NSVOK top banner

Вход

Само 6% българи съгласни да дават повече пари за здраве (видео)

zdr osigНе спират дискусиите около идеите за реформи в осигурителния модел. Българите вадят от джоба си 2 милиарда лева годишно за здраве. На толкова са оценени преките лични разходи, сочи проучване на „Алфа рисърч”. Според проучването 51% от хората смятат, че е възможно да се създаде нов модел на здравеопазване, който да е в полза на пациенти и лекари. Скептични са 25 на сто. На въпрос "Съгласни ли сте да внасяте повече средства над сегашната здравна осигуровка" - едва 6 на сто отговарят с "ДА". 69 на сто казват "НЕ". При по-детайлно проучване на нагласите, 43% все пак казват, че допълнителна застраховка може и да се окажа добра стъпка, но само ако преди това се затегне контролът и ако се гарантира, че доплащането от страна на пациента ще спре.

Иванка е онкоболна, разказват от bTV. Започнала е химиотерапия. Скептична е към идеята до определена сума лечението в болница да се плаща от касата и пациента, а над тази сума – изцяло от застрахователя. Скептична е, че доплащането ще спре, и по още една причина – болниците ще могат да работят на по-високи цени от национално договорените, като разликата ще се плаща от пациента или чрез доброволна застраховка, ако има такава.
От сектора успокояват, че това няма да отвори "нова врата" за доплащане, тъй като конкуренцията между болниците няма да го позволи, а и влизането на застрахователите в системата ще я дисциплинира.
"Застрахователите са изключително трудни платци, изключително икономични за системата, защото нито един лев не може да бъде похарчен без да е обоснован", каза Андрей Марков от Българска болнична асоциация.
"Разумната гледна точка би било да преминем към изсветляване на цените в здравеопазването и всяка болница да бъде задължена да публикува своите цени и пациентите да решат”, заяви здравният икономист Аркади Шарков.
От здравното министерство твърдят, че пациентите няма да са ощетени, а с парите от здравната застраховка ще се повиши качеството.
"Ще се гарантира по-добро качество на услугата в болниците, гарантира допълнително сключване на програми в извънболничната помощ, които да могат да обгрижат човека от всякъде", обясни Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.
Според предложенията ще се създаде гаранционен фонд, който ще покрива плащания, които не могат да се извършат от пациента или застрахователя.
И още данни от проучването – едва 35 на сто от българите знаят на каква сума се осигуряват. Още по-малко пък са тези, които са запознати с размера на здравноосигурителната вноска.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост