Дълговете на НЗОК са бомба със закъснител (аудио)

ПетроваДнес на извънредно заседание Надзорният съвет на НЗОК ще обсъди разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения. За драстични несъответствия в отчетите на здравната каса сигнализира вчера министърът на финансите Владислав Горанов. Той настоя да не се подписва Националният рамков договор за тази година. Министър Горанов препоръчва управителят на НЗОК и неговият екип да направят анализ на задълженията и да установят точно колко и за какво са те. Според него ако наистина са толкова високи и се очаква да нараснат още до края на тази година, както се посочва в писмото до Народното събрание, трябва незабавно да се спрат преговорите с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз за националните рамкови договори за 2018 г. В тях трябва да се приемат компенсаторни мерки, а остойностяването, заплащането, обемите и цените на медицинските дейности да се съобразят с разполагаемия ресурс в бюджета на НЗОК за 2018 г.

Д-р Миндов: Възможно е да бъдат запорирани сметки на НЗОК (видео)

МиндовД-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще рефлектира върху цялата система.
„Ако Горанов върне бюджета за преразглеждане, трябва да се намалят цените на клиничните пътеки, на дейностите на общопрактикуващите лекари, на медицинските изследвания, т.е. всички лекари ще пострадат“, посочи той.

Д-р Дариткова: Скандалът с НЗОК може да блокира подписването на НРД (видео)

ДПредседателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова обясни пред Bulgaria ON AIR, че Националният рамков договор, който сега се гласува, е с постигнати параметри, които са най-добрите от години. Според нея той ще даде шанс хората да получават по-добра здравна грижа, а работещите в системата да получат по-добро възнаграждение за труда си.
"И в този момент се инсценира този скандал и виждаме, че като краен резултат може да се блокира подписването на договора", заяви д-р Дариткова.

Председателят на комисията: Някой се опитва да събори подписването на НРД

dar-ploНадявам се на бърза информация от страна на Надзорния съвет на НЗОК, който имам информация, че ще бъде свикан утре, коментира пред "Хоризонт" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова: 
Намирам за ненавременно повдигането на този въпрос. Професор Плочев можеше да каже при обсъждането на бюджета, че средствата няма да стигнат.
Всички преговарящи са доволни от новия НРД, защото има повече пари. Темата, обаче се отклонява и се твърди, че касата няма пари. Естествено е министър Горанов да е обезпокоен.

Болница Вита официално откри База 2

vitaДнес българската Многопрофилна болница за активно лечение ВИТА официално откри своята нова сграда. ВИТА База 2 се намира на ул. Филип Кутев №10, район Лозенец. На стилна церемония в просторното фоайе на новата болница управителят на лечебното заведение д-р Тихомир Савчев поздрави гостите и екипа.
Д-р Савчев направи кратка ретроспекция на развитието на ВИТА: "През 1992 г. започнахме с три кабинета и огромен ентусиазъм.

Акад. Дамянов: Превърнахме здравето в стока (аудио)

лекарАкад. Дамян Дамянов, завеждащ Секция „Медицински науки“ в БАН, инициатор на обществена дискусия в БАН за финансирането на болничното здравеопазване, коментира пред БНР, че „като че ли усилията на здравния министър са насочени към здравноосигурителния модел, който той счита за напълно изчерпан, но този модел ние самите последователно го разстреляхме". Относно заложения преди години модел на болниците като търговски дружества академикът подчерта, че това е изкривило морала на лекарското съсловие.

Бум на морбили, защото не се ваксинираме

mangyrovСтатистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.
Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва. Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отказ от ваксинацията под натиска на антиваксиналните движения.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»