NSVOK top banner

Вход

Големината на една болница се измерва с нейните специалисти, а не с квадратурата на помещенията

Разговаряме с д-р Николай Болтаджиев – собственик и управител на една от първите частни болници в страната – МБАЛ Света Богородица ООД.
P1070963Д-р Болтаджиев, Вие сте общ хирург, къде на друго място сте работили освен в болница  Света Богородица?
Започнах стажа си през 1981г. с интернатура по хирургия във ВМА, по разпределение работих като ординатор в хирургичното отделение на ВБ Русе. После спечелих конкурс и започнах в тогавашната Клиника по възстановитена хирургия в Ортопедичния институт в Горна баня. После се преместих в IV травматология на Пирогов като н.с.II ст.. После поработих във Франция. Освен това съм специализирал съдова хирургия, тогава не беше отделна специалност, а се удостоверяваше с документ.  Имам поредица от стажове в Швейцария и Франция. Изкарах  основен курс по Организация и управление на болници в Националното училище в Рен и курс по Системи на здравеопазване и здравна политика в Париж.

Кога основахте болница Света Богородица? Разкажете малко повече за основаването на болницата.
През далечната 1991 година, работейки в Институт Пирогов, започнах и в Клиника по пластична и естетична хирургия към общинска фирма Медицинска козметика.
На следващата година, заедно с Д-р Вачкова взехме под наем същата. Тогава се появи дилемата – частно или държавно. Напуснах Пирогов.
През 1995 година регистрирахме със съдружник и първата частна болница в София Хирургична болница Ескулап. Тя беше в сграда под наем. Появиха се и други проблеми, което наложи разкриването на Болница Света Богородица. Междувременно беше реституирана и сградата в която съм живял и живеех тогава. Със семейството излязохме на квартира и преустроихме сградата. В последствие купих прилежащ към двора общински терен. Там построихме нова сграда отговаряща на всички изисквания за работа и пълен комфорт за пациентите. Така се оформи старата сграда като административна, а новата със стационар, реанимация и операционен блок.

Как се решихте по това време?
Както казах вече бях частник. Логично е като такъв да се стремя към собственост и независимост. Започнах кредит и помощ от оборудване и P1040191инструменти от мои приятели от чужбина. На няколко пъти съм взимал кредити и съответно връщал.

Има ли хора от екипа, които са още от тогава?
Основното ядро от екипа сме от началото. Хора които тръгнаха с мен още от държавното. Някои се пенсионираха на преклонна възраст, за съжаление има и пренесли се в невидимото. Предвид много изисквания административно наложени персонала ни се увеличи значително. И това става успоредно с административни ограничения на дейността.

Трудно ли беше само на частния пазар и как се печели доверието на пациентите?
Както казах, бяхме първи. Тогава нямаше здравна каса, пациентите плащаха всичко. Получаваха качество. Спомняме си в какво състояние бяха държавните болници, та и плащането там беше голямо и то за нищо. От друга страна при нас работеха и много от най-добрите специалисти на граждански договор. Работехме почти денонощно и пак се налагаше да има чакащи пациенти.

Това са повече от 20 години, имате огромен опит. Колко пациенти са преминали през болницата от тогава до сега?
Средно оперираме по около 1300 – 1400 годишно. Трябва да са преминали над 30 хиляди души. Другото, което смятам за важно е, че през всичките години няма нито един случай на починал пациент. Имайте предвид, че при нас не се извършват сами леки операции, но и такива със среден и голям обем и сложност. Успехите се дължат на висок професионализъм и етиката на целия персонал от мен до санитаря.

Какви отделения са разкрити в болницата и хора с какви заболявания могат да се обръщат към вас?
P1040198Започнахме с дейности по хирургия, гинекология, УНГ, ортопедия, урология, офталмология, хирургия на ръката. Ние сме от пионерите в лапароскопската и артроскопската хирургия. При нас гинекологични опереции правеше проф. Атанасов, до последно работи при нас проф. Иван Матев – хирургия ръка, проф. Деспотов –УНГ.  Офталмологът доц. Борислав Дъбов остана само да консултира след ограничаване на дейността ни. Човекът, организирал съвременната спешна хирургия в България – доц. Каменов и до сега е началник на хирургичното ни отделение. Д-р Хубенов е сред най-изтъкнатите специалисти в България в областта на артоскопските операции на коляно, а доц. Тенев, въвел проводната анестезия е ръководител на отделението по реанимация и анестезиология.

Колко артроскопии и кръстни връзки прави д-р Хубенов на месец?
Д-р Хубенов прави по над 60 артроскопски операции месечно. Напливът на пациенти постоянно се увеличава, не само заради добрите резултати, но и заради съвременните методи, по които работи. При тях има бързо раздвижване, което е от съществено значение не само за комфорта на пациента, но и за крайния резултат. Пациентите със скъсан менискус можем да ги изпишем същия ден. В повечето случаи дори след артроскопска операция на кръстни връзки, можем да изпишем болния на другия ден. Правилата на здравната каса, обаче не позволяват и това често става причина за конфликти. Пациентите искат да си отидат и от медицинска гледна точка няма проблем, но заради правилата сме принудени да ги молим да останат още няколко дни в болницата.

Има ли листа на чакащи?
Да, за съжаление ни се налага да правим оперативната програма поне месец напред. Сега записваме за месец април. Това не е защото нямаме капацитет да обслужим повече болни, а защото Националната здравна карта, болничните лимити  и задължителният престой,  за който стана дума ни ограничават.

Трябва ли пациентите в болница Света Богородица да доплащат за лечението си, например за интернет достъп, за телевизия или други, каквито срещаме в много болници?
Политиката на болницата е насочена от самото начало към създаване на всички добри условия за пациентите. Телевизия и интернет има във всяка стая и са безплатни. Има значение, защото искаме пациентите ни да се чувстват уютно и да имат необходимия комфорт. Стремим се пациента да е най-близо до домашните условия, включително и по отношение на близките. Могат да ги посещават по всяко време, но при спазване на строги хигиенни изисквания. Пациентите заплащат за медицински изделия, които не се покриват от НЗОК и потребителска такса.

Преди година – две бяхте подготвили голяма инвестиция в разширение на болницата. Кога планирате да я осъществите?
Бяхме планирали да да разширим болницата в нова сграда. Добре, че спряхме преди изтегляне на кредита, защото ако това беше се случило, сега нямаше да имаме болница. Както знаете, инвестициите в системата са забранени и изключително рискови. Все повече губя надежда, че някога ще е възможно това. Ние не се страхуваме от конкуренцията и можем да приемем риска, който съпътства всяка инвестиция. Рискът от хаотични действия на политици и администрация е прекалено голям и което е по-важно, не може да се предвиди на кой кога ще му хрумне я да забрани инвестициите, я да премахне здравното осигуряване. Чакаме по-добри времена, а и големината на сградата не е най-важна. Големината на болницата идва от специалистите, които работят в нея, а не от квадратурата.   Д-р Николай Болтаджиев, Роден на: 19 юли 1955 в София.
boltadjОБРАЗОВАНИЕ
Висше образование от МА – София и специалност по хирургия от МА София, квалификации по съдова хирургия при МА София, артроскопска хирургия от Карл Щорц. Индивидуален курс по Системи и организация на здравеопазването и здравна политика – Париж, основен курс по организация и управление на болниците в Национален университет по здравеопазване в Рен – Франция. Здравен мениджмънт към Медицински университет -София.
Стажове при Професор Наракас в Клиника “Лонжре” Лозана Швейцария, при Професор Алио в Университетски Болничен Център “Лаперони” в Монпелие – Франция, в хирургичните центрове на Виши и Сент-Етиен – Франция, по ортопедия в кантоналните болници на Женева и Лозана – Швейцария.
ПРОФЕСИОНАЛЕН СТАЖ
Интернатура по хирургия във ВМА – София, ординатор в Хирургично отделение на ВБ – Русе, научен сътрудник III ст. в Клиника по възстановителна хирургия при СПЦП- София, научен сътрудник II ст. в Секция по Травматология при НИСМ „Пирогов“ – София, ординатор в болница “Сен-Жозеф” – Ним –Франция, собственик и Медицински директор на MБАЛ „Света Богородица“, хонорован преподавател по здравен мениджмънт – болнично управление към Европейски колеж по икономика и управление.
НАУЧНА ДЕЙНОСТ
Две авторски свидетелства за изобретения, Държавен регистър 74322 /1986, Авторски права 41504 / ИНРА и 336/1985.
49 научни публикации в специализирани наши и международни списания, конгреси, конференции и симпозиуми.
ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ
Членувал в Българското Научно Дружество по Хирургия, по Ортопедия и Травматология, Международната Асоциация по Пластична и Реконструктивна Хирургия – IРRАS, член на Български Лекарски Съюз, бивш секретар на Асоциация на Лекарите Франкофони в България, Заместник Президент и Представител за Балканите на Международна Медицинска Асоциация за Подпомагане и Развитие – АМIАD. Активен член на Ротари Интернешънъл – 1760-ти Дистрикт, Клуб Ним-Сен-Жил-Камарг, в последствие Почетен член, активен член на Ротари Клуб – София и Президент на Ротари Клуб София 2001-2002, Президент на Международен ротариански комитет Франция България – Българска секция. Номиниран от Американски Биографичен Институт за един от Петстотинте лидера на влияние в областта на медицината, обявен за „Мъж на годината“ за 1996 и 2011, вписан в изданието „Кой-Кой е“ на Кембридж. Награден с Почетния медал на гр. Кармо – Франция. Три пъти носител на “Пол Харис” от Ротари Интернешънъл. Заместник председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Член на Управителният съвет на Гражданска инициатива Справедливост. Член на Център за здащита правата в здравеопазването. Председател на УС на национално сдружение на частните болници.
Маркирана като Лекар Болници Пациенти
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост