NSVOK top banner

Вход

Политика, здравно осигуряване, финансиране

Статии за здравно осигуряване и застраховане, бюджет, приходи и разходи за здравеопазване, политики, здравна реформа

Министър Ананиев: Лекарствата за редки болести не могат да се заплащат по различен ред

ananiev parlament"На настоящия етап няма нормативна регламентация, с която диагностично- лечебните дейности и осигуряването на лекарствени продукти за пациенти с редки заболявания да бъдат осъществени по отделен ред от тези на останалите заболявания“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител проф. Георги Михайлов от „БСП за България“.

Той уточни, че за 2018 г. НЗОК ще заплати над 114 млн. лв. за лечението на 6113 пациенти с редки заболявания. Министърът бе категоричен, че през последните години редките болести са се утвърдили като приоритетна област в българското здравеопазване. Кирил Ананиев отчете, че в края на 2018 г. в списъка на редките болести са включени общо 135 заболявания. По неговите думи в началото на 2019 г. в него са добавени заболяванията спинална мускулна атрофия тип 1,2 и 3, с което общият брой на редките заболявания е достигнал 138.

"Към настоящия момент в списъка на заболяванията за домашно лечение са включени 73 редки заболявания, като НЗОК заплаща терапията за тях. През последните 5 години заплатената от НЗОК сума за редки заболявания се е удвоила", обясни Кирил Ананиев и посочи, че голяма част от тези лекарства са иновативни и високотехнологични постижения в областта на фармацията и медицината.

Според народния представител проф. Георги Михайлов темповете, с които се попълва списъка на редките заболявания, който се обсъжда за пълно или частично реимбурсиране са незадоволителни. ,,Длъжен съм да ви заявя като специалист, че броят на редките заболявани в света е около 7 хиляди, така че цифрата 135 или 138 далеч не изчерпва нито списъка , нито проблема''- заяви той. По неговите думи създаването на Комисията за редки болести е трябвало да реши проблема и държавата да изработи стратегия, в която ясно да се посочва които заболявания държавата да плаща частично или пълно лечение. Така се е стигнало до създаването на т.нар ,,медицинска емиграция''.Проф. Георги Михайлов репликира министъра като отбеляза, че според него стратегията да бъде прехвърлена отговорността за лечението на тези пациенти, респективно и финансирането, върху НЗОК, е дълбоко неправилна.

„НЗОК на практика е финансов орган с възможности след оценка от страна на МЗ да извършва плащания по определени направления на клиничната медицина“. Проф. Михайлов бе категоричен, че в случая с редките болести е необходима много сериозна държавна визия, а не участие на НЗОК. Депутатът посочи като пример Полша, където преди години е била въведена държавна стратегия за лечение на пациентите с вродени коагулопатии и тази мярка е довела до двукратно намаляване на средствата, изразходвани за тях за четири години.

Министерството на здравеопазването може да обмисли изработването на държавна стратегия за редките болести у нас, ако се докаже, че този подход гарантира по-ефективното им лечение, коментира идеята министър Ананиев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

 

Повече финансови средства за заетост и на хората с уреждания

zaetost invalidКабинетът днес одобри поредните 73 млн. лева за насърчаване на заетостта. В Национален план за действие по заетостта през 2019 година се запазват субсидиите на работодателите, участващи в мерки и програми за заетостта.Увеличават се средствата за подкрепа на заетост от лица с трайни увреждания или от други групи в неравностойно положение. Наетите на несубсидирани работни места ще получават  700 лева, вместо 500 лева. Хората с увреждания имат и финансова помощ за път за обучение – 15 лева, вместо 10 лева.

Предлагат въвеждане на ваучери за здраве

vaucherТуристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за възстановяващи здравето почивки, като срещу това фирмите да ползват данъчни облекчения. Идеята е ваучерите за здравна превенция да бъдат добавени към ваучерите за храна. Предложението бе направено по време на Националния съвет по туризъм, който се проведе в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Моделът се прилага успешно в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал ръст от над 1 000 процента, съобщи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация.

От днес е в сила анексът към НРД 2018

lekar boln

Анексът към Националния рамков договор за 2018 г. бе обнародван днес в „Държавен вестник“, с което влиза в сила. Документът бе подписан в края на миналата година след преговори с Българския лекарски съюз, като съсловната организация изрази задоволство от параметрите, постигнати при договарянето.

С анекса става факт една важна болниците промяна - да бъдат изплащани парите за надлимитна дейност, ако има неусвоени в това перо към 30 септември. Променени са цените на някои клинични пътеки,клинични и амбулаторни процедури.

Запазени са също така нивата на заплащане на лечението, независимо, че при първоначалния вариант имаше предложение те да бъдат намалени.

Проф. Салчев: В здравеопазването трябва да се знае за какво и на кого се плаща

Salchev prezentОсновен проблем за българите е доплащането на медицинската услуга. Това показват данни от допитване сред 722 души, извършено в периода 9 - 16 март. Данните бяха представени по време на дебат "Прозрачност и здравеопазване", организиран от "Галъп интернешънъл" и и clinica.bg, съобщават от БТА. Повече от половината участници са оценили доплащането за престоя си в болница като "високо" или "много високо". Две трети от запитаните са оценили високо труда на лекарите и медицинската грижа, но към здравната система и ценообразуването в нея са изразили недоверие. Има и неравномерно разпределение на лечебните заведения в страната, предоставящи лечение в областта на кардиологията, неврологията и онкологията, се отчита в допитването.

Зов за помощ, но към кого?

zov za pomostТелевизия Bulgaria ON AIR излъчи репортаж за наш сънародник с туморно образувание в гърлото, на който столични болници отказали лечение, заради лиспа на здравни осигуровки.
В репортажа се вижда, че 50-годишният мъж живее с приятелката си в мазе под наем в софийското село Панчарево без собствен санитарен възел и баня.
Мъжът не е плащал осигуровките си, няма и лична карта. Дължимата сума за здравни осигуровки е 1340 лева. На месец живеем с около 300-400 лева като за мазето, в което живеем, плащаме 150 лева".
Преди повече от месец заради признаци на задушаване в гърлото е бил приет по спешност в столичната болница Света Анна. Там е лекуван в интензивното отделение и му е поставена трахеална тръба. След това от МБАЛ Царица Йоанна- ИСУЛ и други болници са отказали да го оперират, заради липса на лична карта и здравни осигуровки. На преден план в репортажа излиза въпроса трябва ли да се отказва в тези случаи медицинска помощ.

От 2019 г. задължително преглед с ехограф при eндокринолог

ehografОт 1 януари 2019 г. с направлението за ендокринолог лекарят задължително ще трябва да преглежда и с ехограф. Това предвижа нова разпоредба в рамковия договор за доболничната помощ за 2018 г. Сега ехографията се заплаща от пациента и стойността ѝ варира между 40 и 50 лв. Д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична помощ” в НЗОК, обяви на семинар за „Нови моменти в Националния рамков договор за 2018 г.”, че с новия рамков договор се въвежда и промяна в профилактичните прегледи за лица над 18 години. От април тази година личните лекари вече са задължени да изпращат пациенти с висок риск от развиване на социалнозначимо заболяване като диабет, сърдечносъдово заболяване, рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво или панкреаса на преглед при специалист, информират от 24 часа. Рискът се определя от джипито чрез здравна карта, включваща въпроси и медицински изследвания.

Надзорът пак раздаде пари на избрани болници

money nhifС решение на Надзорния съвет на НЗОК 4 държавни болници получиха допълнителни пари за летните месеци юли и август, както следва:
Увеличават се със 70 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ - Бургас АД.
Увеличават се с 200 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛ „д-р Братан Шукеров“ АД, гр. Смолян.
Увеличават се със 150 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, гр. София.
Увеличават се с 68 346 лв. за м. август (месец на дейност юли) 2018 г., стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора.

НЗОК остави лимитите на болниците на нивата от миналата година

money nhifТази седмица директорите на болници са извиквани в районните каси, за да подпишат типовите договори за оказване на медицинска помощ за 2018 година. Повечето от тях бяха неприятно изненадани от определените им лимити за периода май-ноември, които са на нивата от 2017 година.
В приетия бюджет на НЗОК за 2018 година за болнична помощ са предвидени 1 милиард и 827 милиона лева, което е със 132 милиона лева повече в сравнение с платените пари за 2017 година, което предполага ръст на плащанията от поне 10 милиона лева на месец. Тъй като за първите 4 месеца на година НЗОК също разпредели лимити равни на миналогодишните допълнителните 132 милиона лева остана да се разпределят за седем месеца, което предполагаше още по-голям ръст на лимитите.

Подкатегории