Вход

апаратура

 • В "МБАЛ - Уни Хоспитал" не се чака за изследване с ПЕТ скенер

  скенерНай-модерното изследване в областта на онкологията, от което се нуждаят хиляди пациенти с онкологични заболявания в България, е изследване с ПЕТ скенер. С тази модерна апаратура се уточнява първичната диагноза, информират от БТА. Определя се стадия на заболяването, планира се комплексното лечение, както и своевременната оценка от ефекта на провежданата терапия.
  Отделението по Нуклеарна медицина на болница „Уни Хоспитал“ с началник д-р Васил Станчев разполага с последно поколение хибриден апарат за едновременна позитронно-емисионна и компютърна томография - нашумелия ПЕТ скенер.

 • Данъчни продават томограф и рентген

  томографОт Националната агенция по приходите - офис Пазарджик са обявили за продажба на търг спирален компютърен томограф и рентгенов апарат. Наддаването е насрочено за 26 септември, информират от вестник Монитор. Спиралният компютърен томограф е купен през 2009 г. и е в добро техническо състояние, а първоначалната цена, на която се продава е 48 000 лв. с ДДС. Рентгеновият апарат, марка SIMENS, пуснат в употреба през 2009 г., е с първоначална цена 49 000 лв. с ДДС.

 • В Монтана откриват обновен диализен център с нови апарати

  диализаОбновен център за хемодиализа към МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана ще бъде открит утре, съобщиха от ръководството на държавната болница, цитирани от БТА. На откриването ще присъстват заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител на Монтана Росен Белчев, кметове на общини от региона, ръководството на болницата и др. Новите апарати ще дадат възможност за много по-добро лечение на хора с хронична бъбречна недостатъчност.

 • Заради лобита болница "Св. Иван Рилски" няма договор за кибернож

  киберножОт НЗОК съобщиха, че от здравната каса са платени само 11 случаи на лечение с кибернож от 1 април до края на юли тази година на стойност 99 000 лв. Болниците с договор с касата за това лечение са три - държавната "Св. Георги" в Пловдив и частните "Уни Хоспитал" в Панагюрище и "Аджъбадем-Сити Клиник" в София, пишат във вестник Сега. За сравнение за първите 6 месеца на 2015 г. - последната, в която НЗОК не плащаше по тази пътека, тъй като у нас все още не беше купена необходимата апаратура, държавата е платила 225 000 евро за лечение на 26 пациенти в чужбина.

 • Робот лекува рак на простатата без операция

  хайфуРоботизиран апарат лекува успешно рак на простатата, като терапията с него не налага хирургична операция, съобщиха от пловдивската клиника „Медикус алфа“, където авангардната технология се прилага от скоро. Тя се извършва с последно поколение високоинтензивен ултразвук Хайфу за отстраняване на жлезата и ХистоСкенинг ТТ за ранна диагностика на коварната болест, информират от вестник Монитор. Поредните двама пациенти с рак на простатната жлеза бяха излекувани с трето поколение роботизиран апарат за фокална терапия с високоинтензивен ултразвук. Методът работи чрез частична или пълна деструкция (разрушаване) на жлезата, което води до отстраняването ѝ по неоперативен път.

 • В МБАЛ "Св. Мина" получават 70% от заплатите си, няма пари и за апаратурата

  болницаПерсоналът на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив чака с нетърпение кмета Иван Тотев, който оповести пред медиите преди няколко дни, че предстои да се срещне с работещите в лечебното заведение. Повод за това е предложението на администрацията за вливането на "Св. Мина" в МБАЛ "Св. Пантелеймон" заради плачевното финансово състояние. Задълженията бяха надхвърлили 2 млн. лв. и тази година общината от своя бюджет ги е погасила. Въпреки това "Св. Мина" продължава да работи на загуба, информират от marica.bg. Предложението ще се разглежда повторно на сесията през септември, защото преди лятната ваканция не можа да събере необходимата подкрепа от 39 гласа в Общинския съвет. Медиците също не са съгласни със сливането.

 • Общинската онкология получи нов апарат за диагностика (видео)

  ФандъковаОбщинската онкологична болница в София получи нов мобилен ехографски апарат от последно поколение за диагностика на онкологични заболявания, който струва 26 100 лв. По този повод лечебното заведение бе посетено от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщават от БТА. Предимството на новият апарат е, че има много добра разделителна способност и чрез него могат да се уловят структури, които са само няколко милиметра, обясниха пред столичния кмет и пред журналисти лекари от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Близо 48 000 пациенти са лекувани в болницата през 2016 г., а за първите 6 месеца на тази година - над 23 000 души.

 • Изкуствена утроба дава надежда за недоносени бебета

  Изкуствена утроба е успешно използвана за инкубиране на здрави бебешки агнета за период от една седмица и изследователите се надяват, че технологията един ден ще бъде в състояние да направи същото за изключително недоносени бебета.

  Дългогодишната партньорска програма, базирана в Западна Австралия, включваща изследователи от Фондацията за изследвания на жените и кърмачетата, Университета на Западна Австралия и Университетската болница Тохоку, Япония, се стреми да разработи ефективна стратегия за лечение на изключително преждевременно родени деца на границата на жизнеспособността (22-23 седмици).

  Изводите, публикувани тази седмица в медицинското списание The American Journal of Obstetrics & Gynecology, показват, че преждевременните агнета са успешно поддържани в здравословно състояние без инфекции със значителен растеж за период от една седмица, използвайки ex-vivo маточна среда ( EVE).

 • Целевата лъчетерапия ограничава страничните ефекти при лечението на рак на гърдата

  Пациентите с рак на гърдата, които имат лъчетерапия, насочени към първоначалния туморен участък, изпитват по-малко странични ефекти пет години след лечението, отколкото тези, които имат цялата радиационна терапия на гърдата и ракът им също е малко вероятно да се върне, според резултатите от изследването, публикувани в The Lancet.Пациентите с рак на гърдата, които имат лъчетерапия, насочени към първоначалния туморен участък, изпитват по-малко странични ефекти пет години след лечението, отколкото тези, които имат цялата радиационна терапия на гърдата и ракът им също е малко вероятно да се върне, според резултатите от изследването, публикувани в The Lancet.

 • След много благотворителни театрални представления, деца дариха скъпа апаратура

  дарениеДеца от театралната трупа към читалище „Пробуда” в Кюстендил направиха дарение на кръвния център към Многопрофилната болница в областния град. Отделението получи антихемофилен фризер за съхранение на кръвна плазма, съобщиха от БНТ. Средствата за закупуването на животоспасяващата техника са събрани от продажбата на билети след много изиграни благотворителни представления. Скъпата апаратура е изключително важна за кръвния център, защото в нея ще може да се съхранява кръв и кръвни продукти, които се използват за болни хора при спешни случаи. В апаратурата съхранената кръвна плазма може да запази по-добре цялата структура на кръвните клетки.

 • Скандален директор на болница с фалшива диплома разменял апарати за хемодиализа срещу ремонти

  хемодиализаВ разследване на bTV продължават да се разкриват злоупотребите в болницата в град Дупница. След като бившият ѝ директор Росен Тимчев вече е подсъдим за това, че е заел поста с подправена от самия него диплома, куриозите не спират до тук. През 2016 г. при управлението на Тимчев центърът за хемодиализа в болницата е закрит. Той дава два апарата за хемодиализа на фирма в замяна тя да ремонтира покрива на болничната сграда. Лечебното заведение в Дупница обаче не разполага с документи, че след сключването на бартерния договор ремонт на покрива е правен.

 • Внедриха нов метод за лечение на рак на гърдата в УМБАЛ - Плевен

  УМБАЛВ Онкологичният център към Университетска болница „Д-р Г. Странски” бе внедрен съвременен метод за лечение на рак на гърдата, състоящ се в едновременно приложение на оперативно лечение и лъчелечение, информират от dariknews.bg. За целта в Онкооперационния блок се въвежда специализирана лъчетерапевтична апаратура за електронна брахитерапия с висока мощност на дозата. Тя действа директно в мястото на тумора по време на операцията при минимално излагане на облъчване на околните тъкани. Новият и за световната практика подход предоставя  възможността при селектирани пациентки с ранен стадий рак на млечната жлеза да се замени следоперативното лъчелечение изцяло и целия комплекс болнично лечение да бъде завършен по време на операцията или да се съкрати лечебния курс външно облъчване, който обичайно продължава от 5 до 7 седмици.

