NSVOK top banner

Вход

Д-р Мангъров: Трябва да има една задължителна ваксина – срещу човешката глупост (видео)

vaksini btvТемата за ваксините неведнъж е предизвиквала протести, спорове, скандали и полярни мнения. Дискусията за задължителния характер на имунизациите се разпали още повече през последните няколко месеца заради възможното включване в календара на ваксината за варицела. Към момента най-много имунизации се правят в първите 12 - 14 месеца от раждането на детето. В анкета на bTV 83% от родителите казват, че поставят всички задължителни ваксини на децата си, 17% пък признават, че не го правят. Освен ваксината за варицела (за която не е решено дали ще е задължителна, или ще е препоръчителна), здравните власти искат и да разширят обхвата и на имунизациите срещу сезонен грип при възрастните.

Отец Евгени от Сливен е баща на 9 деца. 4-годишният му син Николай посещава детска градина само един ден.
„По сигнал от някого, РЗИ идват на проверка конкретно да търсят Николай и го спряха от детска градина. Той е записан, но е спрян от РЗИ да не посещава, защото няма имунизации”, обяснява той.
Директорът, приел детето, е глобен от РЗИ със 100 лева, а отец Евгени да започва кампания срещу задължителните ваксини. Според него в повечето държави имунизациите са препоръчителни, а законите, Конституцията и Хартата за правата на човека дават право за „информиран избор, съответно – отказ”.
РЗИ-Сливен обаче се аргументира с Наредбата за задължителните ваксини, които защитават здравето и живота на децата.
Ако отец Евгени заведе дело за дискриминация срещу здравните власти, то ще бъде първото по рода си.
„Преди 200 г. е първата ваксинация в света, която спасява човечеството от едрата шарка. Още тогава е имало антиваксинални настроения и се говорело, че понеже се поставя ваксина, получена от кравешка шарка, децата ще имат рога и копита”, припомни в студиото на „Тази сутрин” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.
Тя посочи, че именно в резултат на намаляване на ваксинираните миналата година в Сърбия е имало 5600 случая на морбили с 15 починали деца.
„Това, че в България няма детски паралич, дифтерит, коклюш, това, че в България не умират деца от морбили е заради това, че има висока ваксинална активност”, категорична беше д-р Николова.
Д-р Атанас Мангъров от детската клиника към Инфекциозна болница посочи, че лекува предимно поразени от заболявания, за които има ваксини. Според него ваксината за варицела у нас не е регистрирана единствено по бюрократични причини, а би трябвало човек да може да я закупи.
Андрей Едрев, който не е имунизирал двете си деца обаче смята, че всички ваксини трябва да са по желание. Според него те не са гаранция за предпазване от тежко заболяване, а понякога даже вредят повече от самата зараза. Той даже предложи да сложи на двамата медици ваксина за тетанус – щом твърдят, че е безвредна.
„Трябва да има една задължителна ваксина – срещу човешката глупост”, заяви д-р Мангъров, като допълни, че след слагането ѝ всички останали могат да са по избор.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост