NSVOK top banner

Вход

Кипър стартира дълго отлагана здравна реформа

reform healthcareС първия работен ден на новата година в Кипър стартира здравната реформа - една от най-тежките реформи за страната, която по различни причини и с различни аргументи се отлага вече близо 17 години. Въпреки съпротивата и несъгласието на лекарски организации и синдикати, реформата ще бъде осъществена по план, увери президентът на островната държава Никос Анастасиадис, цитиран от БНР.
Първите закони за новата национална здравна система са приети още през 2001 г., а провеждането й е било едно от задължителните изисквания в сключения меморандум между Кипър и международните кредитори през 2013 г., припомнят анализаторите. Този акт бе задължително условие, за да бъде приета програмата за излизане на страната от кризата, но самата реформа така и не тръгна.

От самото начало на 2019 г. обаче ситуацията вече е различна, защото с политическата воля на управляващите в Кипър се променя начинът на управление и администриране на държавните болници и здравните центрове, като започва да се прилага принципът за тяхната автономност. Всички активи, свързани досега с тях и управлявани от Министерството на здравеопазването, ще се поемат за управление от новата Държавна организация за здравни услуги. Общественото здравеопазване в страната се разделя на три региона, всеки от които има генерален, финансов и научен директор.
Следващата критична дата за реформата е 21 януари, когато започва регистрацията на личните лекари.
До средата на февруари парламентът трябва да приеме още 4 закона, като по този начин гарантира безпроблемното стартиране на първата фаза от новата система за здравно осигуряване, т. нар. Национална схема за здравеопазване, или Общ здравен план.
От 1 март трябва да започне събирането на здравните вноски, а 3 месеца по-късно, от 1 юни, системата ще влезе в действие в извънболничната медицинска помощ.
Президентът Никос Анастасиадис заяви, че въпреки несъгласието на различни групи лекари от отделни специалност да се присъединят към новата система, тази година реформата ще бъде извършена.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Реформа
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост