NSVOK top banner

Вход

Медика кор няма вина за проблемите на МБАЛ Враца

k.p.През последните седмици политици и прокурори на няколко пъти хвърлиха вината на някои частни болници за лошото финансово състояние на държавните. Една от набедените е СБАЛК „Медика Кор“, обвинена индиректно, заради финансовите проблеми на държавно-общинската МБАЛ Христо Ботев” във Враца
Днес на пресконференция ръководството на Медика кор опровергаха изцяло твърденията на политиците и прокуратурата. От изнесените данни се вижда, че СБАЛК Медика кор не само, че не е причина за тежкото финансово състояние на МБАЛ Христо Ботев, но точно обратното, натрупаните дългове на държавната болница могат да станата причина за фалита и на частната.

От месец април до сега, държавната болница не е изплащала по договора си с Медика кор и към днешна дата дължи вече близо 1.5 милиона лева. Реално, според изпълнителният директор доц. д-р Кирил Панайотов, кризата е започнала още през февруари миналата година. Тогава "Медика Кор" все по-трудно започнала да получава парите от Здравната каса от болницата във Враца.
Дейността на инвазивната кардиология в Медика кор по никакъв начин не може да се определя, като „дублираща”, защото при сключването на договора за изграждане такава дейност не е имало не само във Враца, но и в Цяла северозападна България.
От откриването на отделението до края на месец октомври преминалите пациенти са 11204, като 6011 от Враца, 858 от Видин, 2870 от Монтана и 1465 от други болници.
Общият размер на инвестицията на Медика кор е 1 214 559,59 лв., от които:
Строително- ремонтни работи и подобрения – 620 001,65 лв.
Оборудване в Звено по инвазивна Кардиология - 338 622,13 лв.
Оборудване в Отделение по Кардиология – 234 767,15 лв.
Закупуване на допълнителни транспортни средства, линейка и лек автомобил - 21 168,66 лв.
От 1-ви март 2016 досега Медика кор е направила разходи в размер на 4 331 186,41 лв. , а от началото на инвестицията през 2010 година над 12 милиона лева.
След изтичане на договора, цялото оборудване остава за Врачанската болница. Писмо с обяснение на фактите е изпратено и до Главния прокурор Сотир Цацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници Реформа
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост