NSVOK top banner

Вход

Няма шега, Правителствена болница става педиатрия

pravitelstvenaПравителствена болница става детска болница. Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници ще бъдат извадени от тях и прехвърлени в болница "Лозенец", която правителството реши през миналата седмица да превърне в национална педиатрична болница. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос по Георги Михайлов
Детските отделения на Националната кардиологична болница, „Света Екатерина”, „Александровска”, „Царица Йоанна – ИСУЛ” и цялата специализирана болница по детски болести – „Иван Митев” ще преминат заедно с персонала на работа в Правителствената болница.

Срокът за преместването, който Ананиев си поставя е 6 месеца след решението на Народното събрание да преструктурира “Лозенец“ в педиатрична болница, без по думите му да се създава “социално напрежение“ около професионалната реализация на лекарите там и обучението на студенти и докторанти, тъй като “Лозенец“ е база на студентите по медицина на Софийския университет.
Ананиев обясни, че бъдещата национална педиатрична болница ще има статут по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, т.е. тя няма да бъде търговско дружество, каквито са повечето болници у нас, а ще се ползва със статута на ведомствена болница, каквито в момента са бившата правителствена, ВМА, МВР-болница, Транспортна болница. Т.е. освен финансиране от НЗОК, бъдещата педиатрична болница ще ползва и допълнително държавно финансиране. Ананиев не даде разчети колко ще струва преструктурирането, но каза, че държавата има ангажимент да подпомага болницата. Имам пълна подкрепа от правителството – завърши изказването си здравният министър.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост