Вход

лечение в чужбина

 • Такси за здравен туризъм влизат в сила в Англия

  Доставчиците на лечение на Националната здравна служба (НЗС) ще трябва от понеделник да се уверявт, че пациентите в Англия имат право на безплатна грижа - и да ги таксуват предварително, ако нямат право.
  Мерките се отнасят за планирани, не спешни грижи – спешната помощ, общата практика и лечението на инфекциозни болести остават безплатни за всички.
  Правителството се надява, че това ще допринесе към 22 млрд лири икономии, които са необходими в НЗС.
  Но британската медицинска асоциация (БМА) заяви, че промените могат да попречат на уязвимите хора да получат необходимото лечение.
  Според новите мерки пациентите ще бъдат попитани къде са живели през последните шест месеца.

 • 200 доброволци помагат на българи, които са на лечение в чужбина

  организацияНад 200 доброволци в 17 държави помагат на българи, на които се налага лечение в чужбина, съобщават от Дарик радио. Организацията се нарича Лечение без граници и функционира от 2013 г. Момчета и момичета от различни точки на света главно превеждат на сънародниците ни, изпаднали в беда. Услугата е безвъзмездна, затова се наричат и добротворци.
  „Лечение без граници е една неправителствена организация, която съществува от 2013 г. И нашата мисия е да помагаме на българи, които се нуждаят от лечение в чужбина, като това най-често става, когато някой от нашите доброволци посрещне пациентите в болницата и помага за връзката между пациент - лекар, като превежда.

 • П. Георгиева: Директорът на фонда притиска родители на болни деца да оттеглят заявления

  p.g-btvЗа изключително смущаващи практики във Фонда за лечение на деца съобщи в студиото на „Тази сутрин” членът на Обществения му съвет Пенка Георгиева. По думите й шефката на структурата д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си с цел да останат само по-леки случаи и така да подобрява собствения си имидж.
  Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.

 • Накрая дошла линейка от Турция .....

  ambulanceСедем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена. За това разказаха роднините  на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово.
  Преди около година Мариянна разбира, че има рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб. Благодарение на стотици добри хора, семейството й успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията й в клиника в Турция.
  Преди две седмици обаче жената получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители. В седем болници отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

 • Не съм нарушила правилата

  tinka troeva„Спазила съм правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина. „Един от експертите заявява, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит”, допълни тя.
  От 1-ви до 8-ми септември клиниката в Хамбург отмени 3 пъти датата за трансплантация, в очакване на формуляр S2. През всички дни комуникирах с лекарите в клиниката. Аз лично преведох епикризата на немски. Чакали са да свърша работата и в понеделник след трансплантацията бях освободена от работа.

 • Все по-често НЗОК губи съдебни дела за отказано лечение в чужбина (видео)

  новиниПореден пациент осъди Здравната каса, защото са му отказали скъпоструващо лечение в чужбина. Става дума за болен от Паркинсон, чието състояние се е влошило сериозно, заради липсата на средства, информират от Nova TV. Оказва се, че годишно държавата продължава да губи стотици хиляди левове от подобни обезщетения. Най-често държавата плаща обезщетения на пациенти, които не са получили своевременно скъпоструващо лечение. Такъв е и случаят на пациентите с Паркинсон. Касата отказва терапия в чужбина с аргумента, че същата може да се приложи у нас. А в България лечението е безплатно, но пациентът сам трябва да си купи медицинското изделие, което често струва хиляди левове. И така болните събират пари с месеци и години.

 • Само една от 15-те най-добри болници в света е в Европа

  Клиника КливландНай-добрите 15 болници в света спрямо насочеността им, успеха на лечението, научна дейност и отношението към пациентите класира изданието meddybear.net, цитирани от вестник 24 часа. В здравеопазването качеството е от значение. Дали ще е образованието на лекарите, компетентността на специалистите, или състраданието на сестрите, всеки един детайл може да бъде от значение, когато се отнася за здравето на пациентите. Макар че работата на всички здравни работници е високо ценена, следните болници могат да бъдат класирани по-високо заради високия си калибър:

 • 11 деца са одобрени за лечение в чужбина

  ЦФЛДОбщественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“  на първото си заседание за месец юни  разгледа заявленията на 65 деца.  От тях бяха одобрени документите на 51. Единадесет малки пациенти с тежки и редки заболявания  бяха одобрени да заминат за лечение в чужбина, като гласуваните финансови средства са в размер на 63 000 евро. 

 • Съдът отмени още един отказ за лечение в чужбина

  judge231Състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказ на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент страдащ от „Идиопатична нефамилна дистония”. Единствената възможност за лечение на заболяването е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Операцията е включена в алгоритъма на КП № 200, но НЗОК не покрива стойността на самия имплант.  
 • МЗ беше осъдено да изплати 95 000 лева обезщетение на пациент

  judge231Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда министерството на здравеопаването да заплати 95 000 лева обезщетение на пациент за нанесените му неимуществени щети в резултата на Заповед №............../....2013 г. на заместник-министъра на здравеопазването, отменена като незаконосъобразна, с влязло в сила съдебно решение. Пред решаващия съд пациентът е предявил иск, с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ, срещу Министерство на здравеопазването.
 • НЗОК е осъдена да плати имплант за дълбока стимулация на болен с Паркинсон

  Състав на Върховния административен съд осъди НЗОК да заплати 41 491,87 лева на пациент за поставяне на имплант за дълбока стимулация на болните с parkinsonболестта на Паркинсон. Сумата включва цената на импланта и лихвите.
  Цената на тези импланти не е включена в основния пакет от услуги на НЗОК. По тази причина, пациентът е поискал да му бъде издаден формуляр S2 за лечение в чужбина. НЗОК отказва издаване на формуляра.
 • ЦФЛД е осъден за отказ на операция на дете с онкологично заболяване

  Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина. judge231Детето е със злокачествено заболяване, което изисква комплексно ортопедично лечение, лъчелечение и химиотерапия и автоложна трансплантация на костен мозък. Заявлението е подадено през месец август 2016 година.
  Общественият съвет на фонда е разглеждал три пъти случая. Според протоколите във всяко от обсъжданията са участвали повече от 2/3 от членовете на съвета. Протоколите, обаче са подписани от по-малко от половината членове, като обяснението на фонда, дадени пред съда е, че „много трудно се събират подписите на членовете на ОС”.
 • Фалшивите новини не винаги са безплатни

  Без да иска или нарочно Ахмед Моллов от Пещера събрал 120 хиляди лева за трансплантация на бъбрек.
  molloviВсичко започва с журналистически репортаж, целящ да подпомогне събиране на средства за трансплантация на бъбрек на г-н Моллов в Турция. Публикувана е банкова сметка.
  В репортажа преднамерено или от незнание се споменава, че преди години, Моллов бил извикан за трансплантация, но отстъпил мястото си на 14-годишно момче. Медиите широко отразяват саможертвата на бедния човек от Пещера. Съпругата му, Кери Моллова потвърждава със сълзи на очи, тя самата щяла да стане донор за трансплантацията.  
 • Пореден доклад, пореден скандал

  Проверка на Министерството на здравеопазването на Фонда за лечение на деца за периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. установила много babyнарушения. Проверката е по сигнал на петима членове на Обществения съвет на фонда от октомври 2016 г. Докладът от проверката констатира множество нарушения на Директора – проф. Пилософ и персонала на фонда.
  Предишният директор на фонда – доц. Александров, заедно с всичките му служители бяха показно арестувани, като организирана престъпна група. Дейността им още е предмет на разследване от прокуратурата.
 • Байрям ще бъде трансплантиран в Тюбинген

  Университетската клиника в Тюбинген, Германия, определи дата за приема на 9-годишния Байрям и неговата баба Селима Али. Днес уточнихме последните tinka troevaдетайли около лечението и престоя на двамата в чужбина, разходите за което ще бъдат поети от българската държава.
  В телефонен разговор с бабата на Байрям й потвърдих датата 27 март, която беше изнесена в някои медии преди самите ние да сме постигнали финална уговорка с клиниката. Успокоих г-жа Селима Али, че всичко е вече уговорено и остава само да уточним подробностите по пътуването.
 • ВАС повторно отмени отказ на МЗ да разреши лечение в чужбина

  Заместник министър може да бъде глобен за неизпълнение на задължителни указания на съда.
  judge231Жалбата е подадена от пациент с тумор на главния мозък, който е поискал през 2015 година от МЗ да му бъде дадено разрешение за лечение в чужбина по метода стерорадиохирургия. МЗ дава отказ от лечение, като се мотивира, че освен с гама нож туморът може да се отстрани с открита операция в отделение по неврохирургия.
 • ВАС отмени частично наредбата за лечение в чужбина

  Върховният административен съд в състав Галина Матейска, Тодор Петков
  judge231Светослав Славов отмени частично Наредба № 5 от 21.03.2014 г. за условията и реда за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, издадена от министъра на здравеопазването. Делото е образувано по жалба на ЦЗПЗ. Съдът и възприел изцяло мотивите на жалбоподателя.  

 • Надежда Цекулова е Човек на годината

  Надежда Цекулова беше отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2016 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) цекуловаза принос към правата на човека и правозащитността.
  Наградите бяха връчени днес, 12 декември, по случай честването на Международния ден на правата на човека (10 декември), на церемония в София. Това е деветата им поредна година.
  2016 г. видя сриването на една иначе ефективна и работеща институция - Център “Фонд за лечение на деца”.

 • Пилософ се обяви за жертва на кампания

  Назначеният за директор на Фонда за лечение на деца, проф. Владимир Пилософ коментира днес пред БНТ, че скандалите във фонда са pilosofорганизирана кампания срещу него. Професорът не изрази съжаление за подадените оставки на членове на обществения съвет през тази седмица. Той заяви, че не смята за необходимо да отговаря на забележките на всеки от членовете на обществения съвет.

 • Ново решение на съда, относно дълбоката мозъчна стимулация

  Състав на АССГ постанови  ново решение, свързано с прилагането на лечение с дълбока мозъчна стимулация при болни от болестта на judge231Паркинсон и други заболявания със сходна природа. Така наречената дълбока  мозъчна стимулация е метод за лечение на някои заболявания, който представлява поставяне на имплант – източник на електрически импулси в мозъка. Периодично е необходима смяна на батериите на импланта, за което също се извършва неврохирургична интервенция.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»