Вход

лични лекари

 • Личните лекари несъгласни с промяна за отчитане на прегледи

  апаратВ открито писмо до министъра на здравеопазването, здравната комисия и комисията по бюджет и финанси в парламента, управителя на НЗОК и председателя на БЛС, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заявяват несъгласие с предложена промяна в Закона за здравното осигуряване, касаеща начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от хората, навършили пенсионна възраст и упражнили правото си на пенсия.

 • "Онлайн консултаците с личен лекар са с ограничена употреба ", установява проучване

  Онлайн консултациите може да не са ключът към намаляване на работното натоварване на лекарите и намаляване на времето за чакане на пациентите, установи проучване на здравните служби.
  НЗС Англия предлага фонд от 45 млн. паунда за подкрепа на практиките на личния лекар, за да се приемат системи за онлайн консултации.
  Но изследователите твърдят, че доказателства от пилотно проучване показват, че употребата и ефективността му са "ограничени".
  eConsult заяви, че е изпълнила препоръки от изследването след 15-месечно пилоно приложение.

 • Д-р Галинка Павлова: Ако се увеличат парите за извънболнична помощ, ще има повече направления за специалисти

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, заяви пред БНР, че съсловната организация има положителни очаквания от министър Ананиев, най-вече да се случи това, което той заяви като приоритет – да стартира електронното здравеопазване.
  „Лекарският съюз настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 милиона лева и с около 12 - 13 милиона да се увеличат парите за извънболничната помощ. Това не е каприз или прищявка. Това е мотивирано и обосновано. Когато парите са повече в извънболничната помощ, това е в унисон с програмата "Здраве 20-20“, където е записано, че трябва да има тежест на извънболничната помощ и съответно тя да бъде финансова осигурена.

 • Кой какво губи и какво печели?

  copaymentСвикнахме вече с абсурдите в организацията на нашето здравеопазване и те вече не ни тревожат.
  Но последният абсурд с новата такса „извинителна бележка” е удивителен и непростим... Непростим е не толкова за ОПЛ (те са търговци по статус), а главно за нашите здравни политици, депутати и лидерите на БЛС, които приемат с мълчание и „разбиране” това унижение на българския лекар и гавра с подрастващото поколение, бъдещето на нацията.
  В медиите четем, че тази такса щяла да доведе до нови финансови затруднения на гражданите. Не! Не това е гордиевият възел на този проблем.
  Проблемът не е финансов, а политически, етичен, законов и организационен. Самото наличие на такса „извинителна бележка” е абсурд, каквато впрочем е и потребителската такса при ОПЛ.

 • Мегапрактики с по 8000 пациенти заради недостиг на лични лекари, няма още сестри и акушерки

  кръгла масаД-р Галинка Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз, която участва в кръгла маса за разработването на общинска здравна стратегия във Варна, заяви, че България е изправена пред катастрофа заради растящия дефицит на здравни кадри. В дискусията се включиха представители на Медицинския университет, големите болници и общината, информират от вестник Труд. Като университетски център, Варна е сравнително добре с 48% осигуреност с лекари на глава от населението при средно 41% за страната, но има региони като Търговище, Разград и Смолян, където дори няма достатъчно лични лекари, поясни Павлова, според която вакантните места за джипита у нас са 450. Дефицитът ражда мегапрактики с по 8000 пациенти, част от които докторите изобщо не познават.

 • Националната здравна служба в Англия предлага прегледи от личен лекар през смартфони

  Извършва се 24-часова услуга за пациентите на Националната здравна служба, която предлага консултации с личен лекар чрез видеозаснемане на смартфони.
  Пилотната схема първоначално ще обхваща 3,5 милиона пациенти във Фулъм, западен Лондон.
  Пациентите ще могат да проверят своите симптоми чрез мобилното приложение и след това ще имат видео консултации в рамките на два часа от резервацията.
  Кралският колеж на общопрактикуващите лекари предупреди, че услугата може да не помогне на пациентите със сложни нужди.
  Новата безплатна услуга е стартирана от група лондонски лекари и онлайн доставчик на здравни услуги Вавилон.
  Присъединяващите се пациенти ще напуснат съществуващата си практика, като записите им ще бъдат прехвърлени на група от пет централни практики в Лондон.

 • Надзорници разпределят парите за здраве

  kaz"Аз правя предложение. Аз мисля, че можем да намалим с 10 милиона парите за лекарствата. От милиард и 30 милиона да станат милиард и 20 милиона. Защото пак казвам, очакваното изпълнение е милиард и 21, и 22. Ако са 1 – 2 можем и от резерва. Но не можем повече да ги направим. Нищо дисциплиниращо няма. Съгласен съм, че тези 200 хиляди, които дадохме в извънболничната водят на фона на всички други увеличения до скептицизъм и натиск от тяхна страна. Нека да дадем от тези 10, 7 там. И останалите 3 милиона въпроса е къде да ги сложим. Ние можем да ги сложим и трите милиона в болнична помощ, можем да сложим един милион горе да станат 10 за стоматолозите и 2 да отидат в лечебното и пак ви казвам, че със 120 – 130 милиона направете сметка колко от тези пътеки, които са недооценени можем да увеличим и с колко."

 • Лекар на 84 години продължава да се грижи за пациенти в Шуменско

  лекарНа 84-годишна възраст пенсионираният д-р Явор Младенов продължава да се грижи за пациентите си в шуменското село Бяла река, а като медицинска сестра му помага неговата съпруга Василка, с която се запознали именно в селото. След като завършил медицина в София през 1966 г. бил разпределен в село Бяла река, където останал 13 години и срещнал съпругата си, пишат от dariknews.bg. Сградата на лечебницата в селото до голяма степен е построена именно от него.
  „Получих награда от Окръжна болница, защото имах най-ниска детска смъртност в тогавашния Коларовградски окръг. Дадоха ми 2500 лв. и аз реших да направя втори етаж на сградата. Имах родилен дом, персонал“, спомня си миналото лекарят.

 • Твърдението за фалшиви болнични е прах в очите, за да се отклони вниманието от по-сериозни проблеми

  КировД-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, каза в интервю за БНР, че твърденията за фалшиви болнични е прах в очите на хората, за да се отклони вниманието от по-сериозни проблеми като бюджета.
  "Нивото на издаваните дни нетрудоспособност в момента е почти същото, каквото е било през 2009 година, т.е. преди около 10 години. Повече работещи хора, повече боледуващи работещи хора, повече болнични листи. Да, средствата, които се изплащат за този почти същи брой, са повече, но това е така, защото се повишиха възнагражденията.

 • Проверяват лекарката от Ихтиман, издала 500 болнични (видео)

  болнОбластната Регионална здравна инспекция на София ще проверява лекарката от Ихтиман, издала 194 болнични листа на служители от една фирма за половин година. Случаят беше посочен в доклада на НОИ и цитиран вчера от премиера, съобщават от БНТ. По данни на лекарската комисия към болницата в града, работодателят е обжалвал част от тях. Има и отменени заради открити нарушения. Доктор Йоли Костадинова заяви, че всички болнични, които е издала, са законни.
  През първите 6 месеца на 2017 г. доктор Костадинова е издала 500 болнични, като 194 от тях са на служители от шивашки цех в Ихтиман.

 • Повече пари за личните лекари и зъболекарите (видео)

  париНадзорният съвет на Здравната каса гласува окончателно бюджета си за 2018 г. и реши да отпусне повече пари за личните лекари и зъболекарите за следващата година. Корекциите са по искане на здравното министерство и са за сметка на парите за лекарства, информират от Nova TV. Така джипитата ще разполагат със 7 милиона повече - или общо 207 милиона лева.
  Взето е решение също така да се разблокират още 39 млн. лв. от оперативния резерв на касата, като основната част от тези пари ще бъдат похарчени за заплащане на лекарства.

 • Един лекар за 32 населени места (видео)

  лекарПред кабинета на д-р Снежана Бакърова в село Смилян винаги има пациенти, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района. Лекарката се е сблъсквала с всякакви случаи в 27-годишната си практика.
  Екип на БНТ се срещна с д-р Бакърова чак след като е прегледала всичките си пациенти в здравната служба в Смилян. Но това съвсем не е краят на работния ѝ ден.
  „Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места“, обясни лекарката.

 • Едно малко сравнение между две здравни системи

  лекарОбширно коментираното в последно време заплащане на личните лекари за издаване на извинителни бележки на деца е повод за статията на Янина Здравкова във вестник „Сега“, която пише, че въвеждането на такса за медицинска бележка няма да оправи положението им, което е близо до катастрофата. Ето и пълния текст на статията:

 • Амбулаторният лист може да служи за извиняване на отсъствия

  fee-schoolТаксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето – възможност здравната система да се справя с недофинансирането или пореден начин да се вземат пари от родителите.
  Галинка Павлова от Българския лекарски съюз, посочи, че тази такса е начин да се подпомогнат финансово лекарските практики, макар че няма да може да реши проблема им изцяло.
  От началото на учебната година се увеличават извинителните бележки, върху които подпис и печат трябва да сложи д-р Стефанова. Голяма част от тях са поискани от родители на здрави деца.

 • Все още не е определен броят на направленията за последното тримесечие

  лекарДоц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари съобщи, че не достигат направления за лабораторни и образни изследвания на пациентите. Той поиска здравната каса да отпусне повече средства за изследвания, информират от вестник 24 часа. Все още не е определен броят на направленията, с които джипитата и специалистите в доболничната помощ ще разполагат през последните 3 месеца на годината. Очаква се това да стане тази седмица на заседание на Надзорния съвет на касата.
  Вероятно броят им ще бъде същият както предходното тримесечие - 1,6 млн. направления за преглед при специалист, близо 300 000 за високоспециализирани дейности и малко над 20 млн. за изследвания.

 • Таксата за извинителните бележки да бъде регламентирана (видео)

  burocracyВече ще трябва да се заплаща за извинителните бележки на децата, издадени от лекар, защото издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК, обясни пред Bulgaria On Air председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. 
  "Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

 • Такса за извинителни бележки – 0, 1, 2, 5 лв., зависи от личния лекар (видео)

  джипиОт началото на учебната година извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане. Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест, съобщават от bTV. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата. По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната ѝ дъщеря се разболяла.
  “3 лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, 3 лева, като аз съм неин пациент”, обясни тя.

 • Трима кандидати за лекар в село след обява във „Фейсбук“

  джипиСело Марикостиново има над 1300 души и до скоро е разполагало с двама медици. Единият от тях вече е на преклонна възраст и не може да работи, а другият се преместил на друго работно място. За това кметът на селото Гергана Тодорова от близо месец търси медицинско лице, което да обслужва жителите на селото, дори с нетрадиционни методи като обява в социалните мрежи /припомняме за това тук/. Днес тя обясни пред struma.com, че трима са кандидатите, пожелали да заемат вакантното докторско място в петричкото село. Те са от Дупница, Благоевград и Сандански.

 • Село си търси лекар във Фейсбук (видео)

  кабинетПетричкото село Марикостиново търси лекар чрез обява в социалната мрежа Фейсбук. От кметството се наемат да осигурят безплатна къща за този, който се съгласи да дойде, съобщават от БНТ. Освен това местните се шегуват, че ако докторът е ерген, дават и бонус - съпруга. От Здравната каса отговорили, че в цялата страна има голяма нужда от лекари, затова хората се надяват някой да прояви интерес в социалната мрежа.
  Вижте подробности във видеото:

 • За и против потребителската такса за деца (видео)

  джипиЗа предложението на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България децата до 18-годишна възраст да плащат такса в размер на 1 лв. при посещение на личния лекар като при пенсионерите, а разликата до 2,90 лв., колкото е пълната потребителска такса, да се поема от държавата чрез бюджета на социалното ведомство, коментира в Bulgaria On Air председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Според него въвеждането на допълнителни преки такси и плащания не е удачно, тъй като в страната ни 50% от парите за здравеопазване идват от джоба на българина.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»