Вход

ЕС

 • Международен проект подобрява достъпа до здравни услуги в труднодостъпни райони

  линейкаОт пресцентъра на Община Гоце Делчев информират, че кметът Владимир Москов е подписал договори за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество между Гърция и България. Проектът "Подобряване достъпа и качеството на здравните услуги в труднодостъпни и отдалечени населени места на трансграничния район на Община Гоце Делчев и Община Пагайо" има за цел да подобри достъпа до качествени здравни услуги – първична медицинска/доболнична помощ в трансграничния регион чрез обновяване и оборудване на здравните служби в труднодостъпни и отдалечени райони.

 • Имаме големи възможности за здравен туризъм, но лекуваните у нас чужденци намаляват

  здравен туризъмНа първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани над 47 000 чужденци. Те са идвали за лечение и рехабилитация. Възможностите на България в медицинския туризъм са огромни, но все още неразработени изцяло. В Европа ние сме на втора позиция след Исландия по ресурси на минерална вода с 435 сондажи и каптирани естествени извори. Страната ни има 19 балнеокурорта с национално значение и 35 - с местно. До 2 години предстои изработване на стратегия за медицинския туризъм, което е реалистичният срок за изпълнение на тази задача според зам.-министъра на туризма.

 • Еврокомисар: Посетете дете с паралич преди да откажете ваксина

  вНа пресконференция в Брюксел европейският комисар по здравеопазването Витенис Андриукайтис заяви, че „движенията против ваксините не знаят какво вършат и за какво говорят”. Той покани противниците на ваксините да обиколят европейските гробища и да посетят деца, болни от детски паралич, предаде Франс прес. Еврокомисарят припомни историческите факти, че европейските гробища са пълни с деца и младежи, починали през XVIII и XIX век именно защото не е имало ваксини.

 • ЕМА отива в Амстердам, София отпадна при първо гласуване (видео)

  EMAС гласуване на Съвета на Европейския съюз беше взето решение в коя европейска столица ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Гласуването премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати при първото гласуване, информират от БНТ. Следващото седалище на агенцията по лекарствата ще бъде Амстердам.
  След като София отпадна в първия кръг, на втория тур се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген.Столицата на Дания също отпадна, а крайният резултат в третия кръг е завършил с реми и накрая печелившият е бил определен с жребий.

 • Министър Ананиев ще се срещне с комисаря по здравеопазване на ЕК

  АнаниевКомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис по време на телефонен разговор с Кирил Ананиев е уверил новият здравен министър, че може да разчита изцяло на подкрепата на Европейската комисия и на ресорния комисар. Министър Ананиев е посочил, че той и неговият екип имат желанието и готовността да изпълнят всички ангажименти, свързани с българското Председателство на Съвета на ЕС. И двамата са заявили желание да работят в тясно сътрудничество.
  Те се договориха за среща на 8 декември в Брюксел, когато е предвидено провеждането на заседание на Съвета на ЕС по заетостта, социалната политика, здравеопазването и потребителските въпроси.

 • Искаме равен достъп до лекарства за всички в ЕС

  лекарстваПремиерите Бойко Борисов и Марк Рюте посочиха, че осигуряването на равен достъп до лекарства на всички граждани на Европейския съюз е приоритетен въпрос и за България, и за Холандия. В телефонен разговор двамата обсъдиха следващи съвместни стъпки на националните агенции по лекарствата на двете държави в тази посока, информират от banker.bg. Бойко Борисов и Марк Рюте ще продължат разговорите в тази област в рамките на Срещата на върха по социални въпроси, която ще се проведе в Гьотеборг.

 • „Игра със статистиката“ на детската смъртност

  недоносениНа официален форум се похвалиха, че страната ни рязко е понижила детската смъртност. Твърдение, което различни представители на експертните среди не се изморяват да повтарят през последната година, пише Надежда Цекулова в clubz.bg. От което то не става по-вярно, а оттам идва и необходимостта непрекъснато да бъде оспорвано.
  По данни на НСИ през 2016 г. в България са починали 423 деца на възраст между 1 ден и 1 година, или около 6,6/1000. За сравнение – през 2014 г. броят на починалите бебета в абсолютни числа е 517, а в промили – 7,6. Човек би си помислил, че родната система за детско и майчино здравеопазване е свършила добра работа.
  Ето това наричаме „игра със статистиката”, коментира Марви Йокинен, преподавател по акушерство в кралския колеж в Лондон и председател на Европейската асоциация на акушерките.

