NSVOK top banner

Вход

Омбудсманът: Ситуацията в момента разделя хората с увреждания (видео)

Manolova BNTОмбудсманът Мая Манолова коментира в сутрешния блок на БНТ, че законопроектът, който са написали заедно с майките на деца с увреждания, не е получил подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече – станало е ясно, че техният проблем, който образно казано ги изкара на улицата, на палатки в страната и пред НС, няма да бъде решен. Според нея е бил направен и опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките и системата за хора с увреждания ще бъде запазено.

„Ако погледнем кое е това, което кара майките да са гневни, кое ги държи пред парламента и ги извежда на седми протест - това е ситуацията в този сектор“, подчерта Манолова.
„Сега в политиките уж за защита на хората с увреждания се наливат 169 милиона за чужда помощ и за асистентски услуги, а от тези 169 милиона - това са сметки на социалното министерство - асистентски услуги се предоставят на, забележете, 11 158 души. 169 милиона срещу 11 158 души. Това, което ние предлагахме и в което е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е че само с още 100 милиона лева асистентски услуги ще получават 77 000 души - 5 пъти повече. За да се реализира този закон ще бъдат необходими още 105 милиона лева така вместо 11 000 - 77 ще получат, но ще могат да кандидатстват и всички останали до 500 000 души“, обясни омбудсманът.
„Ситуацията, която се подкрепя от Националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно. Сега до тази услуга могат да се доберат 11 000 души, при положение, че минимум до 77 000 души имат нужда от това“, допълни тя.
„Ще стоя до протестиращите майки докрай, ще стоя зад каузата им докрай“, категорична е Манолова.
"Казвам го за да ги успокоя, но и защото това е една справедлива кауза, те искат да се преборят с една несправедливост. Те се борят не само за себе си. Не е вярно, че този закон разделя, ситуацията в момента разделя хората с увреждания", посочи омбудсманът.
„Чух много приказки през последните дни за това, че съм застанала зад майките и стоя зад тях заради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам на всички тези, които очевидно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, искам да кажа, че съм готова на всички обезпокоени да им предложа успокоителна размяна - те да застанат зад законопроекта, който искат майките, да осигурят подкрепа за този законопроект, да бъде приет по най-бързия начин, след това да застанат зад други закони, които уж подкрепят срещу свръх правомощията на банките и личния фалит - и в замяна ще получат моята оставка“, предложи Мая Манолова.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост