Вход

увреда

 • Съдия М. Георгиева е отхвърлила иска на пациента с отрязана след коронарография ръка

  coronarographyСъдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема още, че коронарографията, макар и планова не можела да се отложи, заради анемията, „тъй като първоначално не се знае каква е коронарната анатомия на пациента, т.е. зад тази анемия може да се крие сериозна коронарна болест, която може да причини сериозни последствия”. „При тази процедура при изваждането на диагностичния водач не може да се причинят увреждания, а такива могат да станат при вкарването му като това ще доведе до техническо забавяне на процедурата, а в случая всичко е направено максимално бързо..”
  Съдът обяснява появата на тромбозата с това, че след изписването му пациентът е посетил своя работодател. Така той бил нарушил предписаният му в болничния лист тридневен домашен режим.

 • Инспекторатът на ВСС: Няма проблем, ако делата се отлагат до безкрайност

  supr councНеколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният съд отменя постановленията ѝ. В два от тези случаи, делото е било разглеждано и от Бургаския апелативен съд, който потвърждава определенията на окръжните съдии. Прокуратурата е сезирана през 2011 година и до този момент следствените действия не са завършени. Според Закона за съдебната власт, докато няма окончателен акт, не може да се ангажира отговорността на държавата за бавно правосъдие. Родителите на починалото дете са подавали сигнали до Главния прокурор и Висшия съдебен съвет(ВСС).
  В отговора на ВСС се казва, че Инспекторатът не вижда нищо нередно в това, че досъдебното производство се води 7 години и постановления на прокуратурата са отменяни осем пъти. Инспектор Любка Кбзималска пише на родителите:

 • Майка на починало бебе обвини ”Пирогов” за смъртта на детето си

  child-pirogov9-дневно бебе е починало от сепсис в "Пирогов", като в кръвта му е открита бактерия доказваща наличието на вътреболнична инфекция.
  Гинекологът д-р Елена Леви от Пловдив ражда сина си Емануил на 3 май в "Майчин дом" в София. Майката разказва, че информацията, която е получила за детето е била, че е добре и вероятно на 5 май ще й бъде дадено, съобщи Нова телевизия, цитирана от dir.bg. 
  В деня на изписването обаче не се оказва точно така – лекарите й съобщават, че имат съмнение за вродена аномалия – стеснение, при което храната не може да преминава през стомаха на бебето. 

 • Инвалид осъди община

  инвалидОбщината в Сапарева баня трябва да изплати обезщетение от 1000 лв. на инвалид по Закона за защита от дискриминация, постанови кюстендилският административен съд. На президентския вот на 6 ноември 2016 г. Росен Д., който е със 100% увреждания, отишъл да гласува в секцията в село Сапарево, припомнят от вестник Труд. Сградата обаче се оказала непригодна за инвалиди. Липсвала подвижна рампа и не била осигурена никаква възможност да се стигне до изборната секция на втория етаж.
  Обяснили на мъжа, че трябва сам да си намери четирима човека, които да го внесат вътре, за да гласува.

 • Мотор вместо инвалидна количка - една сбъдната мечта (видео)

  моторМотористи, останали обездвижени след катастрофа, отново се понасят с вятъра, след като български екип ентусиасти изобрети мотоциклет, пригоден за хора с двигателни увреждания. С негова помощ мотористи, които са останали обездвижени след катастрофа, могат отново да "настъпят газта". Форсирането на двигателя, високата скорост на пистата и свистенето на вятъра са нещата, които държат живи мотористите, пострадали от инциденти. С особена сила това важи за носителя на десетки купи в мотокроса Сергей Сергеев - Сиджи.
  “Бях състезател. След инцидента, който ми се случи, се чувствах изключително зле. Но имах силата да преодолея това”, разказва той.

 • Първи световен конкурс „Мис Свят на инвалидна количка“

  инвалидиВъв Варшава се проведе първият по рода си конкурс за красота за претендентки в инвалидни колички, предаде АФП, цитирани от bTV. Участие в него взеха 24 млади дами от 19 страни. Победителка стана 23-годишната представителка на Беларус Александра Чичикова. Тя е студентка по психология и социална педагогика.
  За нейни подгласнички бяха обявени Лебоанг Мониатси от Република Южна Африка и полякинята Адриана Завадзинска.

 • Тази седмица в съда – медицински стандарти, телесна увреда, обезщетения

  judge231Състав на Върховния административен съд проведе заседание по делото срещу Наредба № 36 от 6 август 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Очни болести“. Както и останалите медицински стандарти и този е оспорен от НСЧБ, ББА, СОББ и ЦЗПЗ. Първоначално съдия Пунева прекрати делото, като обоснова определението с липса на правен интерес. Според нея, въпреки че други състави на ВАС вече се бяха произнесли по аналогичен казус, сдруженията на болници и правозащитни организации не могат да оспорват наредбите на министъра. Определението беше отменено от петчленен състав на ВАС. На делото присъства прокурор, който очевидно незапознат с повече от 15 влезли в сила аналогични решения на ВАС изрази становище, че жалбата е неоснователна...... А хората казват, че здравната система била нереформирана.

 • Хора с увреждания протестираха за достоен живот и достъпна среда (видео)

  протестЗа четвърта поредна година от Центъра за независим живот отбелязват деня след празника за Независимостта на България като Ден за независим живот на хората с увреждания в България. Хората с увреждания излязоха на протест с искане за по-достъпна градска среда и държавна подкрепа за достоен живот, информират от bTV. Пред сградата на президентството в София хората се оплакаха, че градската среда е изключително враждебна към тях.

 • Върнаха зрението на дете с присаждане на изкуствен ирис (видео)

  пациентОчни лекари от Клиниката по офталмология на Александровска болница присадиха изкуствен ирис на дете, ослепено след тежък инцидент в училище, съобщиха от лечебното заведение. Така те спасиха зрението на 8-годишния Христо от Севлиево, информират от Nova TV. Момчето е пострадало през миналата година. Роговицата и лещата му са тежко наранени, ирисът е разкъсан, ретината отлепена, а цялото цилиарно тяло е откъснато. Най-напред лекарите в Александровска успяват да реконструират с тежка операция предния и заден сегмент на окото, като успяват да възстановят и част от нарушените структури. На контролните прегледи се оказва, че Христо е започнал да вижда на 60%.

 • Незрящи младежи ще учат театър в Софийския университет (видео)

  незрящиДвама незрящи младежи ще учат театър в Софийския университет "Свети Климент Охридски", съобщават от БНТ. Те са първите хора с нарушено зрение, приети в специалността, а от близо половин година са част и от театралната трупа на университета и вече се подготвят за премиера на второ представление.
  Вижте подробности във видеото:

 • Петиция против спирането на инвалидни пенсии

  петицияПетиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в България тръгна в социалните мрежи. Сред инициаторите е д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, която коментира, че отнемането на инвалидните пенсии на хората с увреждания е геноцид. Само за няколко дни подписите си са дали 2000 души, а още толкова са споделили текста, информират от fakti.bg. Парите се спират с цел „икономия“ на средства в НОИ, без да се мисли за фаталния ефект върху живота на хиляди хора с увреждания.Можете подкрепите петицията на https://www.peticiq.com/183135, където е публикуван текста ѝ:

 • Жестомимичен превод на каси на БДЖ (видео)

  преводПо-добър достъп до услугите на БДЖ ще получат хората с увреден слух. От вторник на две билетни гишета на столичната Централна жп гара ще се предлага видео жестомимичен превод. Така ще се улесни достъпът на клиенти с увреден слух до услугите на българската железница с помощта на таблет, чрез който може да се направи връзка с жестов преводач.
  Мястото на устройствата са обозначени със специален стикер, съобщават от Централна гара. За работата с таблетите е проведено въвеждащо обучение с реални демонстрации на служителите за обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за видео жестов превод.

 • Майка на дете с увреждане: Моля се детето ми да си отиде преди мен, защото без мен няма да може да изкара и ден

  уврежданеЗа зрелостта на едно общество се съди по отношението му към слабите и немощните. У нас обаче политиката за хората с увреждания е изключително увредена. В България има 7000 деца с тежки недъзи и още много хиляди с по-леки, които обаче не могат да водят "нормален" живот. Преди няколко месеца личният им асистент беше отменен. И майките вече не подписват договор с общината, която бе техен работодател.
  Кристина Кръстева разказва във вестник 24 часа как са я докоснали репортажите за майки с болни деца. Толкова безпомощни във физическо състояние (но в емоционално - всичко за тези жени), че те няма как да се отделят от тях. Една от тях казва: "Моля се детето ми да си отиде преди мен, защото без мен няма да може да изкара и ден..."

 • В МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасяват от инвалидизация болни с инсулт

  инсултНевролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив спасяват от тежка инвалидизация пациенти с остър исхемичен инсулт. Те прилагат един от най-модерните терапевтични методи – тромболиза, информират от marica.bg. Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) представляват над 80% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност. Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна, обясни д-р Зенко Асенов.
  В световен мащаб един от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт. Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява.

 • Реформата на ТЕЛК върви в грешна посока

  b.holevichТова написа в блога си във Фейсбук, д-р Боряна Холевич, един от най-добрите експерти в сферата на медицинската експертиза.
  Последното предложение на управляващите е след като минат през медицински комисии, болните с увреждания да се явяват на втора комисия към НОИ. Вторите комисии ще работят въз основа на документите, издадени в рамките на медицинската експертиза, като по преценка ще могат да изискват повтаряне или извършване на допълнителни изследвания. Именно тези комисии ще решават кой да получава инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа.
  Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на т. нар. „реформа”, като това се дефинира, едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания.

 • Дарения за дете с увреждане помогнаха и на други нуждаещи се (видео)

  репортажРодители на дете с увреждане помогнаха на други нуждаещи се. Случаят, който трогна хиляди българи, получи щастлива развръзка, разказват от Nova TV. Преди няколко месеца нагъл крадец открадна количката на дете с увреждане от столичния квартал "Люлин" и го превърна в затворник в дома му. След няколко дни полицията намери количката и я върна на малкия Илиян, но за 3 дни хиляди българи събраха 13000 лева за нова количка. Майката на детето реши да ги даде за Гого, който е на 19 години и майка му го извеждаше на ръце, тъй като в блока, в който живеят в столичния квартал „Люлин”, няма рампа. Досега.

 • „Нека бъдем по-добри“ за хора в будна кома и пострадали при инциденти

  кампанияНа 18 септември 2017 г. в Зала 1 на НДК ще се проведе Международен фестивал за поп и рок музика в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на "будна кома". Събитието ще се реализира в две категории: от 15 ч. – Международен конкурс за изпълнители /вход свободен/ и от 19 ч. – Конкурс за нова българска песен и Гала концерт с награждаване на лауреатите, за който могат да бъдат закупени билети от касата на НДК и мрежата на Ивентим.
  Благотворителната кампания „Да събудим хората в будна кома” е стартирана от Столична община през 2008 г. с цел да запознае обществото със затрудненията на хората в това състояние и да привлече вниманието на институциите върху техните проблеми. Събраните средства от проведените в рамките на кампанията благотворителни събития помогнаха за лечението на 5 човека в „будна кома”.

 • Майки на деца с увреждания искат да бъде узаконена професията личен асистент

  инвалидБлизо 350 родители от община Велико Търново са се включили досега в подписка, с която майки на деца с увреждания и техни съмишленици настояват пред държавните институции да бъде узаконена професията личен асистент. Тази седмица искането и подписката ще бъдат изпратени до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и председателя на Народното събрание Димитър Главчев, информират от БНР. Майките на деца с увреждания доскоро бяха лични асистенти на болните си деца, но откакто Министерството на труда и социалната политика реши да отпуска помощ за тежко увредените деца отпадна програмата за личен асистент за тях, за да няма двойно финансиране. Така майките станаха безработни, нямат осигуровки, което означава, че не могат да се пенсионират.

 • КЗД разглежда статута на кучета асистенти (видео)

  асистентиОт фондация „Очи на четири лапи“ настояват за равни права за кучета асистенти и кучета водачи. Председателят на фондацията Албена Алексиева се срещна с Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, за да обсъди тази молба на хората с увреждания, предаде репортер на БГНЕС.
  „Разчитаме на подкрепа за признаване на услугата куче асистент като официална услуга, предоставена в България, и изравняване на правата на хората с кучета асистенти за свободен достъп на обществени места и транспорт с тези на хората с кучета водачи. Това значи допълване на законовите текстове и се надявам да получим помощта ви“, поясни Алексиева.

 • Наказват учителка, нарекла деца с увреждания "зверски опасни"

  СОПДиректорката на детската градина във Варна, в която работи учителката Христина Шиндова, нарекла във фейсбук деца със специални образователни потребности "зверски опасни", заяви, че младата учителка ще бъде наказана.
  „Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат, тя работи с 4 - 5 деца със СОП в нейната група”, каза пред БТВ Ивелина Иванова, директор на градината "Ален мак".

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»