NSVOK top banner

Вход

Ваксинирайте децата за морбили!

kantardjievветовната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период. От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

БЛС: Има пропуск, но не грешка

St.BorisovИскам някой да обясни твърдението, че е имало „скачане по корема” на родилката, това е невярно твърдение, не може да има такова нещо. Това обяви в предаването „Тази сутрин” д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС и специалист по акушерство и гинекология по повод смъртта на родилката Ренета Томова в Сливен и реакциите след трагедията.
Той уточни, че методът „Кристелер” не е забранен и при него няма „скачане по корема”. Можело да има по-силен натиск.
Според д-р Борисов всеки недостатък на здравната система се приписва на лекарската гилдия.
Относно случая с починала родилка в Плевен, за който вчера от Министерството на здравеопазването обявиха, че има нарушение на лекарския екип, главният секретар на БЛС коментира, че става въпрос за неуспешна интубация, което не се води лекарска грешка.

Лекарска грешка е довела до смъртта на родилката в Плевен

medical errorМинистерството на здравеопазването разпространи прессъобщение в което се казва:
Извършената проверка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен по повод починала на 26.07.2018 г. родилка с инициали М. М. констатира нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство.
Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в гр. Плевен.
На 25.07.2018 г. пациентката М. М. е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ – Плевен за родоразрешение – планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането (ИБР) няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация.

Професионално

vas petrov„Професионални” – така изпълнителният директор на сливенската болница д-р Васил Петров определи действията на колегите си, израждали детето на 33-годишна родилка, която по-късно почина.
Според думите на самата родилка, върху корема й буквално е било скачано. „Ако е имало толкова грубо отношение, щеше да има травми. Скенерът показва, че няма наранявания по гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се случват около тях”, коментира д-р Петров.
Той подчерта, че няма да наказва никого, докато не бъде установена вина. Според него до фаталния белодробен отток се е стигнало заради заболяване, което не е било установено навреме. Междувременно малката Мария вече е без мозъчен отток, но остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Д-р Таня Праматарова посочи, че това може да е резултат от раждането. Близките й винят екипа, че е нанесъл изключително тежки травми на жената, които в крайна сметка може да са отнели живота й. Медицинският одит и РЗИ продължават проверките си в лечебното заведение.

Акушерки се карат за стандарт за родилна грижа

akusherkiРано сутринта две акушерки се скараха в ефира на БТВ за това кои методи на раждане са разрешени и кои не, има или няма Медицински стандарт по АГ. Понеже и двете работят в София и работят добре, приеха по презумпция, че родилната помощ в столицата е по-добра от тази в страната.
„Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен и навсякъде другаде у нас. Голям риск представляват опитите да се прилагат определени АГ методи в неподходящи за целта ситуации или по неправилен начин”. Това коментираха Надежда Стаменова.
Според Йоанна Станчева описваното от хиляди родилки „скачане” е т. нар метод „Кристелер”, който е като цяло бил отречен, а поне във Франция, Испания, Дания и Словакия е бил забранен. „За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации и съсловните организации го смятат за твърде агресивен.” допълва Станчева. „Именно затова и тази интервенция не се описва в историята на заболяването.”

Ново лекарство може да предотврати страничните ефекти от лечението на рак

cancer genes okОколо 50 000 души в САЩ се диагностицират ежегодно с рак на главата, шията, носа и орален рак. Повечето от тях се лекуват с радиация, а 70-80% развиват болезнен и инвалидизиращ страничен ефект, наречен тежък орален мукозит (СОМ). Докато някои лекарства са на разположение за лечение на СОМ след като се развие, никой не може да го предотврати. Но днес изследователите съобщават за ново лекарство, наречено GC4419, което изглежда, че прави точно това. Въпреки че все още е в клинични проучвания, то вече е определено от Американската администрация по храните и лекарствата като "пробивна терапия".

Изследователите ще представят резултатите си днес на 256-то Национално събрание и изложение на Американското химическо дружество (АХД).
"Това е вълнуващо публично да се докладва за структурата и синтеза на GC4419 за първи път", казва д-р Денис Р. Райли, ръководител на изследването. "Вярваме, че GC4419 има потенциала да се справи с важна медицинска нужда при лечението на раково болни, които са подложени на лъчева терапия и очакваме да започнем фаза 3 на GC4419 при пациенти с рак на главата и шията тази година".
Орален мукозит (ОМ) е болезнено и проблемно усложнение при лечението на рак, особено лъчевата терапия, която разгражда епителните клетки, обвиващи устата. Пациентите, страдащи от ОМ, изпитват силна болка, възпаление, улцерация и кървене. Повечето пациенти, които получават химиотерапия, развиват СОМ, както е определено от Световната здравна организация като степен 3 или 4 на ОМ. В най-тежките случаи пациентите не могат да поглъщат или консумират течности или твърди храни, често водещи до използването на храносмилателни епруветки и наркотични аналгетици. Пациентите също са податливи на инфекции, които могат да доведат до хоспитализация.

Биологични инженери откриват нови кандидати за антибиотици

antibiotics OKЧовешкото тяло произвежда много антимикробни пептиди, които помагат на имунната система да предотврати инфекцията. Учените, които се надяват да използват тези пептиди като потенциални антибиотици, са открили, че други пептиди в човешкото тяло също могат да имат мощни антимикробни ефекти, разширявайки групата нови кандидати за антибиотици.

В новото изследване изследователите от МИТ и университета в Неапол Федерико II откриха, че фрагменти от белтъчния пепсиноген, ензим, използван за смилане на храната в стомаха, могат да убият бактерии като Salmonella и E. coli.

Изследователите вярват, че чрез модифицирането на тези пептиди, за да подобрят антимикробната си активност, те могат да развият синтетични пептиди, които биха могли да се използват като антибиотици срещу резистентни към лекарства бактерии.

"Тези пептиди наистина представляват велик шаблон за инженерство. Сега идеята е да се използва синтетична биология, за да се променят допълнително и да се направят по-мощни", казва Цезар де ла Фуенте-Нунез, МИТ и старши автори на доклада.