NSVOK top banner

Вход

Проф. Начев: Парите за здраве от джоба на пациента - в Европа 22%, у нас 40% (видео)

НачевДиректорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ, че не трябва да се нагнетява напрежение и е спекулация, че заради дълговете в НЗОК се отказва лечение. Според него бюджетът на касата никога не е стигал.
„Здравен туризъм има навсякъде, има правила за него, поне в тази област и у нас има правила. Касата финансира лечение, само ако в България няма равносилно. Друг е въпросът обаче със спешните случаи. Получава се така, че дадени случаи се завоалират като спешни”, посочи той.

По думите му каквито и пари да се наливат, ако не се промени моделът на финансиране, това ще продължи.
„Не се променят нито контрол, нито санкции. Санкцията трябва да е прекратяване на договора, лишаване от право на професията, а не глоби по 500 лв.”, призова проф. Начев.
„На първо място пациентът трябва да участва във финансирането, тоест да има съфинансиране. Това има три ефекта - контролен, възпитателен, както и се създава ниша за развитието на здравно-осигурителни фондове. Това са първите стъпки за демонополизация на касата, то не може да стане с вълшебна пръчка”, заяви той и даде за пример, че това се казва и от СЗО, и от Европейската комисия.
„В момента 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега”, коментира директорът на болница "Света Екатерина".
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ЕС ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост