NSVOK top banner

Вход

Промяна ще има само, ако се премахне монопола

katsarov angelovaСамо махането на монопола би довело до промяна в модела на здравеопазване, каза в предаването денят "Денят ON AIR" д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. „За Д-р Дечо Дечев може да се каже, че е перфектният кандидат за Управител на НЗОК от експертна гледна точка. Не повече от 5-6 души в страната имат неговия експертен опит и подготовка за такъв пост. Важният въпрос, обаче не е кой ще бъде Управител, а дали ще бъде махнат монопола. Проф. Плочев беше избран единодушно на същия пост преди една година, а после беше сменен.”

Д-р Кацаров анализира избора на д-р Дечев така: „По - интересен е анализа на избора на Д-р Дечев от политическа гледна точка. При избухването на скандала между Плочев и Ананиев, Бойко Борисов взе страната на министъра, като каза, че всеки министър трябва да идва с екипа си, в това число и Управителя на НЗОК. Д-р Дечо Дечев, не изглежда като кандидат излъчен от Кирил Ананиев. Той бе номиниран в Парламента, а едва няколко дни по-късно министър Ананиев каза накратко, че го подкрепя. В светлината на казаното от Борисов резонно е да се зададе въпроса, ако Дечев не е кандидатура на министър Ананиев и част от неговия екип, води ли това до извода, че кандидатурата му е съгласувана не със сегашния, а с бъдещия министър и може ли да очакваме смяна на ръководството на МЗ?”
Във връзка с блокираните лекарства Д-р Кацаров каза, че блокиране на отделни партиди се случва, но сега нещата са малко по-различни.
"Тук става дума за канцерогенен материал в лекарството. В същото време продуктът е спрян и чак сега Европейската агенция тепърва ще го изследва колко е вреден за хората. Странно е също това, че става дума за промяна на производството от 2012 година насам, а чак сега се разбира. Съответно всички партиди от тези 62 продукта досега са съдържали вредната съставка. Как не са били изследвани преди това", попита докторът.
По думите му възникват много въпроси около спирането на тези лекарства, на които европейските и родните власти са длъжни да отговорят.
"Какво ни гарантира, че в състава на останалите лекарства няма друг вреден примес? Добре е като граждани и потенциални потребители да може да получим разумни обяснения. Пациентите трябва да настояваме да получим тези отговори".
Необходима е и бърза реакция от Националния съвет по цени и реимбурсиране и от НЗОК, заради промяната в цените на лекарствата останали на пазара.
"Оказва се, че най-евтиният продукт, който може да замести забранените, е забранен. Сега трябва да се промени цената на всички останали заместващи продукти, защото е прекалено висока за пациентите", уточни д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в студиото на "Денят ON AIR".
Цялото интервю вижте във видеото

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост