Вход

ВИДЕО

 • Ананиев: Създаваме система за контрол на лекарствата (видео)

  АнаниевМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви в интервю по bTV, че с промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна система за пътя на лекарствата от влизането им у нас, през търговците на едро и дребно до пациентите или до евентуално изнасяне в чужбина. Според него мярката ще бъде срещу незаконния реекспорт на медикаменти.
  „Проверката, която направихме с прокуратурата и МВР показа, че (в разследваната схема) участват и медицински лица – в болници, в болнични аптеки. Задържат се лекарства, които са необходими за пациентите и при нова доставка тръгват зад граница”, разказа министърът.
  По думите му предложената от МЗ система ще отчита какви количества влизат, колко са реимбурсирани от НЗОК и колко излизат от България, като при износ, свързан с недостиг от регионален или национален мащаб, ще се намесват контролните органи.

 • Здравен министър от 1 месец, а вече поискаха оставката му (видео)

  7506c58eb435b879ced3bc40b6a2d81fМораториумът върху лекарствата и последиците от него дискутираха пред Bulgaria On Air Иван Димитров, Арман Бабикян и д-р Стойчо Кацаров. От Федерацията "Български пациентски съюз" поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев.
  "Заявих я като гражданин, като гласоподавател, като син и родител. Най-вече защото министърът продължава да изрича лъжи, да обвинява всеки от нас, които си търсим правата и ни подлага на "геноцид", заяви Иван Димитров от Федерацията.
  Политическият PR и активен участник в протестите срещу наложения мораториум върху лекарствата Арман Бабикян дори заговори за даване под съд на Кирил Ананиев.

 • Доц. Иво Петров: Новите лекарства са необходими на здравеопазването (видео)

  ПетровКардиологът доц. Иво Петров заяви пред БНТ, че целият този спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата. Според него новите лекарства, както и новите технологии са необходими на здравеопазването.
  „За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало. Лекарствата обаче доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация, т.е. пълно покритие от страна на касата”, уточни доц. Петров.

 • Граждани на протест срещу мораториума за новите лекарства

  protestСпоред организаторите това решение на властите отрича правото на живот на пациентите
  „Не на мораториума върху лекарствата и новите терапии” - протест под това мото събира несъгласните с ограничението, според което пари за такива медикаменти през 2018 г. няма да има.
  „С цел да се икономисат средства, управниците ни решиха да спестят едни трохи от 25 млн. лева като наложат мораториум за минимум една година за финансирането на всички нови терапии”, пишат организаторите на протеста.

 • Депутат за реекспорта на лекарства: Няма контрол заради корумпирани държавни служители (видео)

  ХристовПламен Христов, депутат от ПГ на партия „ВОЛЯ“ коментира схемите за източване на НЗОК пред Телевизия BiT. Той отбеляза още, че тяхната партия ще настоява за премахване на монопола на Здравната каса.
  „Сигналът е внесен съвсем скоро, не мисля, че е нещо ново, г-н Марешки продава 25 години евтини лекарства, моделът, който прилага в бензиностанциите е същият – той беше даден на КЗК заради обвинения в дъмпинг при лекарствата, доказа се, че няма такъв дъмпинг. Гледаме един и същи филм“, обясни Христов.

 • Проф. Начев: Да има преструктуриране, включително и закриване на болници (видео)

  НачевИзпълнителният директор на болница „Св.Екатерина” проф. Генчо Начев коментира мораториумът за нови лекарства и проверките в болниците по bTV. Неговото мнение по отношение на източването на болниците е, че е важно да няма мъртви души – да не се отчитат хора, които въобще не са минавали през болниците. Според него трябва да се спре и търговията с пациенти, както и да има преструктуриране, в което влиза и съкращаване на болници.
  „Трябва да се въведе национална здравна карта със задължителен характер и въз основа на нея да се каже къде от какви болнични заведения има нужда“, каза директорът на болница „Св. Екатерина”.
  По думите му трябва да се направи оценка къде какво е необходимо и това, което е нужно, да се запази.

 • Д-р Дечев: Проблемът се преекспонира от пациенти, подпомагани от производители (видео)

  O100Д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски“ и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов обсъдиха пред БНТ мораториумът върху нови лечения и лекарства, както и възможните начини, по които да се подобри здравната система в България. Относно мораториума се изказаха мнения, че въвеждането му е „неудачно“, защото ефектът от него е неясен, а проблемът с мораториума се преекспонира от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители“ на лекарства извън България.
  Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че наистина има няколко групи пациенти, които са ощетени от мораториума за нови лекарства и лечения, но за други групи има компенсация.

 • Мораториумът за частните болници – „яхване на актуална тема“ (видео)

  НенковД-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването, коментира пред Nova TV, че предложението на БСП да се спре лицензирането на нови болници е малко срамно, защото само преди дни техните депутати са гласували против мораториума за разкриване на нови болници. Той определи идеята на левите политици като "яхване на актуална тема с политически цели и нищо друго".
  "Много е трудно да бъде обяснено на населението в градчето X, че тяхната абсолютно безсмислена болница трябва да се закрие", предупреди д-р Ненков.
  Той коментира и мораториума върху новите лекарства, като определи твърденията в социалните мрежи, че в момента пациентите с тежки заболявания се лекуват с "отрова" като "абсолютно несериозни".

 • Обучение по първа помощ на доброволци за европредседателството (видео)

  БЧКСлед проведен конкурс, Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз избра 176 младежи-доброволци, които ще подпомагат работата на председателството. В БЧК доброволците преминаха първото си обучение - по първа медицинска помощ в различни ситуации - от злополуки до атентати. Те са млади, образовани, владеят по няколко чужди езика. След броени седмици по време на европейското председателство трябва да са готови да подпомагат чуждестранните делегации и журналисти не само в обикновените, работни ситуации.

 • Медици: Кредитът на доверие към управата на "Пирогов" е изтекъл (видео)

  ПироговМедиците от „Пирогов“ доц. Стоян Сопотенски и д-р Ивайло Филибев коментираха пред Bulgaria ON AIR недоволството на лекари и медицински сестри от спешната болница, които продължават протестите си срещу изпълнителния директор проф. Асен Балтов.
  "Определено проблемите се трупат. Това, което преля чашата на търпението, беше принудата да се преподпишат нови трудови договори с изпитателен срок за хора с 20 години стаж. А най-последното беше получаването на последните заплати. За по-голяма част от персонала има допълнителни месечни плащания, тъй като заплатите принципно са ниски, но този път възнагражденията бяха чисти", отбеляза синдикалистът от "Подкрепа" в "Пирогов" д-р Филибев.

 • Бивш директор на НЗОК: Мораториумът няма да реши проблемите с лекарствата (видео)

  17f79d0627d9f17b3f38b83709d3c822Бившият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова коментира пред Bulgaria ON AIR наложения мораториум на някои лекарства за следващата година, като обясни, че според нея няма финансова обосновка на тази мярка. По думите ѝ това е поредната мярка в сектора, която се прави „на парче“ и ефектът не е гарантиран.

  "С мораториума наказваме пациента, без да сме решили проблема с реекспорта", посочи Румяна Тодорова и допълни, че адмирира всички мерки за качествен контрол върху разходите за здраве.
  "Чух едни 25 милиона, но в коя област ще бъдат икономисани?", попита д-р Тодорова.
  Според нея трябва да бъде решен проблемът с износа на медикаменти, защото той коства 10 пъти повече средства. Бившият директор на НЗОК заяви, че България може да бъде сочена с пръст, защото налага подобна мярка. Тя коментира, че вече съществуват достатъчно нови иновативни препарати, за които бройката на пациентите ще расте, а разходът за лекарства няма да падне.

 • Съпруг на починала пациентка: Как може в „Пирогов“ да няма кислородна бутилка? (видео)

  ПироговСъпругата на доц. д-р Николай Панталеев, болна от онкологично заболяване, почива, след като е приета в "Пирогов" по спешност на 17 август, информират от Bulgaria On Air. Според доц. Панталеев през целия ден съпругата му е изпитвала трудност с дишането и затова те отиват в спешния кабинет на "Пирогов".
  "След прегледа в 126 кабинет ни беше казано, че няма нищо страшно и бяхме изпратени да обикаляме кабинетите за различни изследвания. Поискахме кислородна бутилка, защото тя не можеше да диша нормално, но ни бе казано, че в момента няма налични. Kак може в спешен център да няма кислородна бутилка?", коментира абсурдната ситуация доцентът от БАН.

 • В „Пирогов” протестираха, утре отново ще искат оставки (видео)

  протестЛекари и медицински сестри от Института за спешна помощ „Пирогов” излязоха днес на протест срещу ръководството на болницата. Синдикалната секция „Подкрепа” в спешната помощ е изпратила писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с редица искания, както и за оставка на изпълнителния директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов, информират от bTV. В него те сезират здравното министерство за нарастващото напрежение в най-голямата спешна болница в България, породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното ръководство.
  В аргументите за исканата оставка се посочват още и примери за „скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители”.

 • Проф. Горчев: Неправилно е болниците да се делят на държавни и частни (видео)

  ГорчевИзвестният гинеколог и онколог проф. Григор Горчев коментира пред БНТ наложения мораториум върху нови лекарства и лечения, както и скоро разкритите измами с препродажби на онкологични лекарства. Той отбеляза, че е неправилно в обществото болниците да се делят на държавни и частни, а единственият критерий при оценката им трябва да е качеството на болничната услуга. Той обаче заяви, че държавата не е изградила и една съвременна болница за последните 25 години, заради което нишата е била заета от частни инвеститори.
  Онкологът допълни, че въпросът с мораториума върху лекарства трябва да се погледне от две гледни точки и че е разбираема гледната точка на министъра на здравеопазването, който е финансист. Според него трябва да има бюджетна рамка за бюджета на Здравната каса и заплащането в болниците. Той коментира, че в България са малко центровете, където се извършва цялостно лечение на онкологични заболявания и поясни, че липсата на контрол предполага появата на злоупотреби.

 • Д-р Пенков: В МЗ постоянно получаваме сигнали за липса на лекарства (видео)

  ПЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира пред bTV, че постоянно получават сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по-високи. Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече. После обаче тези лекарства изчезвали.

 • Криминален + легален износ = пациенти без лекарства (видео)

  БНТПроф. Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз, д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз и д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, коментираха пред БНТ специализираната акция на ГДБОП, при която бяха арестувани седем души, част от престъпна група за злоупотреба с лекарства. Според разследването, Здравната каса е ощетена със стотици милиони лева, защото е платила лекарствата, които са били изписани на нуждаещи се болни българи, но медикаментите са били изнасяни в Европа.

 • Лекарите в Белоградчик продължават работа, но искат среща с министър Ананиев (видео)

  UntitПродължава приемът на пациенти в белоградчишката болница, където целият персонал беше в готовност да напусне. На среща с представители на Районната здравна инспекция, здравната каса и общината, лекари и медицински сестри, които от година и половина са без заплати, казаха, че ще продължат да работят до края на годината. 300 000 лева са задълженията на болницата само за заплати на персонала, напомнят от БНТ, а от август миналата година са изплащани частично само аванси.
  Обяснението на ръководството на болницата е, че пациентите са малко и парите по клинични пътеки не достигат. От общината, която е собственик на здравното заведение, предлагат решение, но то е временно.

 • Акцията за реекспорта - насочена към президента и омбудсмана (видео)

  Nikolaj Boltadzhiev i Anton Valev 620x496Започва ли държавата борба с паралелния износ на медикаменти и необходими ли са законодателни промени коментираха пред телевизия Европа д-р Николай Болтаджиев от Национално сдружение на частните болници и Антон Вълев от Националната аптечна камара след разкритията за многомилионната схема за реекспорт на лекарства.
  „Видяхме независимите власти в събота накуп демонизираха хората с бели престилки“, каза д-р Болтаджиев, който смята, че това не е решение, а решенията трябва да бъдат глобални в политиката, която води държавата.
  „Мисля, че това е насочено към президента и омбудсмана да не атакуват закона в тази му част“, допълни той.

 • Пациент: Акциите на ГДБОП са PR (видео)

  patient drugs protestАделина Банакиева, която е пациент, преборил рака, обяви пред Bulgaria ON AIR, че ациите на ГДБОП срещу износа на лекарства от нашата страна са ПР и те се правят, за да се измести вниманието от мораториума върху новите лекарства. Тя обясни, че пациентските организации са сезирали властите за проблема с износа на лекарства от нашата страна още преди 4 години. Банакиева обясни също така, че ще има протест на 9 декември, който да бъде с искане за налагане на вето от президента на Закона за бюджета на Здравната каса.

 • Д-р Пенков: Няма и минута спокойствие в този сектор (видео)

  80e23f20a3df7a028b47173cd657fcbaЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира пред Bulgaria ON AIR скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства. Той обясни, че аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента.
  Д-р Пенков обаче не пожела да дискутира информацията, че директор на болнично заведение има участие в схемата, а само заяви:
  "До 1 - 2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»