NSVOK top banner

Вход

Няма социални услуги за деца с увреждания, но има усвоени милиони (видео)

IvanovaДнес продължават срещите на майките на деца с увреждания и обмудсмана Мая Манолова със социалния министър Бисер Петков. Те трябва да изяснят колко ще струва осигуряването на личната помощ за хората с увреждания. Омбудсманът и майките настояват максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но тя да се получава само от най-тежките случаи, като те са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата, ще бъде 765 лв. на месец.

Вера Иванова е категорична, че е време държавата да разбере, че децата с увреждания съществуват и имат правото на живот.
"Тук в България няма нищо, което го има във всяка една нормална европейска държава. Имаме Конвенция за правата на хората с увреждания, но тя е нещо, което е на хартия и няма никакво значение за никого", каза тя в ефира на "България сутрин".
Майката беше категорична, че няма социални услуги или асистентство, но има усвоени милиони. Тя даде пример с дадени 2 милиона лева за регистър на хората с увреждания.
Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, заяви пред Bulgaria ON AIR, че проблемите, които са поставени, не са такива, които могат да бъдат решени от един министър или едно министерство, защото политиката за хората с увреждания е позиционирана в почти всички секторни политики.
"Трябва да има медицинска оценка на увреждането, след това трябва да има възможности за достъп до образование, за адаптирана среда, която да позволи на тези хора да бъдат включени в системата на образованието", обясни Адемов.
Той подчерта също, че след това има и други въпроси свързани с достъп и транспорт, за да могат хората с увреждания да потърсят и реализация на пазара на труда.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост