NSVOK top banner

Вход

Министър Ананиев: Направили сме необходимото за намаляването на разходите за застраховки

Ananiev NSМинистерството на здравеопазването е предприело необходимите мерки за намаляване на разходите на общопрактикуващите лекари за задължително застраховане, а така също и за увеличаване на средствата, предвидени със Закона за бюджета на Националната здрпвноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г., като е създало нормативна уредба, позволяваща те да намалят значително разходите си. Това заяви днес от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпроса на депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

Тя бе отправила въпрос, в който изразява тревога от това дали и доколко общопрактикуващите лекари ще са в състояние да закупят застраховките си след влизането в сила на новата Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия.
Министърът бе категоричен, че до излизането на наредбата в действителност спрямо Кодекса за застраховане сумите са били значително по-високи – 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 млн. лв. за всички застрахователни събития за срок от една година. След излизането й пък медиците бяха разделени в три групи с определени минимални застрахователни суми при задължително застраховане от 30 до 90 000 лв. при агрегиран лимит от 120 до 360 000 лв. в зависимост от рисковата група, припомни той.
„Така определените застрахователни суми са значително по-ниски от предвидените в Кодекса за застраховане. Намаляването на застрахователните суми трябва да доведе до намаляване застрахователните премии, т.е. до значително намаляване на разходите за задължително застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, в това число и на общопрактикуващите лекари. Разбира се, всяко лице, упражняващо медицинска професия е в правото си да се застрахова за сума, надвишаваща посочената в наредбата минимална сума“, коментира Ананиев.
Той подчерта още, че с приетата наредба се намаляват разходите за лечебните заведения, а това е свързано с намаляване размера на застрахователните суми и диференциране на застрахователните премии в зависимост от риска, който е присъщ на съответната медицинска дейност.
„По отношение на законово регламентираните приходи следва да отбележим, че от представена от НЗОК справка става ясно, че през 2016 г. в първичната извънболнична медицинска помощ ПИМП са заплатени средства в размер на 186 878 000 лв. През 2017 г. размерът на средствата е увеличен на 198 903 000 лв., а през 2018 г. са заплатени средства в размер на 206 844 000 лв. С приетия от Народното събрание Закон за бюджета на НЗОК за плащания в първичната извънболнична помощ ПИМП са предвидени 225 млн. лв.“, представи конкретните числа по години той.
Здравният министър припомни, че наредбата е била поставена на обществено обсъждане и в рамките на тази процедура са били водени разговори с изпълнителните на извънболнична медицинска помощ и със застрахователите.
„Мисля, че постигнахме консенсус. Надявам се той да е еднакво добър и за двете страни. Ще следим процеса, поемам ангажимент и ако наистина има някакъв проблем, ще реагираме“, увери Кирил Ананиев.
Най-малко общопрактикуващи лекари има в областите Кърджали и Разград и там един лекар обслужва над 2000 пациенти, а най-много са тези медици в Плевен, Добрич, Видин. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутати от левицата за недостига на общопрактикуващи лекари по места.
Към края на миналата година средно за страната на един личен лекар са се падали 1409 здравно осигурени лица с непрекъстнати права. За същия период на миналата година един човек е трябвало да се грижи за 1396 здравно осигурени лица.
Очертаните тенденции са аналогични в страните от ЕС, каза още Ананиев. Той посочи още, че всяка година има нарастване на плащанията за общопрактикуващите лекари, като за тази година е планиран ръст от 8.6 на сто, или 225 000 000 лв. за първична медицинска помощ.
Депутатите от левицата обаче посочиха, че в някои населени места има сериозна липса на общопрактикуващи лекари. Която се очаква да стане още по-съществена в близките 5 години заради високата средна възраст на този вид специалисти. А и с влизането в сила на правилото тази дейност да може да бъде практикувана само от медици със специалност "Обща медицина". Те поискаха да се обмисли идеята да се разреши и на лекари с други специалности, като например вътрешни болести, да могат поне почасово да обслужват незаети практики.
Здравният министър отговори, че това са въпроси, върху които може да се помисли, но не веднага. Необходими са разговори с Българския лекарски съюз, които ще текат при подготовката на Националния рамков договор за следващата година, допълни той.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост