Вход

джи-пи

 • Един лекар за 32 населени места (видео)

  лекарПред кабинета на д-р Снежана Бакърова в село Смилян винаги има пациенти, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района. Лекарката се е сблъсквала с всякакви случаи в 27-годишната си практика.
  Екип на БНТ се срещна с д-р Бакърова чак след като е прегледала всичките си пациенти в здравната служба в Смилян. Но това съвсем не е краят на работния ѝ ден.
  „Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места“, обясни лекарката.

 • Едно малко сравнение между две здравни системи

  лекарОбширно коментираното в последно време заплащане на личните лекари за издаване на извинителни бележки на деца е повод за статията на Янина Здравкова във вестник „Сега“, която пише, че въвеждането на такса за медицинска бележка няма да оправи положението им, което е близо до катастрофата. Ето и пълния текст на статията:

 • Амбулаторният лист може да служи за извиняване на отсъствия

  fee-schoolТаксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето – възможност здравната система да се справя с недофинансирането или пореден начин да се вземат пари от родителите.
  Галинка Павлова от Българския лекарски съюз, посочи, че тази такса е начин да се подпомогнат финансово лекарските практики, макар че няма да може да реши проблема им изцяло.
  От началото на учебната година се увеличават извинителните бележки, върху които подпис и печат трябва да сложи д-р Стефанова. Голяма част от тях са поискани от родители на здрави деца.

 • Все още не е определен броят на направленията за последното тримесечие

  лекарДоц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари съобщи, че не достигат направления за лабораторни и образни изследвания на пациентите. Той поиска здравната каса да отпусне повече средства за изследвания, информират от вестник 24 часа. Все още не е определен броят на направленията, с които джипитата и специалистите в доболничната помощ ще разполагат през последните 3 месеца на годината. Очаква се това да стане тази седмица на заседание на Надзорния съвет на касата.
  Вероятно броят им ще бъде същият както предходното тримесечие - 1,6 млн. направления за преглед при специалист, близо 300 000 за високоспециализирани дейности и малко над 20 млн. за изследвания.

 • Таксата за извинителните бележки да бъде регламентирана (видео)

  burocracyВече ще трябва да се заплаща за извинителните бележки на децата, издадени от лекар, защото издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК, обясни пред Bulgaria On Air председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. 
  "Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

 • Такса за извинителни бележки – 0, 1, 2, 5 лв., зависи от личния лекар (видео)

  джипиОт началото на учебната година извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане. Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест, съобщават от bTV. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата. По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната ѝ дъщеря се разболяла.
  “3 лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, 3 лева, като аз съм неин пациент”, обясни тя.

 • Трима кандидати за лекар в село след обява във „Фейсбук“

  джипиСело Марикостиново има над 1300 души и до скоро е разполагало с двама медици. Единият от тях вече е на преклонна възраст и не може да работи, а другият се преместил на друго работно място. За това кметът на селото Гергана Тодорова от близо месец търси медицинско лице, което да обслужва жителите на селото, дори с нетрадиционни методи като обява в социалните мрежи /припомняме за това тук/. Днес тя обясни пред struma.com, че трима са кандидатите, пожелали да заемат вакантното докторско място в петричкото село. Те са от Дупница, Благоевград и Сандански.

 • Село си търси лекар във Фейсбук (видео)

  кабинетПетричкото село Марикостиново търси лекар чрез обява в социалната мрежа Фейсбук. От кметството се наемат да осигурят безплатна къща за този, който се съгласи да дойде, съобщават от БНТ. Освен това местните се шегуват, че ако докторът е ерген, дават и бонус - съпруга. От Здравната каса отговорили, че в цялата страна има голяма нужда от лекари, затова хората се надяват някой да прояви интерес в социалната мрежа.
  Вижте подробности във видеото:

 • За и против потребителската такса за деца (видео)

  джипиЗа предложението на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България децата до 18-годишна възраст да плащат такса в размер на 1 лв. при посещение на личния лекар като при пенсионерите, а разликата до 2,90 лв., колкото е пълната потребителска такса, да се поема от държавата чрез бюджета на социалното ведомство, коментира в Bulgaria On Air председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Според него въвеждането на допълнителни преки такси и плащания не е удачно, тъй като в страната ни 50% от парите за здравеопазване идват от джоба на българина.

 • Личните лекари искат държавата да плаща на специализантите им

  джипиОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до здравния заместник-министър Мирослав Ненков искат държавата да осигури заплащането на лекарите, специализиращи обща медицина. Оттам припомнят, че специализацията по обща медицина е по-различна от повечето останали специализации при лекарите, тъй като голяма част от нея се провежда в база за обучение - практика за първична извънболнична медицинска помощ, т.е. при практикуващ личен лекар, пишат във вестник Сега. Изискването на нормативната уредба е базите за обучение да плащат заплати по трудов договор на специализантите.

 • Личните лекари искат потребителска такса и за децата

  джипиОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заявяват, че децата и хронично болните не трябва да бъдат освободени от потребителска такса, информират от dnes.bg. Според тях редът трябва да бъде както при пенсионерите и родителите на децата да плащат 1 лв., а остатъкът до 2.90 лв., колкото е официалният копеймънт, да се поема от социалното министерство.

 • НСОПЛБ иска повече пари за 2018 година

  kirovНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари поиска допълнителни средства за първична извънболнична помощ(ПИМП) за 2018 година. От сдружението смятат, че за дейността трябва да се отпуснат 225 милиона лева, което е увеличение с 25 милиона спрямо предвидените в бюджета на НЗОК за 2017 година.
  В становището се посочва също, че е необходимо да се увеличат плащанията за така наречената капитация – метод на заплащане, при който НЗОК заплаща всек месец определена сума за всеки записан в листата на Общопраткикуващия лекар пациент. От сдружението се аргументират с това, че годишната сума на един записан пациент е 15 лева, а средният брой прегледи на едно лице между 3 и 4.

 • Повече хора на профилактични прегледи въпреки намаленият обем изследвания от НЗОК

  д-р КалайджиевД-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив съобщи за Радио „Фокус“, че нараства броят на хората, преминаващи през задължителните годишни профилактични прегледи. Според него има заинтересованост и търсене на профилактичните прегледи, въпреки рестрикциите на Здравната каса.

 • Няма лекари и аптеки в малките населени места (видео)

  аптекиСериозен проблем със здравеопазването в България не е само липсата на лекарства, а от години пациентите алармират, че е много по-страшно - липсват лекари, които да изпишат лекарства и също така липсват аптеки, от които да бъдат купени. Не са малко населените места у нас, в които лекар има веднъж седмично, а през зимата и по-рядко. В тези градчета и села аптеката е само една, ако изобщо я има. Пациентите, които основно са възрастни хора, са изправени пред сериозно изпитание - да преживеят до следващия ден, когато може да дойде лекуващият лекар.

 • През юни почти 130 000 смениха личен лекар

  джипиОт възможността да си изберат нов джипи през месец юни тази година са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна, съобщиха от НЗОК, цитирани от вестник "Монитор", и уточниха, че най-много софиянци са се записали при друг доктор. Вече сменят личен лекар предимно хора, които променят местожителството си и когато той напусне или почине, коментира говорителят на касата Багряна Маркова.

 • Възрастните все по-рядко на профилактика, но водят редовно децата си

  джипиОтчетът за дейността на здравната каса за 2016 година показва, че намалява и без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар. 37% от осигурените над 18 г. са се обърнали към джипито си за профилактичен преглед през миналата година, пишат от вестник Сега. През 2015 г. на такъв преглед са отишли 39% от хората. Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - 51% от осигурените, следват хората в Пловдив – 49% и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29% прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18% отчетени профилактични прегледи.

 • Онлайн консултации с лекар тръгват в Канада

  Виртуалните медицински услуги, които свързват семейните лекари и пациентите с леки заболявания и наранявания, се появяват онлайн в Канада, което води до въпроси относно универсалността и качеството на грижите.Виртуалните медицински услуги, които свързват семейните лекари и пациентите с леки заболявания и наранявания, се появяват онлайн в Канада, което води до въпроси относно универсалността и качеството на грижите.

 • Преизбраха доц. Киров за председател на НСОПЛБ

  доц. КировДоц. Любомир Киров бе преизбран за председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България на Отчетно-изборното събрание на организацията, което се проведе в Пловдив, съобщават от НСОПЛБ. Той беше преизбран със 129 гласа от 131 гласували. Заместник-председатели станаха д-р Христо Димитров, д-р Светлин Митев, а секретар – д-р Румен Алексов. Членове на УС са д-р Косаров, д-р Карагьозова, д-р Митрева, д-р Николов, д-р Колев, д-р Мушанов, д-р Кулински, д-р Кожухаров и д-р Бакоев. Резервни членове са д-р Сотиров, д-р Миленков и д-р Желязков.

 • 30 юни е последен ден за нов личен лекар

  джипиДнес е последният ден, в който може да се смени личния лекар. Смяната става чрез бланка "Регистрационна форма за постоянен избор". Пациентът попълва личните си данни и предава на бъдещия си личен лекар да попълни своята част от информацията. Не е необходимо да бъде уведомяван предишният лекар за решението на пациента, защото той се известява по служебен път.
 • Рекорд - джипита с почти 9000 пациенти 

  джипиМедиците с рекордни бройки пациенти са с практики в отдалечени и труднодостъпни райони, където дефицитът на лекари е огромен. Джипита имат записани 8000, дори близо 9000 пациенти в листите си, установи репортерска проверка на вестник Монитор. Първенец сред тях е д-р Снежана Бакърова от село Смилян, Смолянска област. Практиката и е от 8500 души от 32 села. Населението в тях е предимно от пенсионери, а хората в млада и средна възраст са бедни.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»