NSVOK top banner

Вход

БСП: Държавните и общинските болници да станат социални предприятия

dr.stojnev92 предложения за промени в здравеопазването са били направени от членове на симпатизанти на БСП по време на обсъжданията на проекта на левицата „Визия за България“. Това съобщи днес по време на заседанието на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на партията и зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България“. Форумът утвърди проекта, който ще бъде окончателно приет на конгреса на лявата партия, който ще се проведе на 26 януари в София.
Да бъде премахнат търговския статут на държавните и общинските болници и те да бъдат трансформирани в социални предприятия. Това е един от акцентите в предложенията, които БСП е получило от членовете и симпатизантите си по време на обсъжданията по места на проекта.
По думите на Драгомир Стойнев в сферата на здравеопазването визията залага на мерки, които гарантират на здравноосигурените лица достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието. Здравнонеосигурените ще разчитат на гарантиран от държавата базов пакет медицински услуги, заплащани с публичен финансов ресурс.

Според документа, приет от социалистите държавните и общинските болници трябва да бъдат извадени от Търговския закон да получат статут на социално предприятие. Статут на университетска болница трябва да бъде предоставян единствено на онези от тях, които не са търговски дружества, поясни Стойнев.
Също така визията предвижда нова система за контрол на разходите, обвързана с качеството и резултатите, приемане на нова наредба за формирането на работните заплати на работещите в държавните и общинските лечебни заведения, която им гарантира достойни и базови заплати; замяна на безплатното обучение в здравеопазването с държавна стипендия за обучение и/ или специализация с ангажимент за работа минимум 5 години в лечебно заведение в България.
"Основното е поставянето на пациента в центъра на здравната система чрез рязко намаляване на частните плащания на населението; повишаване на обема и качеството на здравните услуги, осигурен достъп до здравеопазване в отдалечените и планинските райони", коментира още Драгомир Стойнев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Болници
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост