NSVOK top banner

Вход

Лоша организация и координация на грижата за психично болните

psihiatry btvОсновният проблем на психиатричната помощ у нас е липсата на лоша организация на при грижите за тези болни и липса на координация между различните институции, казват специалистите.
Препоръката към нашата държава е да има по-интегрирана система за управление на социалните и здравните услуги, каза в предаването „Тази сутрин” проф. д-р Дроздстой Стоянов, преподавател по психиатрия и медицинска психология.
И според  доц. Христо Хинков, директор на Национален център по обществено здраве и анализи липсва координация между двете основни ведомства – социалната и здравното министерства. „Различни екипи, различни фондации се грижат за едно и също. Няма реформа в цялостната организация на психиатричното обслужване. Няма единна информационна система”, уточни доц. Хинков.
По думите на д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Нови Искър условията психиатричните болници се използват и за заведения за социални услуги – болни остават и след курса на лечение защото няма къде да отидат.

Пациентите имат много други нужди освен храна, вода и медикаменти. Условията, в които се грижим за тях, не са такива, каквито трябва да бъдат в XXI век. Липсва психо-социална рехабилитация, която е много важна за нашите пациенти”, каза още д-р Гълъбова.
Вижте целия разговор във видеото!

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост