения надграждащ модел и сега го има, само че много малко хора се застраховат доброволно.

Конкуренцията ражда качеството, а конкуриращите се здравни каси ще подобрят конкуренцията и между лечебните заведения, защото болниците освен за пациентите, ще се конкурират и за фондовете, с които да сключат договори. Пациентът ще може да избира не само болница, но и осигурителен фонд.
На въпрос има ли риск, частните осигурители да търсят само частни болници, д-р Болтаджеив отговори, че това е невъзможно, защото осигурителят ще следи за своя интерес и за интереса на осигурените при него, а не за това кой е собственик на болницата.
На въпрос за доплащането д-р Болтаджиев каза, че то и сега е регламентирано и болните доплащат 50% от медицинската помощ. Има разбира се в някои болници дребни доплащания под формата на бакшиши, но като цяло доплащането е регламентирано, пациентите получават фактури за платеното от тях. Доплащането е важно, защото, чрез него пациентът може да контролира лечебната дейност. Без пациента, контролът не може да е ефективен.
Цялото интервю на д-р Болтаджиев можете да видите тук:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост