NSVOK top banner

Вход

Министър Петков: „Социалното” е водещо в новата концепция за ТЕЛК (видео)

БПОбществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките ѝ форми, заяви социалният министър Бисер Петков, а повереното му министерство се стреми в политиките си да се ръководи от принципа за „социална справедливост”. Той отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция за системата на оценка на работоспособността ще ги лиши от средства.

„Споменатата бройка на хора, които ще бъдат засегнати от тази концепция, е някаква интерпретация, която не възприемам”, заяви той в студиото на в "Здравей, България" по Nova TV.
„Тази концепция няма за цел да отнема придобити права”, подчерта той за реформата в ТЕЛК и добави, че концепцията има за цел да подобри медицинската експертиза.
„Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза”, каза той.
„Сега в момента ТЕЛК-овото решение е универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, заяви социалният министър.
Петков подчерта, че става въпрос за нов подход, в който водещо е „социалното”. Този подход се базира на класификация на Световната здравна организация. В него водеща е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд. Бисер Петков заяви, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.
„За изплащане на инвалидни пенсии сумата е 1 млрд. 760 млн. лева. Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, които процентът им на трайно загубена работоспособност е завишен”, каза социалният министър.
„Това, което защитавам като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, трябва да останат за тях, но с реформата, която предлагаме целта е да се разпределят по-справедливо”, подчерта министър Петков.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ТЕЛК ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост