Вход

НЗОК

 • Заявление от БЛС до НЗОК за изплащане на надлимитната дейност от 2015 г.

  ГрозевПлочевОт Българският лекарски съюз са изпратили заявление за изплащане на дължими суми към изпълнителите на медицинска помощ до проф. Камен Плочев – управител на НЗОК. С него се сезира Здравната каса, едновременно с процедурата по подготовка на проект за бюджет на НЗОК за 2018 г., да направят анализ на неразплатените към изпълнителите на медицинска помощ суми за периода от 2015 г. до настоящия момент и оперативно да организират заплащането им. От БЛС настояват да се вземе предвид, основавайки се на фактическата обстановка, че до голяма степен заплахата за закриване на държавни и общински болници е провокирана от неизпълнението на ангажиментите на финансиращата институция НЗОК.

 • Д-р Болтаджиев: Средствата в здравеопазването са неефективни заради свръхрегулацията (видео)

  md,rКакво се случва в здравеопазването ни, след като съдът отмени още един документ, ограничаващ плащанията на Здравната каса към болниците? Да очакваме ли нови фалити на здравни заведения и ще стигне ли предложеното увеличение на бюджета на НЗОК за 2018 година за всички разходи в системата – разговор по телевизия Европа с председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков и председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

 • Ето кой точи касата

  money nhifЗдравната каса се източва от Надзорният съвет. На вчерашното си заседание, надзорниците са взели решение да субсидират закъсалите държавни болници МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч; МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца и МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин с 2 204 209 лева.
  Питаме се защо само тези три болници, другите държавни не заслужават ли субсидия?
  Ако здравната каса можеше да субсидира болници, защо тогава не субсидира и затворилата онзи ден врати болница в Поморие?
  Ами ако някоя закъсала частна болница поиска субсидия, дали и на нея ще се даде?

 • Парите за клинични пътеки да бъдат увеличени с 30% (видео)

  париЗа промяна в цената на клиничните пътеки настояват лекари от цялата страна. Медици коментираха за БНТ, че стойността на лечение на пациентите са едни и същи вече десет години, а промяната им е наложителна, за да се гарантира качественото лечение на болните.

  За да работи нормално, Русенският диспансер за белодробни болести настоява за 30% увеличение на клиничните пътеки. В него годишно се лекуват 3000 души от региона с пневмонии и астма. Стойността на клиничната пътека, която болницата получава за един пациент е 70 лв. на ден. Те обаче са крайно недостатъчни и самият диспансер е принуден да покрие останалите разходи за лечение на болните за своя сметка. Икономиите идват предимно от заплатите на персонала.

 • Парите са важни, но не само

  limitНадзорният съвет на НЗОК, чрез своя говорител ни информира, че са разгледали на заседание проекта за бюджет на НЗОК за 2018 година. Надзорниците са приели спуснатите им от министерството на финансите числа, които сочат, че през следващата година касата ще има за харчене с 408 милиона лева повече отколкото през тази.
  Увеличените разходи на НЗОК хипотетично са добра новина на фона на рекордните нива на доплащане от пациентите у нас. Официалната информация е твърде оскъдна, за да се правят някакви генерални изводи.

 • Министерството на финансите отпусна на НЗОК още 400 милиона за 2018

  plochevБюджетът на Здравната каса за догодина ще се увеличи с 407 милиона лева спрямо планираните за 2017 година разходи и става 3.807 милиарда лева.
  Парите за болничната помощ се предлага да са един 1.802 милиарда лева, увеличават се и средствата в извънболничната помощ, за лекарства и за изследвания - 80 милиона лева, като в перото за стоматологична помощ средствата стават 156 милиона лева. В тях влиза и програмата за осигуряване на зъбни протези за възрастните хора. Проф. Камен Плочев заяви, цитиран от БНР:

 • Целеви проверки за рискови за бюджета болници

  НЗОКНЗОК ще прави целеви проверки на рискови болници, е решил надзорният съвет на здравната каса. Става дума за "болници, които правят впечатление или за неизвършване на дейност, или за сериозен преразход в дейността, която извършват", както ги определя председателят на надзорния съвет Кирил Ананиев.
  От касата вече са определили критерии, по които да решат кои лечебни заведения са под подозрение и ще бъдат обект на специална проверка, информират от вестник Сега. Ще се проверят отчетените в цялата страна случаи от до 100 клинични пътеки, по които минават най-много пациенти и за които касата плаща най-много - хирургични, АГ, сърдечно-съдови, онкологични.

 • Д-р Н. Болтаджиев: Болниците ще работят при по-добри условия без Наредба №2 на Москов

  БолтаджиевОтпадането на Наредба №2 на Москов за основния пакет няма да спре плащането от НЗОК, напротив, ще го увеличи и болниците ще работят при по-добри условия, заяви пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.
  „Сега се отива към договорното начало, което не е в интерес на политиците, тъй като те няма да могат да се бъркат в работата на лекарите. Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба №2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 г. на Конституционният съд е определено, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон“, каза д-р Болтаджиев.

 • Във вторник ще ви извикам и ще ви кажа цифрите

  k.ananiewКак се приема бюджета на НЗОК? Според чл. 19, ал. 7, т. 3 от Закон за здравното осигуряване, „Управителят на НЗОК изготвя проект на закон за годишния бюджет на НЗОК и го изпраща за становище от министъра на здравеопазването, след което внася проекта на закон за годишния бюджет на НЗОК заедно със становището на министъра на здравеопазването за разглеждане и одобрение от надзорния съвет;”
  Така е по закон. Как става на практика, вижте сами от откровеното изказване на Председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник финансов министър. Цитираме едно към едно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет:

 • Ето защо жалба срещу решението на съда за Наредба 2 няма смисъл

  k.s.Министърът на здравеопазването е издал Наредба 2 след решението на Конституционният съд за отмяна на чл. 45 ал. 2 от ЗЗО. В момента на издаването ѝ, министърът няма правно основание да го направи. казано с други думи има толкова правно основание за издаване на Наредба 2 за основния пакет, колкото и да издаде Наредба за забрана на износа на картофи или вноса на автомобили. Това се е случило през март 2016 година. Този факт не може да бъде променен, поради което решението на ВАС може само да бъде потвърдено от 5-членен състав, ако бъде обжалвано от МЗ или НЗОК.

 • Д-р Кокалов: Касата е една голяма аптека

  kokalovОт КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Вицепрезидентът на синдиката Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, сподели пред БНР, че реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
  Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.

 • Отмяната на Наредба 2 е най-доброто нещо в здравната ни система през последните 10 години (видео)

  бтвВърховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, заплащани от НЗОК. Ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща коментираха по bTV д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Стефан Константинов - директор на онкологията в София и бивш здравен министър.
  „Съдът казва, че не може министърът да определя пакетите. Реалните последици са, че политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм при подбора на болестите, които НЗОК покрива”.

 • Лимитите висят като Дамоклев меч

  m.t.Огромният проблем в здравеопазването в момента, който виси като Дамоклев меч във всички здравни дейности, болници и болнична помощ, са лимитите. Това заяви собственикът на "Булфарма" и УМБАЛ "Софиямед“ д-р Михаил Тиков, който взе участие в Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, публикувано на www.zdrave.net.
  „Как така хората, които въведоха тези лимити, ще лимитират дейности по спешност. Как може да се лимитира инфаркт, как може да се лимитира инсулт, как може да се лимитира пациент, който постъпва по спешност с черепно-мозъчна травма“, попита той.

 • НЗОК изплаща дълга към Австрия според възможностите на бюджета

  сметкиПостигната е договореност на Националната здравноосигурителна каса с Австрия за изплащане на задълженията, натрупани в резултат на лечението на български граждани в лечебни заведения на територията ѝ, в изпълнение на европейските регламенти, съобщават от вестник Труд. Двете страни са се споразумели с взаимни усилия да постигнат баланс в изплащане на дължимите от българска страна средства в рамките на възможностите на бюджета.

 • МЗ може да се откаже от Наредба 2

  nrdМЗ съобщи: По повод множеството постъпили журналистически въпроси относно Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Ви информираме, че е създадена работна група в Министерство на здравеопазването, която да направи преглед на Наредба № 2. Повод за сформирането на работната група е решението на Върховния административен съд.
  Решението на МЗ е закономерно. Казусът с Наредба 2 няма лесно решение и засяга сърцевината на здравното осигуряване.
  От една страна обжалването на решението на ВАС е безсмислено и в някаква степен дори унизително за едно министерство, което държи на честта. Може да се спечели време, но резултатът е предизвестен.

 • Наредба 2 за основния пакет е обявена за нищожна от ВАС

  judge231С решение на Върховния административен съд, Наредба № 2 от 25.03.2016г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, издадена от министъра на здравеопазването е обявена за нищожна. Министърът на здравеопазването (тогава Петър Москов) е издал нормативния акт без да има законово основание за това. Наредбата беше обжалвана от ЦЗПЗ и Националното сдружение на частните болници. Наредба 2 определя вида на амбулаторните прегледи и изследвания, клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, профилактичните мерки и диспансеризацията. Прогласяването на нейната нищожност води до такава и на по-голямата част от „служебното НРД” и НРД 2017.

 • Все още не е определен броят на направленията за последното тримесечие

  лекарДоц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари съобщи, че не достигат направления за лабораторни и образни изследвания на пациентите. Той поиска здравната каса да отпусне повече средства за изследвания, информират от вестник 24 часа. Все още не е определен броят на направленията, с които джипитата и специалистите в доболничната помощ ще разполагат през последните 3 месеца на годината. Очаква се това да стане тази седмица на заседание на Надзорния съвет на касата.
  Вероятно броят им ще бъде същият както предходното тримесечие - 1,6 млн. направления за преглед при специалист, близо 300 000 за високоспециализирани дейности и малко над 20 млн. за изследвания.

 • Москов се завърна

  moskov 1Бившият здравен министър Петър Москов даде обширно интервю за държавната телевизия. В типичния си стил, почти без да си поеме дъх, Москов обвини за лошото състояние на здравната система частните болници, здравната каса, парламентарното мнозинство, лобистите и Правителството.
  Москов обвини МЗ, че не прилагат качествено нормативните актове, които неговия кабинет с много труд е направил. На конкретен въпрос на водещия, за Николай Петров, Москов обаче каза, че е морален, но няма подкрепа на Парламентарната група на ГЕРБ.

 • Контролът от пациента е най-ефективен

  plochevСхемата на медицинското осигуряване е неправилна, заяви проф. Плочев и обясни, че редът на движение на пациента е следният: у дома - личен лекар - специалист - болница. "Човекът отива при личния лекар. Там загубва два до три часа. Той му върши една минимална - диспечерска работа и го праща при специалист, като преди това му дава направление за лабораторията. Всичко това се осъществява в рамките на два до три дни, след което се решава дали ще се лекува в домашни условия или ще го пратят към болница. Какво предпочита пациентът, и това е в 70% от случаите, къщи - болницата. Целият обем от дейности, които трябва да извърши личният лекар, в болницата му ги извършват, като той лежи там на място", обясни той и допълни, че схемата трябва да се направи така, че да работи в полза на пациента.

 • Балтов: Проблемите идват от лимитите и недофонансиране на спешните случаи

  baltЗа втори път в рамките на една седмица, Директорът на Пирогов беше в студиото на Канал 1. Лекари от Пирогов излязоха на протест заради прибързаните, според тях, уволнения на техни колеги. Лекарка и две сестри бяха дисциплинарно уволнени, защото са отпратили пациент в тежко състояние, който по-късно е починал. Медиците твърдят, че уволнената лекарка не е отказала помощ, а е пренасочила болния към болницата, в която е бил лекуван и твърдят, че ако трябва да има наказание, отговорността трябва да понесе и завеждащият спешното отделение.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»