NSVOK top banner

Вход

Д-р Дечев: Голяма част от увеличението ще отиде за стари задължения

dechev bntВ "Още от деня" управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев посочи, че подготвените промени в редица закони целят да подобрят работата на НЗОК. От думите му стана ясно, че промените са подготвени от Министерство на здравеопазването и към тях са добавени предложенията на Касата.
„Увеличение на парите за 2019 година е спрямо бюджета за 2018 година, а не спрямо изпълнението му. Като е известно тазгодишния бюджет в някои от перата си ще завърши с преразход. Това са лекарства и плащанията в чужбина. Така че голяма част от тези 480 млн. лева ще отидат за преодоляване на предишни задължения. Реално извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лева увеличение спрямо тазгодишното изпълнение, лекарствата ще бъдат около 32 млн. увеличени, болничната помощ получава едно значително увеличение от порядъка на 117 млн. Лечението в чужбина отива на 160 млн., с част от които ще бъдат погасени предишни задължения.

Пациентски организации: Управителят на НЗОК експериментира с живота и здравето на пациентите (видео)

PGПациентските организации взехме решение и сваляме своето доверие от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев заради експериментиране с живота и здравето на пациентите. Това съобщи в предаването „Лице в лице” Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина.
„В момента Фондът, управлението на държавата, тръгва в посока белодробните трансплантации. Същото предупреждавахме преди една година за белодробните трансплантации. Онзи ден умряха трима пациенти, точно в Световния ден на донорството. Сега ще умрат три деца и трябва ли техните близки да отидат при премиера, и той да разпореди проверка, за да се види това безумие, тази безотговорност от страна на д-р Дечев. Аз лично съм го предупредила, това не е разговор зад гърба му”, заяви Пенка Георгиева.

Защо някои ракови заболявания засягат само млади жени

cancer genes okСред няколкото форми на рак на панкреаса, един от тях засяга конкретно жени, често млади. Как е възможно това, въпреки че панкреасът е орган с малко излагане на полови хормони? Този рак на панкреаса, известен като "муцинозна киста", има странни прилики с друг мукозен рак, засягащ яйчниците. Чрез провеждане на широкомащабни анализи на геномните данни, изследователи от Университета в Женева (UNIGE) и от университетските болници в Женева (Швейцария), в сътрудничество с колеги от САЩ, дадоха отговор: и двата тумора произхождат от ембрионални зародишни клетки. Докато все още са недиференцирани, тези клетки мигрират към репродуктивните органи. По пътя, някои могат погрешно да се спрат в други органи, носейки риск от тумор, който може да се появи след 30 години. Позволявайки по-добра класификация на тези муцинови тумори, това изследване, което трябва да бъде прочетено в Journal of Pathology, проправя пътя за по-подходящо и персонализирано управление, съобразено с произхода на тумора.

Мукозни тумори на яйчника и панкреаса засягат млади жени - между 30 и 40 години. Те приемат формата на голяма киста, нещо като топка, пълна с течност. Редки - те съставляват около 3% от раковите заболявания на яйчниците и панкреаса - те обикновено се лекуват чрез операция. Взети във времето, раковата киста е напълно отстранена. Въпреки това, в 15% от случаите кистата се прекъсва преди операцията; раковите клетки се разпространяват в перитонеума, което води до метастази, които са силно резистентни към химиотерапия. В такива случаи прогнозата за преживяемост на пациентите не надвишава една година.
"Първоначално тази работа се основаваше на клинично наблюдение", казва ръководителят на изследването д-р Интидхар Лабиди-Гали, изследовател в Изследователския център за транслации в онкохематологията в Медицинския факултет на UNIGE и лекар в HUG. "Като специалист по рак на яйчниците се натъкнах на статия, описваща генетичния профил на муцинозните тумори на панкреаса. За моя голяма изненада имаха същите генетични промени като мукозни тумори на яйчника, въпреки че тези два органа нямат пряка връзка . Д-р Кевин Елиас, асистент по акушерство и гинекология в Бригъм женската болница, Бостън, САЩ и първи автор на статията, идентифицира тесните връзки между двата тумора: "Ние открихме същите генетични мутации, същите типове жертви - млади жени, често пушачи - и още по-изненадващо, яйчникова тъкан при панкреатични кисти ".

Майки на хора с увреждания: Няма политически интереси в нашите искания (видео)

maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
„Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

Бивш министър: Здравната вноска остава 8% до края на мандата

d.atanasovaДесислава Атанасова от ГЕРБ, която е бивш министър на здравеопазването каза днес пред БНР, че вижда като първи ключов въпрос на здравната реформа дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравноосигурените и лечебните заведения или следва гражданите да бъдат оставени да правят своя избор.
Втори важен въпрос за Атанасова е дали 8% здравна осигуровка са достатъчни. Тя припомни обещанието на ГЕРБ до края на управленския мандат да не увеличава здравната вноска.
Вариантите за здравноосигурителен модел, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, според Атанасова са изходна точка за обществено-политически дебат: "И след дълъг, сериозен, експертен дебат, по-малко политически, да се вземе крайното решение. И то, смятам, не касае нито настоящата 2018 година, нито следващата 2019-а."

А. Бонева: Вносителите на вота имат вина за голяма част от проблемите в здравеопазването (аудио)

Boneva BNRВносителите на един вот на недоверие злоупотребяват с правото си, когато не са подготвени и когато са виновни за голяма част от проблемите в здравеопазването. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ по БНР Ангелина Бонева, член на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
„Дори нямат капчица срам в това да заявят проблемите в здравеопазването, които всички знаем и за които са виновни те, защото те участват и в здравни комисии и те са в политическия живот вече две поредни поколения, т.е. извинението, че не са се научили по-скоро трябва да преминава в наказание – щом не знаят как да се държат, трябва да сдадат поста. Това, което се случи, беше махленски сбор. Ние ако плащаме заплатите на едни хора, за да проявяват подобен тип неуважение към хората, значи наистина системата е бъгната“, каза още Бонева.

Д-р Маджаров: Здравеопазването функционира не с парите, които се събират като осигуровки, а с още толкова (видео)

MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
„В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
„Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.