Вход

медицинска грешка

 • Държавното обвинение обжалва оправдателна присъда за лекарска грешка

  прокуратураОкръжната прокуратура във Варна категорично не приема постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Габровски и внесе протест срещу постановеното решение от състав на Варненския окръжен съд. Делото се гледа за причиняване на смърт по непредпазливост на пациентка през 2012 г., припомнят от 24chasa.bg. Лекарят е признат за невиновен по повдигнатото обвинение за причиняване на смърт по чл.123, ал.1 от НК.

  „Окръжната прокуратура във Варна не поддържа обвинението за същото престъпление, с което на съд е била предадена и дежурната медицинска сестра, която също била оправдана с присъдата на Варненския окръжен съд", пише в протеста на държавното обвинение.

 • Гавра! Осми пореден отказ на прокуратурата да разследва смъртта на дете

  osemСливенската окръжна прокуратура за осми път отказа да повдигне обвинение за смъртта на 12 годишно дете, починало през 2011 година при неизяснени обстоятелства по време на медицински транспорт с линейка от Котел за Сливен. Детето е заведено от майката в болницата в Котел с повишена температура и кашлица. Няколко часа по-късно, лекарите решават да го транспортират в Сливен. По пътя е починало в линейката.
  От тогава до сега се водят процесуално-следствени действия. Сливенската окръжна прокуратура издава 7(седем) постановления за отказ са повдигне обвинение. Седем пъти тези постановления са отменяни от Окръжния съд в Сливен, който дава задължителни указания за продължаване на процесуално—следствените действия. В два от случаите обжалват решенията на Окръжния съд пред Апелативен съд Бургас, който потвърждава решенията на Окръжния съд.

 • Сайт събира информация за съдебни дела за лекарски грешки

  сайтНов сайт събира информацията за съдебни дела, водени за лекарска грешка. лекарска-грешка.bg е проект на адвокатско дружество „Шаркова и партньори“, което работи основно в сферата на медицинското право, информират от clubz.bg.
  "Сайтът е създаден не с идеята да бъде своеобразна „стена на срама“. Идеята на това изследване беше да се провери какъв е броят на делата, водени през последните 10 години, както и да се провери съотношението между основателни и неоснователни искове", обясни адв. Мария Шаркова, която е автор на проекта.

 • Забравена 15-сантиметрова пинсета в корема на българка след операция в Израел (видео)

  мед. грешкаЖена живее 3 години с 15-сантиметрова пинсета, забравена в корема ѝ след операция. Ганка Христова е медицинска сестра, разказват от Nova TV. Работила е повече от 10 години в Израел, където е гледала възрастни хора със здравословни проблеми. Преди 3 години се налага да ѝ направят неотложна операция на дебелото черво. Заради влошеното си състояние Ганка остава в болницата по-дълго от предвиденото, а когато състоянието ѝ се стабилизирало и дошло време да се прибере в България, разбрала, че паспортът ѝ е изтекъл. Въпреки това успява да напусне Израел с приятел, който гарантира за нея със собствените си документи. Това обаче не се оказал единственият проблем на летището.

 • Съдят анестезиолог за смърт на пациентка, объркал трахеята с хранопровода

  съдДнес в Окръжен съд – Благоевград се проведе съдебното заседание по делото за причинена смърт на пациентка поради немарливост срещу д-р Сашко Караджов, лекар анестезиолог в болницата в Благоевград, съобщават от  struma.com. На 3 август 2010 г. д-р Караджов трябвало да подготви за операция 30-годишна пациентка от Петрич с диагноза „извънматочна бременност“.
 • Стоматолози с обвинителен акт за смърт на дете

  зъболекарСофийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост, съобщават от news.bg. Обвинението предвижда наказание от 1 до 6 години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и лишаване от право да упражняват медицинска професия за определен срок.
 • Бащата на починалото от морбили бебе обвини лекарите

  morbili-death-babyСпоред роднините лекарите не са положили достатъчно грижи и това е причинило смъртта на бебето. Бащата разказа пред БТВ на силно развален български език, че дежурният лекар не го е пуснал в отделението през нощта и не му е дал „стотинки” да се прибере в къщи.
 • Зъболекар от Реформаторския блок ще бъде привлечен, като обвиняем

  По искане на Главния прокурор, ЦИК даде разрешение д-р Валентин Павлов, кандидат за народен представител от Реформаторски блок – Глас народен, да pavlovбъде привлечен като обвиняем за смъртта на 14-годишно дете. През юни 2016, Д-р Павлов, който е зъболекар е извършил операция за отстраняване на киста на зъб. Операцията е била с пълна упойка. От упойката детето развива малигнена хипертермия и вдига температура до 40 градуса.
 • Още за правата ни, ако сме увредени от неправилно лечение

  Повод да припомним правата и отговорностите на участниците в лечбнеия процес даде един репортаж. След операция в болница Света Марина в Плевен е Doktorзабравено чуждо тяло в гърлото на пациент. Жената е развила инфекция. Оперирана повторно в Испания. „Оперираха ме и ми казаха, че при предната операция са забравили марля и се е получило инфекция”, казва пациентката пред Нова телевизия. Лекарите от болница Света Марина признават за грешката и поднасят извиненията си.
 • Дело за увреда на пациент бе обявено за решаване

  Състав на апелативния съд обяви за решаване дело за непозволена увреда. Преди няколко години след счупване на крака, момче е прието в болница. judge231Операцията на счупената подбедрица е отложена с няколко дни. След извършването ѝ пациентът е оставен със стегнат гипс на крака и без наблюдение.
 • Над 10% от пациентите претърпява нежелани събития по време на лечение

  Според оценки на Европейската комисия 8 — 12% от пациентите, приемани в болница в ЕС, претърпяват нежелани събития по време на лечение, като например:
  medical errorвътреболнични инфекции (около 25% от нежеланите събития); грешки, свързани с употреба на лекарства; хирургически грешки; неизправности на медицинска апаратура; грешки при поставяне на диагноза; бездействие след получаване на резултати от изследвания.
 • Предупреждение за уволнениe за прелятата кръв с малария

  Лекарят, който е отговорен за вземането на кръв, заразена с малария, при което в резултат на последващото кръвопреливане е починал hemotransfusionпациент ще бъде наказа с предупреждение за уволнение. Кръводарителят е отбелязал в анкетната си карта, че е боледувал от малария, но въпреки това, дарената кръв не е била изследвана.
  Кръвопреливането е извършено на болен в напреднала възраст с множество хронични заболявания в областната университетска болница в Русе.

 • Прокурорските проверки и производства продължават 6 години

  Пред Районен съд – Сливен бе образувано дело срещу постановление за прекратяване на наказателно производство, водено от РП – Сливен. judge231Досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител за това, че през периода 2005 – 2011г е съставил неистински официални документи – 22бр. амбулаторни листове, с цел да бъдат използвани – престъпление по чл. 308, ал.1 от НК.

 • Професионално за маларията

  Малко информация от учебника по Тропически Болести: Издателство на СЗО, 9-то издание, автори: Мансон – Бар, Университет на goshoЛондон, департамент по тропически болести Дарон Бел; консултант по тропическа медицина, Университет на Ливърпул.
  Инфекциозност на кръвните донори:
  Plasmodium falciparum е представен у лица, боледували симптоматично от малария от 20 месеца до 3 години. При кръвопреливане в първите 12 месеца 100% заразяване на реципиента.

 • Драма в ОС в Пловдив. Кметът плаче. Директорът на КОЦ с инсулт.

  Кметът на Пловдив Иван Тотев се разплака на сесията на Общинския съвет и обеща да подкрепи лечебното заведение, съобщава 24 часа. Смяната на д-р коц-пловдивВальов бе поискана от министъра в оставка д-р Петър Москов заради нарушенията, открити в онкодиспанера от Агенция "Медицински одит".
  Залата беше окупирана от над 300 лекари и пациенти в защита на д-р Вальов.

 • Осмо поред отлагане на дело за непозволена увреда

  Днес се проведе осмото по ред съдебно заседание на наследницата- съпруга на починалия Цв.И., която заведе гражданско дело за медицинска грешка, довела savovaда смъртта на съпруга й срещу две столични болници, отговорни за лечението му. Пациентът е намерен мъртъв в болничната стая, като според патологоанатомичната експертиза причината за смъртта е инспираторен задух.
  В днешното съдебно заседание беше разпитано вещо лице - д-р Ев.К., специалист УНГ,

 • ИАМО констатирал нарушения в КОЦ Пловдив

  След извършената проверка, ИАМО констатира нарушения при лечението на осемте пациента, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските коц-пловдивстандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите. Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

 • Заседание по дело за медицинска грешка

  judge231Проведе се заседание на Софийски апелативен съд по въззивна жалба на софийска университетска болница срещу решение на СГС. Предмет на делото е медицинска грешка, допусната от екип на лечебното заведение, която се изразява в неправилна преценка на здравословното състояние на пациента и неговата обективна възможност

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»