Вход

профилактика

 • Наистина ли 3-D мамографиите са по-добри? САЩ изпробват резултата от сканиранията

  По-добра мамография? Все по-често жените се питат дали искат 3-D мамография вместо редовните рентгенови лъчи, а сега американски здравни служители започват огромно проучване, за да разберат дали по-новият, понякога по-скъп избор наистина подобрява скрининга за рак на гърдата.

  Това е последната дилема в дадено поле, в което вече жените имат противоречиви указания кога да се проверят: От 40, 45 или 50 години? Всяка година или всяка през година?

  Въпросът: Мамограмите могат да спасят човешки животи, ако уловят рано агресивните ракови заболявания на гърдата. Но те също могат да навредят чрез чести фалшиви аларми и чрез забелязване на тумори, които растат толкова бавно, че никога няма да представляват заплаха - наддиагностика, което означава, че някои жени се подлагат на ненужно лечение.

 • Превенцията е по-добра от лечението и в генетиката

  генетикаВ Медицинския университет във Варна представиха различните възможности за ранно откриване на генетични аномалии в плода при бременност. Бяха презентирани разликите между вече познатия биохимичен скрининг и навлезлите по-нови и по-точни методи като пренатеста, информират от Moreto.net. Проф. Людмила Атанасова, която е ръководител на УНС по медицинска генетика към катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ - Варна и началник на Лабораторията по Медицинска генетика в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, представи основните начини за анализ и изследвания. Тя сподели резултати от проучване на база проведен биохимичен скрининг сред 29 000 жени.
  Според нея в 94% от случаите бременността е завършила успешно без проблеми. В 53 случая са установени отклонения. От всички тези патологични бременности 27 са за Синдром на Даун. Проф. Атанасова допълни, че при биохимичния скрининг 11 случая годишно остават неразкрити с хромозомни изменения.

 • Скрининговите програми за заболявания не са евтини, но всъщност пестят пари на държавата (видео)

  проф. КацаровПолк. проф. Крум Кацаров, началник на Кликиниката по гастроентерология към ВМА, заяви пред БНТ, че т.нар. скрининг програми за проверка за заболявания като хепатит C и рак на дебелото черво не са евтини на държавата, но предотвратяват развитието на заболяванията и всъщност спестяват пари. Той допълни, че ще се направи предложение към министъра на здравеопазването за въвеждането на такива програми за превенция и отбеляза, че проверките за хепатит C биха стрували на държавата между 5 и 7 милиона лева годишно.
  Проф. Кацаров подчерта, че заболяването хепатит C е коварно, защото в малко случаи в началото му се проявява остра симптоматика. По думите му в световен план между 0,5 и 2% от населението страдат от заболяването, като има няколко рискови групи.

 • Започна MOVEMBER – месецът на мъжкото здраве

  01.11.Ноември е месецът на мъжкото здраве, а Movember - международна инициатива, която стартира от Австралия. Заражда се от група младежи, които по нестандартен и забавен начин привличат вниманието на медиите и обществото към проблемите на мъжкото здраве - рак на простата и рак на тестисите. Наименованието идва от английския жаргон за мустак - Мо и месец ноември. Движението се сдобива с огромна популярност в цял свят и благотворителните му кампании набират все повече средства в борбата срещу рака на простата. Мovember по света включва три етапа: информира за рисковете от заболяванията, от които са застрашени мъжете, привлича хора, които да се включат в инициативата и събира средства за покрепа на превенцията и лечението.

 • Днес е Световен ден без сутиен

  без сутиенНа 13 октомври се отбелязва Световният ден без сутиен. Инициатива всъщност няма нищо общо с еротиката, а цели да насочи вниманието към рака на гърдата. Октомври е посветен на битката с тази коварна болест и ви призоваваме да отделите от времето си и да се прегледате при мамолог заради вас и близките ви, пишат от Actualno.com. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, затова не отлагайте. Днешната инициатива е един оригинален начин жените да покажат своята съпричастност и че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване.

 • „Открито за диабета“ с Ивет Лалова (видео)

  диабетИвет Лалова е посланик на битката със захарната болест за трета поредна година. Тя се завърна в България, за да застане на старт в битка срещу диабета. Битка, която двукратната европейска шампионка води трета поредна година у нас като посланик на социално-отговорната кампания „Открито за диабета”, а кампанията се организира за шеста поредна година.
  Днес 33-годишната спринтьорка измери публично нивото на кръвната си захар в Диабетния център на ДКЦ „Свети Лука” в София, с което постави началото на поредицата безплатни изследвания в цялата страна. Те ще се проведат в 11 български града и ще продължат до средата на ноември.

 • Започва месец за борба с рака на гърдата с осветяване на НДК в розово

  НДКФасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово тази вечер като начало на кампаниите против рака на гърдата. Целият месец октомври е посветен на борбата с едно от най-сериозните заболявания и най-често срещани онкологични проблеми при жените - ракът на гърдата. Инициативата е световна и се отбелязва за пета поредна година в България.
  В рамките на октомври специалисти от 12 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще провеждат безплатна масова профилактика срещу рака на гърдата.

 • На Световния ден на сърцето - съвети за здраво сърце

  сърцеНа 29 септември за поредна година в цял свят ще бъде отбелязан Световният ден на сърцето. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина №1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн., информират от dnesplus.bg. Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието. Тази година призивът е всеки да сподели силата и да каже какво правят той и неговото семейство, за да подобрят здравето на сърцето си.

 • Мащабна кампания за деца с проблеми в растежа

  растежЕндокринозолози отчетоха, че над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите. Започва мащабна кампания в областните градове на България, която е насочена най-вече към семействата, информират от chernomore.bg. Тя се нарича GrowInform и ще продължи в следващите две години. Мобилният екип на д-р Росица Стойчева ще извърши поне по две консултации в градовете Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ямбол и Бургас. Вече са направени първите три от тях - в Русе, Шумен и Разград. Прегледани са 79 деца, като 21 от тях са с отклонение в растежа. 6 ще бъдат проследени от д-р Стойчева, а 15 са насочени за доуточняване на диагнозата към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

 • Безплатни прегледи в столични болници (видео)

  прегледНачалото на седмицата започна с безплатни прегледи в две столични болници, информират от Канал 3. Лекари в осем различни специалности ще консултират пациенти в болница "Св. София”, а във ВМА продължават прегледите за лаймска болест.
  В болница „Света София“ гинеколози, ортопеди, невролози, хирурзи и очни специалисти ще бъдат на разположение на нуждаещите се до 12.30 ч. От лечебното заведение напомнят, че прегледите ще се извършват само след предварително записване по телефона.

 • Отпадат задължителните медицински прегледи за учители

  учителМинистерство на здравеопазването е предприело изменение на Наредба №4 от 24.10.2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците и които представляват пречка за заемане на длъжност на педагогически специалист. Тъй като посочените в Наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно, МЗ предприе изменение на Наредбата. Предлага се да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември.

 • Безплатни прегледи за туберкулоза

  туберкулозаОт 11 до 15 септември отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив организира безплатен скрининг за риска от туберкулоза, информират от вестник Труд. Ще се извършват безплатни прегледи, а на пациентите със съмнение за заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, съобщи началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

  Всеки пациент ще получи достъп до здравни услуги, а желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят от 8 до 13 часа от понеделник до петък следващата седмица в отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" 66А.

 • Безплатни прегледи за деца по случай 15 септември

  СофиямедПо случай откриването на новата учебна година, специалистите по педиатрия, УНГ, очни, нефрологични и кардиологични болести от ДКЦ „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици, информират от Blitz.bg. Те ще се провеждат след предварително записване на тел. 02 448 58 99, 02 465 00 01 и 0895 555 442.
  Прегледите от педиатър и специалист по детска кардиология ще се извършват на 20 септември от 14 ч. до 18 ч., от детски офталмолог на 19 и 20 септември от 11 до 13 ч., от УНГ специалист на 18 и 19 септември от 9 до 12 ч. и на 20 септември от 13 до 14.30 ч. Консултативните прегледи от детски нефролог ще бъдат на 18 септември от 10 до 12 ч.

 • Идват есенните вируси – как да се предпазим? (видео)

  вирус„Нови вируси няма, те си съществуват целогодишно, но през този сезон се създават условия за разпространението им“, заяви по Телевизия BiT доц. д-р Атанас Мангъров – завеждащ детско отделение в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“. Експертът е категоричен, че най-уязвими от есенните вируси са децата заради началото на учебната година. За да ги предпазим от настинки, трябва да им осигурим пълноценно хранене, добра хигиена и активен спорт, препоръча доц. Мангъров.

 • Всеки ученик на очен лекар преди първия учебен ден (видео)

  оченИзключително важно е преди всяка учебна година децата да бъдат преглеждани от очен лекар, каза офталмологът д-р Веселина Събева пред Bulgaria On Air. Само така при тях могат да бъдат открити заболявания на очите, за които никой не подозира, а и те самите не могат да кажат. За възрастните също е важно ежегодно да преглеждат очите си.
  Вижте съветите на специалиста и как преминава един преглед във видеото:

 • В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

  hepAПочти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и дворове са разположени на 11 улици. В голяма част от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели.

 • Приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване"

  ПетровНа проведената пресконференция днес министърът на здравеопазването Николай Петров каза пред журналисти, че профилактиката е на първо място сред приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване", информират от БТА. Целта е постигане на максимално ниво на качеството на живот чрез намаляване на преждевременната смъртност със засилване на превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания, разширяване на скрининговите и профилактичните изследвания. В програмата на правителството се предвижда и повишаване на информираността на населението.

 • За какво ни е таква държава и нейната администрация?

  stetoscopeРегионалната здравна инспекция в Ловеч съобщава за взрив на заболели от хепатит А в квартал "Изток" в Луковит. От началото на юни в този квартал са се разболели 63 деца на възраст от една до 15 години. През последната седмица са настанени в болница 13 деца.
  Хептатит А е вирусно заболяване и се предава най-често със замърсена храна или вода през устата и за това често се нарича болест на мръсните ръце. Вирусът предизвиква възпаление на черния дроб, което в отделни случаи може да протече много тежко.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»