 • Лекар направи второ дарение за деца с церебрална парализа

  д-р МарковЛекарят от София д-р Теодор Марков направи второ дарение на стойност 2356 лв. на детския дом в град Дебелец. Дарението е вертикализатор - уред, който се използва при деца с увреждания за лечение церебрална парализа, различни видове парези, увреждания на гръбнака и болести на централната нервна система. Уредът е многофункционален и с промяна на настройките може да се използва за деца на различна възраст.

 • Спира се употребата на 4 контрастни вещества, използвани за ЯМР

  ямрКомитет за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата завърши оценката  на гадолиниевите контрастни вещества, използвани в образната диагностика на тялото и препоръча временно прекратяване на разрешенията за употреба.

 • Разходите за лекарства за ракови заболявания надхвърлиха 100 млрд. долара

  drugs regulationНови таргетни терапии са основната причина за нарастване на разходите за лекарства. Те добавят години към живота на някои пациенти и променят начина, по който се лекуват определени ракови заболявания, се казва в доклада на независимия институт QuintilesIMS, цитиран от NBC News. Quintiles установили, че световните разходи за лекарства срещу рак и поддържащи лекарства - като лекарства срещу повръщането и лекарства за стимулиране на кръвните клетки - са нараснали от 91 милиарда долара през 2012 г. до 113 милиарда долара през 2016 г. 46% от тези разходи са платени за пациенти в САЩ.
  Докладът предвижда годишен ръст от 6% до 9% през 2021 г.

 • Лекарства и апаратура за онкоболни има, но липсва добра организация

  darikПовдигането на обвинения е едно, осъждането е друго, каза д-р Стойчо Кацаров в предаването Кой говори? по Дарик радио с водещ Нина Александрова. Евгения Адърска от АПОЗ и Иван Димитров от ФБПФ заявиха по повод на повдигнатите обвинения на директора на столичната онкология, че е още рано да се правят изводи. Всички сме свидетели, че много шумни обвинения в последствие тихо - мълком отпадат по една или друга причина. Мартина Бузукова от сайта mediapool.bg, каза, че не вярва на пациентите да са давани лекарства с изтекъл срок на годност, но не изключва по документи да са купувани. Тя изрази съжаление, че от МЗ са отказали участие в предаването под предлог, че се води следствие.  
 • Пирогов с 15.5 милиона просрочени дългове

  балтов-бтвИмаме 15,5 млн. лв. дълг в просрочие – повече от 6 месеца след падежа на задължението, който трябва да погасим, каза директорът на Пиригов проф. Асен Балтов в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той е натрупан от доставки на медикаменти и консумативи.
  През 2016 година персоналът на болницата е платил 400 000 лева за лечението на здавнонеосигурени лица. Това, обаче са загуби от спешното приемно отделение, а не от хоспитализации, уточни директорът.
 • Южна България вече има отворен ядрено-магнитен резонанс

  ЯМРПървият и единствен в Пловдив и Южна България отворен ядрено-магнитен резонанс вече работи с пациенти. Уникалният апарат се намира в медико- диагностична лаборатория „Ултраскен”, базирана във Военна болница – Пловдив. Техниката е снабдена със съвременен софтуер и има опции, които се прилагат стандартно при затворените системи, подчерта специалистът по образна диагностика д-р Павлин Коцев.
 • Венецуела остана без лекарства

  maduroПрезидентът на Венецуела Николас Мадуро е отправил към ООН призив за хуманитарна помощ заради дефицита на лекарствени средства в държавата. Искането му е рядко доказателство за отчаяната ситуация, в която страната му се намира, вследствие на икономическата криза,. "Поисках от ООН да орегулират целия проблем с лекарствата. ООН имат възможно най-добрите планове за възстановяване на продуктивността на фармацевтичната индустрия", каза в петък лидерът в реч, излъчена по националната телевизия. Той добави още, че е изискал среща с Джесика Файета - директорът за Латинска Америка па Програмата за развитие на ООН.
 • Има пари за луксозни джипове, но за линейка за деца няма

  Това ли е единственият начин да има детска линейка?
  ambul newДържавата има пари за джипове на политиците има, а за линейка за децата няма.
  Парламентът даде пари за партиите, но не и за лечение на децата.
  40 естрадни певци записаха песен в полза на благотворителна кампания за съберане на пари за закупуване на първата и единствена педиатрична линейка с кувьоз в България.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»