 • Работна среща на д-р Ненков в Европейската комисия

  ЕКДелегация от Министерство на здравеопазването, водена от заместник-министъра д-р Мирослав Ненков, проведе работна среща с генералния директор на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия г-н Ксавие Пратс Моне и екипа му. Основни теми на срещата са били кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата и акцентите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, съобщават от Министерството на здравеопазването.
  Във връзка с релокацията на Европейската агенция по лекарствата, Комисията подчерта значението на Обединена Европа. Позовавайки се на речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, г-н Пратс Моне подчерта необходимостта от равнопоставеност между държавите-членки. Той се ангажира при оценяване на офертите за ЕМА Комисията да бъде максимално обективна и прозрачна.

 • Днес е Европейски ден без загинали на пътя (видео)

  катастрофиНа днешната дата - 21 септември, в цяла Европа е обявен Ден без жертви при катастрофи. Инициативата е на органите на Пътна полиция на континента. Заради кампанията, но и заради очаквания интензивен трафик в цялата страна, ще има засилено полицейско присъствие по пътищата, информират от БНТ. Мащабна специализирана акция организират от сектор „Пътна полиция“ в Благоевград. Двойно повече екипи ще патрулират по магистрала „Струма“, главен път Е-79 и населените места в Благоевградска област.
  На сайта на МВР можете да следите актуална информация за броя на пътнотранспортните произшествия и броя на ранените в тях.

 • Арестуваха за корупция шефа на НЗОК в Румъния

  арестНационалната дирекция за борба с корупцията в Румъния арестува директора на Националната здравноосигурителна каса във връзка с разследване за отчитане на фиктивни медицински услуги, съобщи информационният сайт "Зиаре", цитиран от dnevnik.bg. Антикорупционните прокурори са извършили общо 50 обиска, включително и в Националната здравноосигурителна каса и в Здравноосигурителната каса на община Букурещ. Според съдебни източници освен директорът на НЗОК Мариан Бурча са арестувани и още трима души.

 • "Със зъби и нокти" за Евроагенцията по лекарствата

  1 optНа пресконференция на тема кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарства, заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.-фарм. Лидия Нейчева обявиха, че Министерство на здравеопазването със зъби и нокти ще се бори да представи страната ни и България да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
  "Тя е структурата, която управлява лекарствата в целия Европейски съюз, но след Брекзит Агенцията трябва да се премести в друга държава и България е готова с кандидатурата си", заяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, информират от kanal3.bg.
  "В ЕМА работят 800 души. Всички тези хора, заедно с техните семейства, ще отиват някъде. Всякакви хора обясняват как нямаме шанс, а какво ѝ е на София, че да не може тези хора да дойдат у нас? Кое ѝ е лошото на България, освен че е бедна?", попита Ненков.

 • ЕС харчи над 1 трлн. евро на година за здраве

  париПочти 1,06 трилиона евро са били общите бюджетни разходи на страните-членки на Европейския съюз за здравеопазване през 2015 г., сочат данните на Евростат, цитирани от Капитал Daily. Еквивалентът на тази сума като процент от БВП на общността е 7,2%. Здравеопазването е и второто най-голямо бюджетно перо на държавите след социалните разходи, които са почти една пета от брутния продукт на ЕС – 19,2%.
  Най-малко средства като % от БВП за здравеопазване заделят Кипър, Латвия, Румъния и Гърция - всички под 4-5%, докато бюджетите на Дания, Франция и Холандия надхвърлят 8% от БВП.

 • Продължаваме да харчим за здравеопазване под средното ниво за ЕС, с Румъния сме заедно на дъното

  париДанни на европейската статистическа служба Евростат показват, че България остава сред държавите в Европейския съюз, които продължават да отделят значително по-малко средства за здравеопазване в сравнение със средното ниво за съюза. През 2015 г. делът на разходите на България за здравеопазване от брутния вътрешен продукт достига 5,5% при средно 7,2% за ЕС и еврозоната, информират от investor.bg. От тях най-голям е делът на разходите за болнична помощ – 4% от БВП. По-висок е този дял единствено в Дания, Великобритания, Естония и Холандия – съответно 6,1%, 5,7% и по 4,1% за другите две страни.
  Здравеопазването е второто по размер перо в бюджетните разходи в Европейския съюз след разходите за социална защита, за които се насочват средно 19,2% от БВП, показват данните на Евростат, а на трето място са публичните услуги със средно 6,2% от БВП.

 • НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

  brain stimСъстав на ВАС потвърди Решение на Бургаския административен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от поставяне на електрод за дълбока мозъчна стимулация (ДМС). На Управителя на НЗОК е даден 14 дневен срок да преразгледа решението си и да издаде формуляр S2.

 • Плюсове на България в надпреварата за Европейската агенция за лекарствата (видео)

  ЕМА19 европейски държави, в това число и България, се включиха в надпреварата за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата. В момента тя се намира в Лондон, но след като Великобритания напуска Европейския съюз, агенцията ще бъде разположена в друга страна-членка, информират от ТВ Европа. Миналият месец правителството издигна кандидатурата на нашата страна, а според експертните оценки София има много плюсове в надпреварата с другите страни.
  „Ние имаме плюсове, чисто логистично, преместването на ЕМА ще бъде много по-евтино като издръжка. Веднага ще ви кажа, по данни, които е посочила в брошурата си Белгия, на тази база издръжката на ЕМА излиза 40 милиона, във Франция би излезнала 20, а в София 3 милиона“, обясни проф. Татяна Бенишева от Българска асоциация за лекарствена информация.

 • Румънското здравеопазване с проблеми като у нас

  емигрантПред репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" млада невроложка от Букурещ разказва за пациент с твърде завишени стойности на калций в кръвта, който починал след три дни, защото лекарството, което можело да го спаси, не било налично в болницата, а доставката щяла да отнеме цели три седмици. Освен това заради лошата хигиена в болницата често се стигало до инфекции, а част от пациентите били настанени в коридора, тъй като отделението било препълнено, споделя още 27-годишната лекарка, която е анонимна, защото се страхува от конфликт с ръководството на болницата.

 • ЕС се увеличава, но с мигранти, българите трайно намаляват

  ЕвростатВ понеделник Европейската комисия представи данни на Евростат, според които населението в България е намаляло. Към 1 януари 2017 г. населението ни е било 7 101 900. За сравнение към 1 януари 2016 г. то е било 7 153 800 души. В момента българите съставляват 1,4% от населението в Европейския съюз, информират от вестник Труд. България е сред шестте държави в общността, отчели най-ниска раждаемост - 9,1 на хиляда, наред с Италия - 7,8 на 1000, Португалия - 8,4 на 1000, Гърция - 8,6 на 1000, Испания - 8,7 на 1000 и Хърватия - 9 на 1000.

 • Тревожен доклад на ЕК на конгреса на пациентските организации

  ЕКВ доклад на Европейската комисия, който беше представен по време на VI Национален конгрес на пациентските организации се отчете, че страната ни е била една от трите държави в ЕС с най-лош достъп до здравеопазване през 2011 г. като това продължава да е проблем за населението и в момента. Данните бяха изнесени от представителя на ЕК Филип Домански от дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните". Той отчете все пак, че три години по-късно страната ни бележи известен напредък и се изкачва с три позиции по-напред.

 • Европейска програма за парамедици, но по български

  парамедикЕвропейска програма, но по български. Преди година държавата си постави за цел да обучи 237 парамедици, с които да се подобри работата на спешната помощ у нас. Към днешна дата реалността показва, че реално обучените са близо 5 пъти по-малко, информират от Нова телевизия. Обучените 50 души ще получават по около 600 лева заплата по европейска програма в следващите няколко месеца.

 • Пресконференция на МЗ по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“

  проектНа 29 юни от 11 часа в хотел „Суит Хотел София“ Министерството на здравеопазването в качеството си на програмен оператор ще проведе заключителна пресконференция по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“, осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»