Вход

лечение в чужбина

 • Не съм нарушила правилата

  tinka troeva„Спазила съм правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина. „Един от експертите заявява, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит”, допълни тя.
  От 1-ви до 8-ми септември клиниката в Хамбург отмени 3 пъти датата за трансплантация, в очакване на формуляр S2. През всички дни комуникирах с лекарите в клиниката. Аз лично преведох епикризата на немски. Чакали са да свърша работата и в понеделник след трансплантацията бях освободена от работа.

 • Все по-често НЗОК губи съдебни дела за отказано лечение в чужбина (видео)

  новиниПореден пациент осъди Здравната каса, защото са му отказали скъпоструващо лечение в чужбина. Става дума за болен от Паркинсон, чието състояние се е влошило сериозно, заради липсата на средства, информират от Nova TV. Оказва се, че годишно държавата продължава да губи стотици хиляди левове от подобни обезщетения. Най-често държавата плаща обезщетения на пациенти, които не са получили своевременно скъпоструващо лечение. Такъв е и случаят на пациентите с Паркинсон. Касата отказва терапия в чужбина с аргумента, че същата може да се приложи у нас. А в България лечението е безплатно, но пациентът сам трябва да си купи медицинското изделие, което често струва хиляди левове. И така болните събират пари с месеци и години.

 • Само една от 15-те най-добри болници в света е в Европа

  Клиника КливландНай-добрите 15 болници в света спрямо насочеността им, успеха на лечението, научна дейност и отношението към пациентите класира изданието meddybear.net, цитирани от вестник 24 часа. В здравеопазването качеството е от значение. Дали ще е образованието на лекарите, компетентността на специалистите, или състраданието на сестрите, всеки един детайл може да бъде от значение, когато се отнася за здравето на пациентите. Макар че работата на всички здравни работници е високо ценена, следните болници могат да бъдат класирани по-високо заради високия си калибър:

 • 11 деца са одобрени за лечение в чужбина

  ЦФЛДОбщественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“  на първото си заседание за месец юни  разгледа заявленията на 65 деца.  От тях бяха одобрени документите на 51. Единадесет малки пациенти с тежки и редки заболявания  бяха одобрени да заминат за лечение в чужбина, като гласуваните финансови средства са в размер на 63 000 евро. 

 • Съдът отмени още един отказ за лечение в чужбина

  judge231Състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказ на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент страдащ от „Идиопатична нефамилна дистония”. Единствената възможност за лечение на заболяването е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Операцията е включена в алгоритъма на КП № 200, но НЗОК не покрива стойността на самия имплант.  
 • МЗ беше осъдено да изплати 95 000 лева обезщетение на пациент

  judge231Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда министерството на здравеопаването да заплати 95 000 лева обезщетение на пациент за нанесените му неимуществени щети в резултата на Заповед №............../....2013 г. на заместник-министъра на здравеопазването, отменена като незаконосъобразна, с влязло в сила съдебно решение. Пред решаващия съд пациентът е предявил иск, с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ, срещу Министерство на здравеопазването.
 • НЗОК е осъдена да плати имплант за дълбока стимулация на болен с Паркинсон

  Състав на Върховния административен съд осъди НЗОК да заплати 41 491,87 лева на пациент за поставяне на имплант за дълбока стимулация на болните с parkinsonболестта на Паркинсон. Сумата включва цената на импланта и лихвите.
  Цената на тези импланти не е включена в основния пакет от услуги на НЗОК. По тази причина, пациентът е поискал да му бъде издаден формуляр S2 за лечение в чужбина. НЗОК отказва издаване на формуляра.
 • ЦФЛД е осъден за отказ на операция на дете с онкологично заболяване

  Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина. judge231Детето е със злокачествено заболяване, което изисква комплексно ортопедично лечение, лъчелечение и химиотерапия и автоложна трансплантация на костен мозък. Заявлението е подадено през месец август 2016 година.
  Общественият съвет на фонда е разглеждал три пъти случая. Според протоколите във всяко от обсъжданията са участвали повече от 2/3 от членовете на съвета. Протоколите, обаче са подписани от по-малко от половината членове, като обяснението на фонда, дадени пред съда е, че „много трудно се събират подписите на членовете на ОС”.
 • Фалшивите новини не винаги са безплатни

  Без да иска или нарочно Ахмед Моллов от Пещера събрал 120 хиляди лева за трансплантация на бъбрек.
  molloviВсичко започва с журналистически репортаж, целящ да подпомогне събиране на средства за трансплантация на бъбрек на г-н Моллов в Турция. Публикувана е банкова сметка.
  В репортажа преднамерено или от незнание се споменава, че преди години, Моллов бил извикан за трансплантация, но отстъпил мястото си на 14-годишно момче. Медиите широко отразяват саможертвата на бедния човек от Пещера. Съпругата му, Кери Моллова потвърждава със сълзи на очи, тя самата щяла да стане донор за трансплантацията.  
 • Пореден доклад, пореден скандал

  Проверка на Министерството на здравеопазването на Фонда за лечение на деца за периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. установила много babyнарушения. Проверката е по сигнал на петима членове на Обществения съвет на фонда от октомври 2016 г. Докладът от проверката констатира множество нарушения на Директора – проф. Пилософ и персонала на фонда.
  Предишният директор на фонда – доц. Александров, заедно с всичките му служители бяха показно арестувани, като организирана престъпна група. Дейността им още е предмет на разследване от прокуратурата.
 • Байрям ще бъде трансплантиран в Тюбинген

  Университетската клиника в Тюбинген, Германия, определи дата за приема на 9-годишния Байрям и неговата баба Селима Али. Днес уточнихме последните tinka troevaдетайли около лечението и престоя на двамата в чужбина, разходите за което ще бъдат поети от българската държава.
  В телефонен разговор с бабата на Байрям й потвърдих датата 27 март, която беше изнесена в някои медии преди самите ние да сме постигнали финална уговорка с клиниката. Успокоих г-жа Селима Али, че всичко е вече уговорено и остава само да уточним подробностите по пътуването.
 • ВАС повторно отмени отказ на МЗ да разреши лечение в чужбина

  Заместник министър може да бъде глобен за неизпълнение на задължителни указания на съда.
  judge231Жалбата е подадена от пациент с тумор на главния мозък, който е поискал през 2015 година от МЗ да му бъде дадено разрешение за лечение в чужбина по метода стерорадиохирургия. МЗ дава отказ от лечение, като се мотивира, че освен с гама нож туморът може да се отстрани с открита операция в отделение по неврохирургия.
 • ВАС отмени частично наредбата за лечение в чужбина

  Върховният административен съд в състав Галина Матейска, Тодор Петков
  judge231Светослав Славов отмени частично Наредба № 5 от 21.03.2014 г. за условията и реда за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, издадена от министъра на здравеопазването. Делото е образувано по жалба на ЦЗПЗ. Съдът и възприел изцяло мотивите на жалбоподателя.  

 • Надежда Цекулова е Човек на годината

  Надежда Цекулова беше отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2016 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) цекуловаза принос към правата на човека и правозащитността.
  Наградите бяха връчени днес, 12 декември, по случай честването на Международния ден на правата на човека (10 декември), на церемония в София. Това е деветата им поредна година.
  2016 г. видя сриването на една иначе ефективна и работеща институция - Център “Фонд за лечение на деца”.

 • Пилософ се обяви за жертва на кампания

  Назначеният за директор на Фонда за лечение на деца, проф. Владимир Пилософ коментира днес пред БНТ, че скандалите във фонда са pilosofорганизирана кампания срещу него. Професорът не изрази съжаление за подадените оставки на членове на обществения съвет през тази седмица. Той заяви, че не смята за необходимо да отговаря на забележките на всеки от членовете на обществения съвет.

 • Ново решение на съда, относно дълбоката мозъчна стимулация

  Състав на АССГ постанови  ново решение, свързано с прилагането на лечение с дълбока мозъчна стимулация при болни от болестта на judge231Паркинсон и други заболявания със сходна природа. Така наречената дълбока  мозъчна стимулация е метод за лечение на някои заболявания, който представлява поставяне на имплант – източник на електрически импулси в мозъка. Периодично е необходима смяна на батериите на импланта, за което също се извършва неврохирургична интервенция.

 • Лекарства по НЗОК се отпускат за месец

  Ако сте пациент и ползвате лекарства, реимбурсирани от НЗОК можете да получите лекарства само за един месец. Ако сте в чужбина за drugsповече от месец, няма начин да ги получите безплатно. Ограничението е въведено още със създаването на НЗОК и остава валидно до днес. Единственият компромис, който НЗОК допусна през годините е лекарствата да се изписват на рецепта за 3 месеца, но изискването да се отпускат месец за месец остава и до сега.

 • Освен на нашите, НЗОК не платила и на чужди болници

  Задълженията на НЗОК за лечение на български граждани в страни от Европейския съюз вече възлизат на 190.476 млн. лв., показват p.moskovданни към 30 юни, цитирани от здравния министър Петър Москов по време на парламентарния контрол. Министърът обвини предшествениците си за натрупаните дългове.
  На 19.08.2015 година дълговете са били 100 милиона лева, според члена на НС на НЗОК, д-р Иван Кокалов.

 • Палиативни промени във Фонда за лечение на деца

  Министерският съвет прие промени в Правилника за работа на Фонда за лечение на деца. Противно на приказките за „сериозни и пилософрешителни промени в интерес на децата”, измененията в приетия правилник са минимални и палиативни по характер.
  Срокът за произнасяне на фонда се намалява от 45 на 30 дни, след подаването на заявлението, но в тук има много уловки.

 • Вашите права: достъп до здравно обслужване в друга държава — членка на ЕС

  rightКакво трябва да знаете, преди да заминете?
  Проверете плановете за лечението ви със специалист:
  ✓ настоятелно ви препоръчваме да обсъдите планираното лечение с личния ви лекар, преди да предприемете конкретни стъпки.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»