Професията „Акушерка“ е подценена, а много отговорна (аудио)

акушеркаПреди дискусионния форум на тема „Акушерката – подценената професия“, който ще се проведе днес, Емилия Казълова - председател на Алианса на акушерките, коментира пред БНР, че всички акушерки се чувстват обидени, особено тези, които работят в по-малките градове.
„Професията е изключително подценена, независимо от това, че тя е доста отговорна. Ние сме хората, които сме плътно до жената в момента на раждането. Когато акушерката е на работа, има отговорност не само за майката, но и за бебето. Никой не иска да чуе, че тази професия трябва да бъде поставена като приоритет в дадени моменти. Не може и не е редно с тази отговорност, която имаме, да бъдем поставяни на равнището на средностатистически българин, даже няма и толкова. Много от колегите ни получават заплата, която е на ръба на минималната работна заплата.

Също така, вариант за кариерно развитие при акушерките не съществува. Независимо от това, че имаме надграждащо образование, то не повлиява по никакъв начин на статута на акушерката. Възможностите за самостоятелна работа, както е в света, в България е малко Параграф 22. Оставаме в една висяща позиция и няма възможност за някаква друга реализация. Освен това няма контакт на акушерката с жената преди да постъпи в болницата“, обясни Казълова и добави, че те настояват за промяна по всички тези въпроси.
„Младите акушерки заминават в чужбина“, заяви тя.
„В болниците няма персонал, а 30 - 40% от акушерките са в предпенсионна възраст. Само след няколко години ще се получи още по-големият вакуум в нашата професия“, категорична е председателката на Алианса на акушерките.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БАПЗГ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»