NSVOK top banner

Вход

Кой какво губи и какво печели?

copaymentСвикнахме вече с абсурдите в организацията на нашето здравеопазване и те вече не ни тревожат.
Но последният абсурд с новата такса „извинителна бележка” е удивителен и непростим... Непростим е не толкова за ОПЛ (те са търговци по статус), а главно за нашите здравни политици, депутати и лидерите на БЛС, които приемат с мълчание и „разбиране” това унижение на българския лекар и гавра с подрастващото поколение, бъдещето на нацията.
В медиите четем, че тази такса щяла да доведе до нови финансови затруднения на гражданите. Не! Не това е гордиевият възел на този проблем.
Проблемът не е финансов, а политически, етичен, законов и организационен. Самото наличие на такса „извинителна бележка” е абсурд, каквато впрочем е и потребителската такса при ОПЛ.

Учудващо е равнодушното спокойствие към този проблем, лъхащо от думите на председателя на асоциацията на ОПЛ доц. Л. Киров, цитирани в интернет: „Новата такса е за издаване на административен документ и не противоречи на закона. Издаването на бележки е допълнителна дейност (?) за джипитата, която не се заплаща от Здравната каса”.
Ами щом е така, уважаеми доц. Киров, защо тръгвате по линията на най-лекото въпротивление? Защо не се захванете сериозно и убедително със Здравната каса и със законодателите, а излагате на грамаден риск престижа на лекарите от вашата асоциация?
Но какво значи „допълнителна дейност” според доц. Киров? Та кое не е допълнително в здравеопазването??? Да не се окаже, че 50% от дейностите изобщо в здравеопазването са „допълнителни”, например, писането на рецепти, разговорите по телефона с пациенти, снемането на анамнеза, разговорът с пациента, даване на здравни съвети, издаването на епикризи от болничния стационар, колегиално обсъждане на медицински казуси и т.н.
Та какво остава за Лекаря (с главна буква) като „недопълнителна” дейност?
Мълчаливото поощрение на тази уникална новост в общата медицинска практика е обичаен похват на управленското безразличие. Но то поражда размисъл върху популярната дилема на човешкия избор: „Какво губим, когато печелим и какво печелим, когато губим”.
Мисля, че е достойно лидерите на БЛС и на Асоциацията на ОПЛ да дадат ясен, а не двусмислен отговор на обществото кой и какво печели от новата такса и кой какво губи?
Труден отговор, труден баланс на кантара: от едната страна са спечелените от ОПЛ 50-60 лева месечно, а от другата страна е неговият авторитет и престиж. Кое натежава повече?
Проф.д-р Веселин Борисов, дмн, заглавието наше

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Реформа Лични лекари
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост