NSVOK top banner

Вход

Ограничения за робот-асистираната хирургия, нова клинична и амбулаторна процедури

da vinchiСтеснява се кръгът на пациентите, които ще могат да бъдат лекувани по клинична пътека № 168 „Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия“, става ясно от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 3 на здравното министерство от 2018 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигрурителна каса. Нормативният акт бе обнародван в Държавен вестник днес и вече е в сила. Така от възможностите на робот-асистираната хирургия вече ще мога да се възползват само жени с доказани онкологични гинекологични заболявания. Според здравното министерство определянето на строги индикации за прилагане на роботасистираната гинекологична хирургия се създава възможност да се оптимизират разходите на средства от бюджета на НЗОК за тази високоспециализирана дейност. В същото време от ведомството твърдят, че се запазва възможността пациентките със заболявания на органите на женската полова система – както доброкачествени, така и злокачествени, да бъдат оперирани и по други клинични пътеки, включени в пакета на НЗОК, по които възможностите за възстановяване и по-малко усложнения са също така добри.

Друга промяна, която се въвежда с новата наредба е възможността в болниците да се прилагат лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и при спешни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии. В мотивите, които МЗ огласи при публикуването на проекта за наредбата за обществено обсъждане се посочваше, че по този начин се гарантира на пациентите с вродени коагулопатии при необходимост от спешна интервенция да бъде осигурено прилагането на съответните коагулационни фактори, чрез които да бъде овладян навреме съществуващият при тях дефицит. Мярката има за цел и да бъде намален рискът от животозастрашаващи кръвоизливи и последващи от тях усложнения при тази група пациенти, поясниха още от здравното ведомство.

С наредбата се създават и една нова, както и една клинична процедура.
Новата клинична процедура № 5 ще осигури възможност за лечение на новородени деца с вродени сърдечни малформации, претърпели сърдечна операция до навършване на 1 година. Те вече ще могат след интервенцията да продължат лечението си в болницата, където са били лекувани до стабилизиране на състоянието.

Новата амбулаторна процедура № 43 е насочена към потребностите на пациентите с онкологични и онкохематологични заболявания. По нея те ще могат да провеждат специфични изследвания в съответстващи на критериите на стандартите по медицинска генетика и патология. По този начин им се гарантира прецизна диагностика и последващо индивидуализирано лечение, максимално съответстващо на съвременните постижения на медицината.

Наредбата предвижда и промени в амбулаторна процедура 18, засягаща оперативните процедури областта на ушите, носа и гърлото и в лицево-челюстната област с малък обем на сложност, както и в две клинични пътеки – № 51 - за диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза и № 256 – за продължително лечение и ранна рехабилитация след оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Наредби
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост