Вход

ЕС

 • „Игра със статистиката“ на детската смъртност

  недоносениНа официален форум се похвалиха, че страната ни рязко е понижила детската смъртност. Твърдение, което различни представители на експертните среди не се изморяват да повтарят през последната година, пише Надежда Цекулова в clubz.bg. От което то не става по-вярно, а оттам идва и необходимостта непрекъснато да бъде оспорвано.
  По данни на НСИ през 2016 г. в България са починали 423 деца на възраст между 1 ден и 1 година, или около 6,6/1000. За сравнение – през 2014 г. броят на починалите бебета в абсолютни числа е 517, а в промили – 7,6. Човек би си помислил, че родната система за детско и майчино здравеопазване е свършила добра работа.
  Ето това наричаме „игра със статистиката”, коментира Марви Йокинен, преподавател по акушерство в кралския колеж в Лондон и председател на Европейската асоциация на акушерките.

 • Работна среща на д-р Ненков в Европейската комисия

  ЕКДелегация от Министерство на здравеопазването, водена от заместник-министъра д-р Мирослав Ненков, проведе работна среща с генералния директор на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия г-н Ксавие Пратс Моне и екипа му. Основни теми на срещата са били кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата и акцентите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, съобщават от Министерството на здравеопазването.
  Във връзка с релокацията на Европейската агенция по лекарствата, Комисията подчерта значението на Обединена Европа. Позовавайки се на речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, г-н Пратс Моне подчерта необходимостта от равнопоставеност между държавите-членки. Той се ангажира при оценяване на офертите за ЕМА Комисията да бъде максимално обективна и прозрачна.

 • Днес е Европейски ден без загинали на пътя (видео)

  катастрофиНа днешната дата - 21 септември, в цяла Европа е обявен Ден без жертви при катастрофи. Инициативата е на органите на Пътна полиция на континента. Заради кампанията, но и заради очаквания интензивен трафик в цялата страна, ще има засилено полицейско присъствие по пътищата, информират от БНТ. Мащабна специализирана акция организират от сектор „Пътна полиция“ в Благоевград. Двойно повече екипи ще патрулират по магистрала „Струма“, главен път Е-79 и населените места в Благоевградска област.
  На сайта на МВР можете да следите актуална информация за броя на пътнотранспортните произшествия и броя на ранените в тях.

 • Арестуваха за корупция шефа на НЗОК в Румъния

  арестНационалната дирекция за борба с корупцията в Румъния арестува директора на Националната здравноосигурителна каса във връзка с разследване за отчитане на фиктивни медицински услуги, съобщи информационният сайт "Зиаре", цитиран от dnevnik.bg. Антикорупционните прокурори са извършили общо 50 обиска, включително и в Националната здравноосигурителна каса и в Здравноосигурителната каса на община Букурещ. Според съдебни източници освен директорът на НЗОК Мариан Бурча са арестувани и още трима души.

 • "Със зъби и нокти" за Евроагенцията по лекарствата

  1 optНа пресконференция на тема кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарства, заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.-фарм. Лидия Нейчева обявиха, че Министерство на здравеопазването със зъби и нокти ще се бори да представи страната ни и България да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
  "Тя е структурата, която управлява лекарствата в целия Европейски съюз, но след Брекзит Агенцията трябва да се премести в друга държава и България е готова с кандидатурата си", заяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, информират от kanal3.bg.
  "В ЕМА работят 800 души. Всички тези хора, заедно с техните семейства, ще отиват някъде. Всякакви хора обясняват как нямаме шанс, а какво ѝ е на София, че да не може тези хора да дойдат у нас? Кое ѝ е лошото на България, освен че е бедна?", попита Ненков.

 • ЕС харчи над 1 трлн. евро на година за здраве

  париПочти 1,06 трилиона евро са били общите бюджетни разходи на страните-членки на Европейския съюз за здравеопазване през 2015 г., сочат данните на Евростат, цитирани от Капитал Daily. Еквивалентът на тази сума като процент от БВП на общността е 7,2%. Здравеопазването е и второто най-голямо бюджетно перо на държавите след социалните разходи, които са почти една пета от брутния продукт на ЕС – 19,2%.
  Най-малко средства като % от БВП за здравеопазване заделят Кипър, Латвия, Румъния и Гърция - всички под 4-5%, докато бюджетите на Дания, Франция и Холандия надхвърлят 8% от БВП.

 • Продължаваме да харчим за здравеопазване под средното ниво за ЕС, с Румъния сме заедно на дъното

  париДанни на европейската статистическа служба Евростат показват, че България остава сред държавите в Европейския съюз, които продължават да отделят значително по-малко средства за здравеопазване в сравнение със средното ниво за съюза. През 2015 г. делът на разходите на България за здравеопазване от брутния вътрешен продукт достига 5,5% при средно 7,2% за ЕС и еврозоната, информират от investor.bg. От тях най-голям е делът на разходите за болнична помощ – 4% от БВП. По-висок е този дял единствено в Дания, Великобритания, Естония и Холандия – съответно 6,1%, 5,7% и по 4,1% за другите две страни.
  Здравеопазването е второто по размер перо в бюджетните разходи в Европейския съюз след разходите за социална защита, за които се насочват средно 19,2% от БВП, показват данните на Евростат, а на трето място са публичните услуги със средно 6,2% от БВП.

 • НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

  brain stimСъстав на ВАС потвърди Решение на Бургаския административен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от поставяне на електрод за дълбока мозъчна стимулация (ДМС). На Управителя на НЗОК е даден 14 дневен срок да преразгледа решението си и да издаде формуляр S2.

 • Плюсове на България в надпреварата за Европейската агенция за лекарствата (видео)

  ЕМА19 европейски държави, в това число и България, се включиха в надпреварата за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата. В момента тя се намира в Лондон, но след като Великобритания напуска Европейския съюз, агенцията ще бъде разположена в друга страна-членка, информират от ТВ Европа. Миналият месец правителството издигна кандидатурата на нашата страна, а според експертните оценки София има много плюсове в надпреварата с другите страни.
  „Ние имаме плюсове, чисто логистично, преместването на ЕМА ще бъде много по-евтино като издръжка. Веднага ще ви кажа, по данни, които е посочила в брошурата си Белгия, на тази база издръжката на ЕМА излиза 40 милиона, във Франция би излезнала 20, а в София 3 милиона“, обясни проф. Татяна Бенишева от Българска асоциация за лекарствена информация.

 • Румънското здравеопазване с проблеми като у нас

  емигрантПред репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" млада невроложка от Букурещ разказва за пациент с твърде завишени стойности на калций в кръвта, който починал след три дни, защото лекарството, което можело да го спаси, не било налично в болницата, а доставката щяла да отнеме цели три седмици. Освен това заради лошата хигиена в болницата често се стигало до инфекции, а част от пациентите били настанени в коридора, тъй като отделението било препълнено, споделя още 27-годишната лекарка, която е анонимна, защото се страхува от конфликт с ръководството на болницата.

 • ЕС се увеличава, но с мигранти, българите трайно намаляват

  ЕвростатВ понеделник Европейската комисия представи данни на Евростат, според които населението в България е намаляло. Към 1 януари 2017 г. населението ни е било 7 101 900. За сравнение към 1 януари 2016 г. то е било 7 153 800 души. В момента българите съставляват 1,4% от населението в Европейския съюз, информират от вестник Труд. България е сред шестте държави в общността, отчели най-ниска раждаемост - 9,1 на хиляда, наред с Италия - 7,8 на 1000, Португалия - 8,4 на 1000, Гърция - 8,6 на 1000, Испания - 8,7 на 1000 и Хърватия - 9 на 1000.

 • Тревожен доклад на ЕК на конгреса на пациентските организации

  ЕКВ доклад на Европейската комисия, който беше представен по време на VI Национален конгрес на пациентските организации се отчете, че страната ни е била една от трите държави в ЕС с най-лош достъп до здравеопазване през 2011 г. като това продължава да е проблем за населението и в момента. Данните бяха изнесени от представителя на ЕК Филип Домански от дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните". Той отчете все пак, че три години по-късно страната ни бележи известен напредък и се изкачва с три позиции по-напред.

 • Европейска програма за парамедици, но по български

  парамедикЕвропейска програма, но по български. Преди година държавата си постави за цел да обучи 237 парамедици, с които да се подобри работата на спешната помощ у нас. Към днешна дата реалността показва, че реално обучените са близо 5 пъти по-малко, информират от Нова телевизия. Обучените 50 души ще получават по около 600 лева заплата по европейска програма в следващите няколко месеца.

 • Пресконференция на МЗ по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“

  проектНа 29 юни от 11 часа в хотел „Суит Хотел София“ Министерството на здравеопазването в качеството си на програмен оператор ще проведе заключителна пресконференция по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“, осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
 • Рекорден дълг на здравната каса към болници в ЕС

  НЗОКНадзорният съвет иска от управителя на НЗОК специален анализ заради рекордните 246 милиона лева дългове на здравната каса към чуждите клиники, пише вестник "Сега". Чрез документа трябва да се намерят начини за проверка на реализираната дейност в чужбина. За около 6 месеца парите, които касата дължи на болници в Европейския съюз, лекували осигурени у нас граждани, са скочили с над 50 милиона лева - през октомври 2016 г. дългът на касата беше 190 млн. лева.Те растат ежегодно, защото касата плаща по-малко от постъпващите искове.

 • Скандал с болни българи в Испания, съдят ги за измама

  съдНад 20 българи на хемодиализа, чакащи с години за трансплантация, се прехвърлиха от болничното легло на подсъдимата скамейка преди няколко месеца. Казусът с болните българи, които се забъркаха в скандал с трансплантации на бъбреци в Мадрид, е на път да преобърне испанското законодателство, съобщават от вестник 24 часа. Евродепутати от няколко правни и здравни комисии се застъпиха за сънародниците ни, след като българската адвокатка София Николаева, практикуваща в Испания, отнесе въпроса на своите клиенти до най-висшите инстанции на ЕС.

 • Първенци сме в Европа, но само по пушене

  smokeБългарите са на първо място по пушене в Европейския съюз. Според данни на Евростат през 2014 г. сме изпреварили дългогодишния лидер Гърция. Редовните пушачи у нас са 28,2% срещу 27,3% в южната ни съседка. Само 19,2% от средните европейци пушат редовно, а други 4,7% - в компания или с кафето, коментира икономистът Димитър Събев на пресконференция днес по повод Световния ден срещу тютюнопушенето.

 • МЗ беше осъдено да изплати 95 000 лева обезщетение на пациент

  judge231Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда министерството на здравеопаването да заплати 95 000 лева обезщетение на пациент за нанесените му неимуществени щети в резултата на Заповед №............../....2013 г. на заместник-министъра на здравеопазването, отменена като незаконосъобразна, с влязло в сила съдебно решение. Пред решаващия съд пациентът е предявил иск, с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ, срещу Министерство на здравеопазването.
 • Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

  ESСъдът на Европейския съюз в Люксембург постанови осъдително решение срещу България заради трайно лошото качество на въздуха в голяма част от страната. Делото бе заведено през 2015 година от Европейската комисия с надеждата, че властите в София ще вземат мерки за справяне с проблема. Едновременно с това бе заведено дело и срещу Белгия.
 • Вашите права: достъп до здравно обслужване в друга държава — членка на ЕС

  rightКакво трябва да знаете, преди да заминете?
  Проверете плановете за лечението ви със специалист:
  ✓ настоятелно ви препоръчваме да обсъдите планираното лечение с личния ви лекар, преди да предприемете конкретни стъпки.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»