NSVOK top banner

Вход

Д-р Стоян Борисов: Няма ясна визия за здравна реформа (видео)

БНТД-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз, и Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП, дискутираха по БНТ проблемите на здравеопазването. Д-р Борисов подчерта, че ако не се реформира, здравната система рано или късно ще рухне и ще фалират много болници. Според него, въпреки че от 1991 година се говори за реформа, и до днес все още няма ясна визия каква да бъде тя. Лекарите апелират да се направи програма за близките 10 - 15 години, в която да вземат участие различни политически сили, граждански, съсловни организации. Тази програма да се изпълнява независимо коя партия дойде на власт.

По думите на д-р Борисов средствата не стигат, защото по принцип те се залагат недостатъчно. Ако за Европа средно спрямо БВП на една страна са 6,9%, у нас от 50 години се отделят 2 пъти по-малко. Затова системата е хронично недофинансирана. Важна причина за това е и управлението на тези средства, контролът над тях. Има лични и корпоративни интереси, които няма кой да блокира.
Аркади Шарков смята, че най-напред трябва да се заложи на ефективност и контрол, за да се осигури качество. Медицинският одит трябва да си върши работата. Касата и здравното министерство да оптимизират своите средства в определени насоки. Шарков изтъкна, че в здравеопазването има много заинтересовани страни и затова всеки опит за контрол веднага се блокира.
Още за проблемите във финансирането на здравната система вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС Реформа ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост