NSVOK top banner

Вход

Политика и управление

Парламентът гласува Законa за социалната помощ

invalidiЗаконът за социалната помощ влиза на първо четене в Народното събрание днес, съобщава БНТ. Той е последният от общо трите нормативни акта, за които настояваха майките на деца с увреждания. Законът предвижда и създаване на специална Агенция, да следи как се справят общини и частни организации със социалната грижа у нас, като и описва какво е възнаграждението на социалните работници. Законът предвижда и и създаване на Национална карта на социалните услуги, отразяваща конкретните нужди и необходимата финансова помощ за тяхната реализация по места.

Болницата за долекуване в Перник вече е с нов управител

lekar10Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник има нов управител от днес. На извънредна сесия Общинският съвет в миньорския град прие оставката на досегашния шеф д-р. Венцислав Чунов и избра за временно изпълняващ тази длъжност д-р Росица Иванова, предава БНР.

Д-р Чунов подава оставка миналата седмица, като изтъкна лични мотиви.

Ще бъде ли 2019 годината на здравната реформа?

reform noЕдно от събитията на миналата година в здравната сфера бе започналата дискусия за промени в здравноосигурителния модел. Министерството на здравеопазването предложи две възможности за промяна. Единият модел предвиждаше премахване на монопола на НЗОК в задължителното здравно осигуряване, така че пациентите да могат да се избират дали да се осигурят за основния пакет в избран от тях застраховател или в НЗОК. Вторият модел, който бе разработен детайлно от МЗ, предвиждаше монополът да остане но да се въведе допълнително задължително здравно осигуряване, което да се извършва в застрахователни компании.
Проведе се кръгла маса и широко обществено обсъждане, създадоха се работни групи с участието на всички заинтересовани страни. До края на изтеклата година трябваше да се изясни кой от предложените модели предпочитат.
Работните групи не успяха да се обединят около един модел на реформа. Случи се нещо, което малцина очакваха, на фона на постоянното недоволство от здравната система и призиви за реформа. Оказа се, че част от пациентиските и професионалните организации са против каквато и да е реформа на здравното осигуряване, а настояват сегашния монополен модел да се запази. В същото време, парламентарната опозиция в лицето на БСП внесе вот на недоверие към Правителството, мотивиран както с несъгласието с провежданата здравна политика, така и с предлаганите реформи.

БСП: Държавните и общинските болници да станат социални предприятия

dr.stojnev92 предложения за промени в здравеопазването са били направени от членове на симпатизанти на БСП по време на обсъжданията на проекта на левицата „Визия за България“. Това съобщи днес по време на заседанието на Националния съвет на БСП Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на партията и зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България“. Форумът утвърди проекта, който ще бъде окончателно приет на конгреса на лявата партия, който ще се проведе на 26 януари в София.
Да бъде премахнат търговския статут на държавните и общинските болници и те да бъдат трансформирани в социални предприятия. Това е един от акцентите в предложенията, които БСП е получило от членовете и симпатизантите си по време на обсъжданията по места на проекта.
По думите на Драгомир Стойнев в сферата на здравеопазването визията залага на мерки, които гарантират на здравноосигурените лица достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието. Здравнонеосигурените ще разчитат на гарантиран от държавата базов пакет медицински услуги, заплащани с публичен финансов ресурс.

Д-р Дечев: Успокойте г-жа Пенка

dechoУправителят на НЗОК отговори на обвиненията, отправени към него от Председателя на пациенткси организации „Заедно с теб”. В петък Пенка Георгиева обвини Дечев, че се крие, когато стане напечено, а на деца се отказва лечение в Германия и Румъния. Според нея основната причина за отказа са дълговете на НЗОК, а премахването на Обществения съвет е в ущърб на болните деца.
Според него проблемът на Георгиева е, че тя желае да съществува обществен съвет, защото иначе се обезсмисля нейната функция. За всички потребители на Фонда няма никакъв риск понеже по никакъв начин не се нарушава достъпа на децата до нужда от лечение, ако то се налага.
Д-р Дечо Дечев: Ако твърдението на г-жа Пенка е вярно, то би трябвало българската каса да дължи на румънската каса някакви средства. В момента нашата каса дължи 28 000 лева, а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. Обясненията са чисто медицински. Те не касаят процедурата по изпращане на детето в чужбина.

Министър Ананиев: Направили сме необходимото за намаляването на разходите за застраховки

Ananiev NSМинистерството на здравеопазването е предприело необходимите мерки за намаляване на разходите на общопрактикуващите лекари за задължително застраховане, а така също и за увеличаване на средствата, предвидени със Закона за бюджета на Националната здрпвноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г., като е създало нормативна уредба, позволяваща те да намалят значително разходите си. Това заяви днес от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпроса на депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

Кипър стартира дълго отлагана здравна реформа

reform healthcareС първия работен ден на новата година в Кипър стартира здравната реформа - една от най-тежките реформи за страната, която по различни причини и с различни аргументи се отлага вече близо 17 години. Въпреки съпротивата и несъгласието на лекарски организации и синдикати, реформата ще бъде осъществена по план, увери президентът на островната държава Никос Анастасиадис, цитиран от БНР.
Първите закони за новата национална здравна система са приети още през 2001 г., а провеждането й е било едно от задължителните изисквания в сключения меморандум между Кипър и международните кредитори през 2013 г., припомнят анализаторите. Този акт бе задължително условие, за да бъде приета програмата за излизане на страната от кризата, но самата реформа така и не тръгна.

Откриха новата сесия на Парламента. Обещаха по-добро здравеопазване

cvetanovИзграждането на единна национална здравно-информационна система ще продължи да бъде приоритет за управляващите от ГЕРБ и през зимната сесия на Народното събрание. Това заяви днес от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов при откриването на сесията днес. По неговите думи е важно да бъде стимулирана обществената и експертната дискусия за оптимизиране на здравноосигурителния модел у нас, а здравеопазването трябва да се превърне от терен за остро политическо противопоставяне в терен за конструктивен диалог. Като успех в законодателната работа на българския парламент през последните месеци Цветанов посочи приемането на текстовете в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, отнасящи се до паралелния износ.

Премиерът обеща инвестиции в здравеопазването

BB 25.06Рекордни приходи в бюджета са отчетени за 2018 г. и те ще бъдат инвестирани в образование, здравеопазване, иновации и технологии. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на първото правителствено заседание за 2019 година. В същото време той припомни на министрите, че от тях се изисква да работят активно за съкращаване броя на чиновниците в министерствата си.
„Имате един план за съкращаване на администрацията, така че, това, което вицепремиерът Томислав Дончев ви е казал, привеждайте в необходимия вид", каза той.