NSVOK top banner

Вход

Фондът за лечение на деца отказа да доплати операция с предварително одобрено финансиране (видео)

operazia deteФондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по операцията на 6-годишно дете в Австрия. Процедурата вече е извършена, а нейното финансиране е било предварително одобрено от Фонда. Родителите на Анелия Витанова обаче получават две фактури в деня на изписването ѝ. Детето мечтае един ден да ходи само, разказват от bTV. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа.

„Не може да ходи, движи се с помощта на родителите си и с помощни средства. Операцията дава шанс доколкото да помогне за развитието ѝ, да ѝ се изправи стойката и да коригира походката си. Всичко зависи от работата с нея и рехабилитацията ѝ”, споделя баща ѝ Юлиян Витанов.
За операцията са кандидатствали към Фонда за лечение на деца и са били одобрени.

„Изискаха да ползваме дарителската ни сметка за транспорт и настаняване, от съда в Перник отказаха тези пари на основата на това, че имаме договор с фонда, който обещава да плати всички разходи, транспорт, операцията и три прегледа след операцията”, уточни бащата.
След изписването на Анелия родителите ѝ получават две фактури. Едната за 616 евро, а другата за малко над 8700 евро. По-малката сума обяснили с това, че била за придружител и не била пусната към офертата. А за другите пари посочили, че били за операцията - анестезиология, операция, всичко.

Д-р Мариета Райкова, която е директор на Фонда, посочи, че издаденият формуляр S2, с който родителите са отишли да лекуват дъщеря си покрива оперативното лечение и настаняването при общи условия.
„Лечението на детето е финансирано. Попитахме болницата за допълнителните средства и те казаха, че са пари за специални условия за настаняване. При разговор с родителите обясних, че процедурата при всяко дете, когато има доплащане е, че отпускането и одобряването става чрез обществения съвет”, коментира тя.
Бащата отрича да са били настанявани по специален начин и по думите му дори не са попитани какъв тип настаняване искат.
Райкова уточни, че одобреното финансиране е по оферта от преди година, когато Анелия е била одобрена за лечението. Тя отрича семейство Витанови да трябва да пускат молба за одобряване на новите разходи.
„Доплащането не иска нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случаи, в които се налага. Не мога да кажа кога Фонда ще плати тези пари”, посочи тя.
Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост