NSVOK top banner

Вход

Румънското здравеопазване с проблеми като у нас

емигрантПред репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" млада невроложка от Букурещ разказва за пациент с твърде завишени стойности на калций в кръвта, който починал след три дни, защото лекарството, което можело да го спаси, не било налично в болницата, а доставката щяла да отнеме цели три седмици. Освен това заради лошата хигиена в болницата често се стигало до инфекции, а част от пациентите били настанени в коридора, тъй като отделението било препълнено, споделя още 27-годишната лекарка, която е анонимна, защото се страхува от конфликт с ръководството на болницата.

"Това, което описва младата лекарка, приляга по-скоро на страните от т.нар. трети свят. Само че в случая става дума за държава, която вече 10 години е част от Европейския съюз", пише швейцарският журналист. Младата румънска лекарка вече планува да напусне страната, а по време на следването си била твърдо убедена, че ще остане да работи в родината си. Променила мнението си като хиляди други румънски лекари, като над 1/3 от бившите ѝ състуденти вече работят в Германия, Великобритания, Франция, САЩ или Австралия. "Нойе Цюрхер Цайтунг"  цитира изследване на датския университет Орхус, според което около 14 000 румънски лекари са напуснали родината си между 2007 и 2014 г.

От Румъния бягат не само лекарите, но и медицински сестри и болногледачи. Масовата емиграция на лекари  обезкървява здравната система на втората по бедност страна в Европейския съюз /след България/, пише репортерът на НЦЦ, цитиран от вестник Стандарт. За час при специалист се чака с месеци, а в много от румънските болници половината лекарски места си стоят незаети. При това румънските лекари бягат не само заради лошото заплащане, а голям проблем представляват и лошите условия на труд в обществените болници. "Много от хирурзите са принудени сами да закупуват медикаменти и медицински инструменти", казва 29-годишен лекар, който също желае анонимност.

Швейцарският журналист е разговарял и с румънския гинеколог Йосиф Никулеску, напуснал Румъния още в началото на 1990-те. В Южна Африка се издигнал до главен лекар, а по-късно се преместил в Германия, където със съпругата си има частен кабинет. "Ако в Румъния нямаше частен медицински сектор, още повече лекари щяха да са избягали", твърди Никулеску и обяснява, че в частните клиники лекарите с опит печелят между 3000 и 4000 евро на месец, което е пет пъти повече в сравнение със заплатите на колегите им в държавните болници. Никулеску разказва още, че много от главните лекари в румънските държавни болници се държат като феодали, а при назначаването на нов персонал се съобразяват най-вече с партийно-политическите критерии. Освен това, според гинекологът, законите са такива, че на практика затрудняват ефикасното усвояване на средствата в здравеопазването. Например акушерките не получават договори със здравните каси. "Нищо чудно тогава, че в Румъния толкова много бебета се раждат с цезарово сечение", посочва Никулеску и отбелязва, че на всичко отгоре процентът на смъртност при новородените е сравнително висок, а според изследване на Евростат в никоя друга страна от ЕС не се стига до толкова много предотвратими смъртни случаи.

Маркирана като Лекар ЕС