NSVOK top banner

Вход

Ананиев: Може да се намери по-добър трети вариант на нов здравен модел (видео)

zdr komisiaПо време на заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание по повод представянето на новата концепция за развитие на здравното осигуряване, здравният министър Кирил Ананиев коментира, че все още не са стигнали до краен вариант на нов здравен модел. Той отбеляза, че в последните няколко дни е чул няколко некоректни мнения, съобщават от Novini.bg. Според здравния министър новата концепция за развитие на здравеопазването в България ще постигне няколко важни цели. Осигуряване на равен достъп до здравеопазване, да се създадат условия за реално остойностяване на клиничните пътеки, да се създаде възможност за подобряване на материалната база, да се изведе като приоритет профилактиката, да се намали делът на нерегламентираните плащания, да се подобри контролът в системата, увеличението на средствата в извънболничната сфера – това са част от целите, които си поставят от Министерството на здравеопазването.

„Един от важните фактори, които са довели до нефункциониране на сега съществуващия модел е лошият контрол. Не правим всичко това самоцелно, а се стремим да подобрим качеството на здравеопазването за българските граждани“, обобщи Кирил Ананиев.
Министърът на здравеопазването отново разясни какво представляват двата предложени варианта на финансиране на здравеопазването. Първият предвижда пълна демонополизация на здравната каса, а при втория ще стане поетапно. Въвежда се конкурентният принцип - освен здравната каса ще има и частни застрахователи. Ананиев заяви, че ще продължи обсъждането и не изключи да се намери трети по-добър вариант.
Вижте заседанието на комисията във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Б.Бонев · преди 3 месеца
    Няма по-силно лоби в Парламента от лобито на застрахователните компании.! Знаете ли как се получава обезщетение от застраховател? Само чрез съда! Споразуменията почти не се приемат от тях. Считам ,че този метод на здравно осигуряване чрез застраховател е грешен ход на правителството и от това ще патят всички пациенти и работещи в здравната система. За да изчезнат "парите" под масата трябва да се създадат степени на здравно осигуряване и всеки да внася личните си средства на свое име. Солидарността в здравното осигуряване, Господа даде печалните си резултати. Парите никога не стигат , защото значителна част от тях се дават на малцинства които без осигуровки. Крайно време е държавните служители, военни и др. сами здравно да се осигуряват, тъй като заплатите им са достатъчни затова. Такава порочна система държавата здравно да осигурява държавните служители и то на по-ниска ставка - само в България съществува. Ето затова парите в НЗОК не стигат, Господа!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост