Вход

ВИДЕО

 • Предложение за център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки (видео)

  стволови клеткиЛекари и специалисти се обединиха около идеята за създаване на национален център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки. Проектът е одобрен преди време, но търси финансиране, информират от bTV. Идеята на експертите е да се създаде голям национален център, където да се даряват стволови клетки и костен мозък и да се извършват трансплантации. Целта е да спре изтичането на пациенти в чужбина.
  Според статистиката у нас донорите са под 3000 срещу 7 милиона в Германия например. Годишно у нас се извършват 30 трансплантации, а нуждаещите са много повече.

 • Един лекар за 32 населени места (видео)

  лекарПред кабинета на д-р Снежана Бакърова в село Смилян винаги има пациенти, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района. Лекарката се е сблъсквала с всякакви случаи в 27-годишната си практика.
  Екип на БНТ се срещна с д-р Бакърова чак след като е прегледала всичките си пациенти в здравната служба в Смилян. Но това съвсем не е краят на работния ѝ ден.
  „Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места“, обясни лекарката.

 • Гласът на миналото

  moskov newПетър Москов даде просторно интервю за БТВ по случай деня на Св. Йоан Рилски Чудотворец, който се отбелязва и като Ден на българския лекар – 19 октомври. Бившият здравен министър от втория кабинет на Бойко Борисов обвини, третия кабинет на Борисов и парламентарното мнозинство в липса на воля за налагане на силата на държавата над гражданите. Потрепването на мускулче на дясната буза, издаваше лека изнервеност, която остана почти незабелязана на фона на станалия характерен и неотслабващ с времето блясък в погледа. Москов отправи само косвени упреци към сегашния здравен министър, но намекна, че търпението му няма да е безкрайно. Порейки въздуха в студиото с показалеца на лявата си ръка, бившият здравен министър обвини съда, че работи срещу волята на държавата, като отменил Националната здравна карта, а Правителството не трябвало да позволява такива своеволия на съдиите.

 • Обществото, а не съдът трябваше да отмени Здравната карта

  STOICHO 660x330След като ВСС отмени окончателно Националната здравна карта, темата за възможността от възникването на правен хаос в здравната система в студиото на Код 11-13 коментират д-р Стойчо Кацаров и д-р Николай Болтаджиев. „С отпадането на здравната карта се отменят забраните да се разкриват нови здравни заведения, структури във вече съществуващи болници и ново финансирането в тях“, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата от здравеопазване. Той е категоричен, че резултатите от политиката на лимитите е, че 3/4 от болниците са пред фалит и допълни, че отмяната на здравната карта е добра новина за потребителите По думите му, до тази отмяна трябваше да се стигне с протест на цялото съсловие и гражданско общество, а не заради жалбата, подадена от него и д-р Болтаджиев.

 • Парите за клинични пътеки да бъдат увеличени с 30% (видео)

  париЗа промяна в цената на клиничните пътеки настояват лекари от цялата страна. Медици коментираха за БНТ, че стойността на лечение на пациентите са едни и същи вече десет години, а промяната им е наложителна, за да се гарантира качественото лечение на болните.

  За да работи нормално, Русенският диспансер за белодробни болести настоява за 30% увеличение на клиничните пътеки. В него годишно се лекуват 3000 души от региона с пневмонии и астма. Стойността на клиничната пътека, която болницата получава за един пациент е 70 лв. на ден. Те обаче са крайно недостатъчни и самият диспансер е принуден да покрие останалите разходи за лечение на болните за своя сметка. Икономиите идват предимно от заплатите на персонала.

 • Лекари напомниха за проблемите в навечерието на своя празник (видео)

  наградаРайонната лекарска колегия в Пловдив награди най-добрите медици в града и областта на специална церемония. Трима от тях са номинирани за отличието и на национално ниво, съобщават от БНТ. Наградите се присъждат всяка година по случай Деня на българския лекар - 19 октомври.
  В навечерието на своя празник лекарите огласиха проблем с липсата на финансиране на новите технологии, които са въведени в общата хирургия. Това налагало болните сами да си купуват различни скъпи консумативи, което в голяма степен не позволява да се практикува модерна хирургия. Неуредиците в клиничните пътеки пък водят до закриване на хирургични отделения в по-малките населени места.

 • В памет на загубилите битката с рак на гърдата (видео)

  балониПускат 1200 розови балона в небето над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата и в подкрепа на жените, които се борят с тази тежка болест, информират от Nova TV. Всяка година 3800 българки получават диагнозата рак на гърдата. Броят на заболелите у нас е близо 46 000, а една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване.
  Събитието пред НДК е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от Първа АГ болница „Света София“.

 • Здравната карта блокираше развитието на здравната система

  katsarov„Самата идея за здравната карта е много лошо решение. Здравната карта забранява инвестициите в лечебни заведения, забранява разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива. Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, заяви Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

 • Топлото време в последните дни крие рискове за здравето (видео)

  лекарТоплото време, на което се радваме през последните дни, крие рискове за здравето. Личните лекари отчитат ръст на болните от вирусни инфекции.
  "Летните вируси още не са си тръгнали, а зимните вече дойдоха. В момента има голямо разнообразие от вирусна патология", заяви за Nova TV д-р Гергана Николова.
  Директорът на Центъра за заразни болести проф. Tодор Kантарджиев скоро съобщи, че 15 вируса ще ни атакуват тази есен.
  Какво се случва с организма ни при рязката смяна на времето и това ли е причината за по-високата заболеваемост обяснява д-р Гергана Николова във видеото:

 • В училище – всеки ден тестени закуски (видео)

  закускиС какво хранят децата в училище се разрази дискусия в интернет около снимка, на която са заснети закуските, давани на децата в едно българско училище в рамките на една седмица и които са тестени закуски - от понеделник до петък. България е на пето място в Европа по затлъстяване на децата. Лошото хранене, както и недостатъчното движение, са един от факторите за това, заявиха по Nova TV от фондация "За храната".
  Организацията е подела кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище" и призовава родителите да изпращат снимки и от други училища.

 • Лоша здравна политика фалира общинските болници

  pom-protБолницата в Поморие затвори врати в началото на седмицата. Лечебното заведение, което обслужва и съседната община Несебър, спря да приема пациенти и отмени всички планови операции. Персоналът не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат.
  Тези, които все още не са напуснали, протестират пред лечебното заведение.

 • Ваксините с живак носеха риск за децата, като Чернобил

  dechД-р Дечо Дечев, директор на болница „Свети Иван Рилски“, от която беше уволнен по времето на здравния министър Петър Москов и после възстановен на поста от служебния министър Илко Семерджиев, гостува в студиото на „Честно казано“ по повод навършването на две години след шумния скандал за детските ваксини с живак, внесени от Турция.
  „Според мен тези ваксини са най-големия риск след аварията в Чернобил, пред който е изправен такъв голям контингент от български деца“, категоричен е д-р Дечев.
  По отношение на министър Москов, по време на чието управление се разрази скандалът, Дечев заяви, че не може да проумее как човек с такъв морал е възможно да стигне до толкова висок пост в администрацията.

 • Болницата в Поморие затвори врати

  pomorie-hospБолницата в Поморие спря работа. Персоналът на клиничната лаборатория е напуснал, което блокира дейността на лечебното заведение, съобщи Нова телевизия. Лекарите и лаборантите са напуснали заради неизплатени заплати от месец април.
  Отменен е целият планов прием. Специалистите и от другите отделения масово подават оставки. 
  Директорът е поискал от общинския съвет разрешение за теглене на банков заем в размер на 100 000 лева за оборотни средства още през юни, но банковата институция е отказала заема, поради ненадежност на кредитполучателя. Общинският съвет отпуснал 280 хил. лв. на болницата, но и те са се оказали недостатъчни.

 • Оневиниха българи за източване на испанската здравна система (видео)

  трансплантацииОневиниха българите, които бяха разследвани за източването на над 1,5 млн. евро от испанската здравна система, съобщи адвокатът на част от сънародниците ни София Николаева за Nova TV. Операция „Бъбрек" в Испания започна още през 2015 година срещу 20 души. 14 от тях са българи на хемодиализа, за които испанските власти имаха съмнения, че са пътували само за трансплантации.
  Българите бяха обвинени, че са си осигурили място в листата на чакащите за присаждане на бъбрек, представяйки фиктивни трудови договори. Нашите сънародници бяха определени като по-голяма опасност за здравната система дори от сръбските мафиоти.

 • Амбулаторният лист може да служи за извиняване на отсъствия

  fee-schoolТаксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето – възможност здравната система да се справя с недофинансирането или пореден начин да се вземат пари от родителите.
  Галинка Павлова от Българския лекарски съюз, посочи, че тази такса е начин да се подпомогнат финансово лекарските практики, макар че няма да може да реши проблема им изцяло.
  От началото на учебната година се увеличават извинителните бележки, върху които подпис и печат трябва да сложи д-р Стефанова. Голяма част от тях са поискани от родители на здрави деца.

 • Фалират болниците, които се управляват зле

  n.p.novaСпоред здравния министър Николай Петров, лошото състояние на част от държавните болници се дължи на лошо управление, а не на недостатъци на регламентите. Проблемите в болниците във Враца и Ловеч проф. Петров коментира пред Нова телевизия така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”. „Има застрашени болници. Вземаме мерки”. Той даде пример с болницата в Ловеч, където поставили ангиограф, но само 1/10 от приходите от него постъпвали в държавната болница. "Няма нищо лошо в сътрудничеството, но трябва да е взаимно изгодно".

 • Най-добрият лекар на 2017: Колкото ни обичат, толкова ни мразят (видео)

  ГорневЕдин от водещите хирурзи в България – доц. д-р Радосвет Горнев, стана доктор на 2017 година. Признат за светило в родната медицина той има завиден опит в хирургия на стомах и дуоденум-резекционна и пластична хирургия, хирургия на черен дроб и билиарна система, панкреатична хирургия, колоректална хирургия, пластично-възстановителна хирургия при хернии на коремната стена, хирургия на млечна жлеза при бенигнени и малигнени лезии с аксиларна лимфна дисекция при карцином на гърдата, хирургично лечение при диабетно стъпало и ХАНК, спешна хирургия, лапароскопска хирургия. Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г., придобива специалност обща хирургия през 1996 г.

 • 7 донорски ситуации от началото на годината във Велико Търново (видео)

  донориСедем донорски ситуации са успешно реализирани във Великотърновската болница от началото на 2017 година, което я нарежда на първо място в страната, съобщават от БНТ. В седмицата на донорството и трансплантациите лекарите връчиха и специални отличия на хората, които в най-трудния момент са дарили органите на своите близки, за да спасят други човешки животи.
  Велизар Йорданов разказва, че най-близкият човек в живота му бил брат му Юлиян. В края на месец май тази година обаче съдбата решила да ги раздели. 43-годишният мъж, който посветил голяма част от живота си на децата в SOS детските селища, си тръгнал от този свят, само за няколко часа.

 • Директорът на МБАЛ – Враца си оттегли оставката, от синдикатите настояват да поеме отговорност (видео)

  протестМедици и пациенти отново излязоха на демонстрация в защита на болницата във Враца, но не блокираха основния булевард до сградата, информираха от bTV. След като вчера директорът на болницата Орлин Цветков оттегли оставката си, днес той обясни защо го е направил. След вчерашното посещение на проф. Николай Петров и зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева вече има конкретни поети ангажименти и те вече са изпълнени. Надяваме се всичко да бъде изпълнено докрай, тъй като хората се интересуват не само за този месец, но и какво ще се случи до края на годината със заплатите им, каза той.

 • П. Георгиева: Директорът на фонда притиска родители на болни деца да оттеглят заявления

  p.g-btvЗа изключително смущаващи практики във Фонда за лечение на деца съобщи в студиото на „Тази сутрин” членът на Обществения му съвет Пенка Георгиева. По думите й шефката на структурата д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си с цел да останат само по-леки случаи и така да подобрява собствения си имидж.
  Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»