NSVOK top banner

Вход

Здравният министър за яйцата и недоволството (видео)

Ananiev NovaВ началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Служителите в лечебното заведение не са получавали заплати от февруари. Днес в студиото на "Здравей, България" по Nova TV министър Кирил Ананиев коментира, че недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура и техника.
„Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита той.

"Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев.
Той напомни, че болниците във Враца и Ловеч в продължение на 13 и повече години се водят във фалит и изтъкна, че са източвани милиони.
В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца.
"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", обясни министърът.
"Вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с инвеститорите. Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2 - 3 месеца", допълни той и призова лекарите да се върнат на работа.
Здравният министър припомни, че още през декември ресорното му министерство е започнало акция заедно с Главна прокуратура и МВР.
"Направили сме проверките и сме изпратили документацията в прокуратурата. Те са влезли в 21 болници, в които са установени порочни практики. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината", посочи още той.
Ананиев коментира случая с пациентка, която почина, след като от болницата ѝ поискаха 10 000 лева, за да си плати за аортна клапа.
"Смъртта на тази жена не е свързана с това, че не ѝ е сложена съответната клапа. Тя е имала множество заболявания и смъртта ѝ е дошла от тях”, беше категоричен здравният министър.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост