Вход

профилактика

 • Днес е Световен ден без сутиен

  без сутиенНа 13 октомври се отбелязва Световният ден без сутиен. Инициатива всъщност няма нищо общо с еротиката, а цели да насочи вниманието към рака на гърдата. Октомври е посветен на битката с тази коварна болест и ви призоваваме да отделите от времето си и да се прегледате при мамолог заради вас и близките ви, пишат от Actualno.com. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, затова не отлагайте. Днешната инициатива е един оригинален начин жените да покажат своята съпричастност и че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване.

 • „Открито за диабета“ с Ивет Лалова (видео)

  диабетИвет Лалова е посланик на битката със захарната болест за трета поредна година. Тя се завърна в България, за да застане на старт в битка срещу диабета. Битка, която двукратната европейска шампионка води трета поредна година у нас като посланик на социално-отговорната кампания „Открито за диабета”, а кампанията се организира за шеста поредна година.
  Днес 33-годишната спринтьорка измери публично нивото на кръвната си захар в Диабетния център на ДКЦ „Свети Лука” в София, с което постави началото на поредицата безплатни изследвания в цялата страна. Те ще се проведат в 11 български града и ще продължат до средата на ноември.

 • Започва месец за борба с рака на гърдата с осветяване на НДК в розово

  НДКФасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово тази вечер като начало на кампаниите против рака на гърдата. Целият месец октомври е посветен на борбата с едно от най-сериозните заболявания и най-често срещани онкологични проблеми при жените - ракът на гърдата. Инициативата е световна и се отбелязва за пета поредна година в България.
  В рамките на октомври специалисти от 12 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще провеждат безплатна масова профилактика срещу рака на гърдата.

 • На Световния ден на сърцето - съвети за здраво сърце

  сърцеНа 29 септември за поредна година в цял свят ще бъде отбелязан Световният ден на сърцето. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина №1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн., информират от dnesplus.bg. Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието. Тази година призивът е всеки да сподели силата и да каже какво правят той и неговото семейство, за да подобрят здравето на сърцето си.

 • Мащабна кампания за деца с проблеми в растежа

  растежЕндокринозолози отчетоха, че над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите. Започва мащабна кампания в областните градове на България, която е насочена най-вече към семействата, информират от chernomore.bg. Тя се нарича GrowInform и ще продължи в следващите две години. Мобилният екип на д-р Росица Стойчева ще извърши поне по две консултации в градовете Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ямбол и Бургас. Вече са направени първите три от тях - в Русе, Шумен и Разград. Прегледани са 79 деца, като 21 от тях са с отклонение в растежа. 6 ще бъдат проследени от д-р Стойчева, а 15 са насочени за доуточняване на диагнозата към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

 • Безплатни прегледи в столични болници (видео)

  прегледНачалото на седмицата започна с безплатни прегледи в две столични болници, информират от Канал 3. Лекари в осем различни специалности ще консултират пациенти в болница "Св. София”, а във ВМА продължават прегледите за лаймска болест.
  В болница „Света София“ гинеколози, ортопеди, невролози, хирурзи и очни специалисти ще бъдат на разположение на нуждаещите се до 12.30 ч. От лечебното заведение напомнят, че прегледите ще се извършват само след предварително записване по телефона.

 • Отпадат задължителните медицински прегледи за учители

  учителМинистерство на здравеопазването е предприело изменение на Наредба №4 от 24.10.2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците и които представляват пречка за заемане на длъжност на педагогически специалист. Тъй като посочените в Наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно, МЗ предприе изменение на Наредбата. Предлага се да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември.

 • Безплатни прегледи за туберкулоза

  туберкулозаОт 11 до 15 септември отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив организира безплатен скрининг за риска от туберкулоза, информират от вестник Труд. Ще се извършват безплатни прегледи, а на пациентите със съмнение за заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, съобщи началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

  Всеки пациент ще получи достъп до здравни услуги, а желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят от 8 до 13 часа от понеделник до петък следващата седмица в отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" 66А.

 • Безплатни прегледи за деца по случай 15 септември

  СофиямедПо случай откриването на новата учебна година, специалистите по педиатрия, УНГ, очни, нефрологични и кардиологични болести от ДКЦ „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици, информират от Blitz.bg. Те ще се провеждат след предварително записване на тел. 02 448 58 99, 02 465 00 01 и 0895 555 442.
  Прегледите от педиатър и специалист по детска кардиология ще се извършват на 20 септември от 14 ч. до 18 ч., от детски офталмолог на 19 и 20 септември от 11 до 13 ч., от УНГ специалист на 18 и 19 септември от 9 до 12 ч. и на 20 септември от 13 до 14.30 ч. Консултативните прегледи от детски нефролог ще бъдат на 18 септември от 10 до 12 ч.

 • Идват есенните вируси – как да се предпазим? (видео)

  вирус„Нови вируси няма, те си съществуват целогодишно, но през този сезон се създават условия за разпространението им“, заяви по Телевизия BiT доц. д-р Атанас Мангъров – завеждащ детско отделение в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“. Експертът е категоричен, че най-уязвими от есенните вируси са децата заради началото на учебната година. За да ги предпазим от настинки, трябва да им осигурим пълноценно хранене, добра хигиена и активен спорт, препоръча доц. Мангъров.

 • Всеки ученик на очен лекар преди първия учебен ден (видео)

  оченИзключително важно е преди всяка учебна година децата да бъдат преглеждани от очен лекар, каза офталмологът д-р Веселина Събева пред Bulgaria On Air. Само така при тях могат да бъдат открити заболявания на очите, за които никой не подозира, а и те самите не могат да кажат. За възрастните също е важно ежегодно да преглеждат очите си.
  Вижте съветите на специалиста и как преминава един преглед във видеото:

 • В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

  hepAПочти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и дворове са разположени на 11 улици. В голяма част от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели.

 • Приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване"

  ПетровНа проведената пресконференция днес министърът на здравеопазването Николай Петров каза пред журналисти, че профилактиката е на първо място сред приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване", информират от БТА. Целта е постигане на максимално ниво на качеството на живот чрез намаляване на преждевременната смъртност със засилване на превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания, разширяване на скрининговите и профилактичните изследвания. В програмата на правителството се предвижда и повишаване на информираността на населението.

 • За какво ни е таква държава и нейната администрация?

  stetoscopeРегионалната здравна инспекция в Ловеч съобщава за взрив на заболели от хепатит А в квартал "Изток" в Луковит. От началото на юни в този квартал са се разболели 63 деца на възраст от една до 15 години. През последната седмица са настанени в болница 13 деца.
  Хептатит А е вирусно заболяване и се предава най-често със замърсена храна или вода през устата и за това често се нарича болест на мръсните ръце. Вирусът предизвиква възпаление на черния дроб, което в отделни случаи може да протече много тежко.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»